Home Topics Comunicate de presa Caravana Smart City, Targoviste – Schimb de bune practici intre municipalitati
Caravana Smart City, Targoviste –  Schimb de bune practici intre municipalitati

Caravana Smart City, Targoviste – Schimb de bune practici intre municipalitati

0

Primaria Municipiului Targoviste a gazduit luni, 13 mai, programul national Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Programul, organizat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate, se desfasoara din anul 2017 sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program national de promovare a solutiilor si proiectelor Smart City din Romania.

Etapa Caravanei Targoviste a reunit administratia centrala si locala, mediul academic, economic, precum si reprezentantii societatii civile, bucurandu-se de participarea domnului Daniel-Cristian Stan, primarul Municipiului Targoviste, a domnului stefan Corneliu si a doamnei Carmen Georgeta Holban, deputati de Dambovita, a doamnei Monica Ilie, viceprimarul Municipiul Targoviste, a doamnei Mureşan Florina-Ramona, subprefect al Judetului Dambovita, a domnului Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Judetului Dambovita, a domnului Ioan Corneliu Salisteanu, prorector al Universitatii Valahia din Targoviste si a domnului Gelu Rusescu, presedinte al Camerei de Comert si Industrie Dambovita.

O premiera absoluta a fost insa schimbul de bune practici realizat intre Primaria Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti, membra ARSCM, reprezentata de City Manager-ul, domnul Ioan Gaf-Deac si Primaria Municipiului Targoviste, reprezentata de primarul sau, domnul Cristian Stan. Au fost prezentate proiecte de impact, proiecte care schimba comunitatile locale, indiferent de dimensiunea acestora.

In deschidere, gazda evenimentului, domnul primar Daniel-Cristian Stan, a vorbit despre implementarea conceptului de „smart city” in dezvoltarea urbanistica a municipiului, anuntand, in premiera, lansarea unei aplicatii de raportare a diferitelor incidente in municipiul pe care il conduce. “Municipiul Targoviste se situeaza pe locul 2 national privind absorbtia de fonduri europene, cu un cuantum de 748 euro/locuitor si are la acest moment depuse spre finantare dar si in faza de precontractare si desfasurare a procedurilor de achizitie publica un numar de 4 proiecte ce urmaresc conceptul SMART, ce vine in sprijinul cetatenilor si al administratiei publice locale. Primul proiect, realizat atat cu fonduri proprii, cat si cu finantare din partea Administratiei Fondului de Mediu, se refera la dezvoltarea infrastructurii de alimentare a vehiculelor cu energie prin achizitia a 4 statii de reincarcare pentru vehicule electrice si hibrid. Al doilea proiect, in valoare totala de 28 de milioane de euro, se refera la eficientizarea energetica a sistemului de iluminat public stradal din Municipiul Targoviste, prin implementarea unui sistem eficient si ecologic de iluminat public ce va reduce semnificativ consumul de energie neregenerativa. De asemenea, in cel mult 3 saptamani, targovistenii vor avea la dispozitie propria aplicatie de raportare a incidentelor, astfel incat sa fie facilitata transmiterea continua si structurata a informatiilor dinspre cetateni spre administratia publica si invers.”

Domnul Ivan Vasile Ivanoff, secretarul Judetului Dambovita, a transmis deschiderea Consiliului Judetean Dambovita, fata de proiectele inovatoare, menite sa sporeasca calitatea vietii cetatenilor si sa optimizeze functionarea institutiilor: “Consiliului Judetean Dambovita isi doreste identificarea si implementarea acelor solutii integrate care sa aiba efecte  benefice asupra unui numar cat mai mare de cetateni. Municipiul Targoviste, fosta capitala a Romaniei, merita sa beneficieze de proiecte inovatoare atat pentru potentialul cultural-istoric pe care il detine, cat si ca important pol economic pentru dezvoltarea regiunii Sud-Muntenia. Speram ca impreuna vom reusi consolidarea legislatiei si dezvoltarea armonioasa a regiunii, cu costuri minime si masuri cat mai prietenoase cu mediul.”

            Asseco SEE Romania, unul dintre cei mai importanti integratori IT si dezvoltatori de aplicatii bancare la nivel national, companie cu peste 24000 angajati la nivelul grupului, reprezentata la eveniment de domnul Alex Olteanu, BDM – Public Sector, a prezentat solutii concrete pentru smart education si smart mobility. Extrem de apreciata a fost totodata solutia companiei pentru digitalizarea completa a unei primarii, prezentand in acest sens un sistem informatic integrat pentru un cadru de management si lucru colaborativ bazat proces, colaborare, care vor ajuta institutia sa gestioneze si sa eficientizeze fluxurile de lucru si sa distribuie informatiile intern pentru a genera reale beneficii in ceea ce priveste eficacitatea, eficienta si livrarea serviciilor catre cetatean in mediu electronic.

Domnul Ioan Corneliu Salisteanu, prorector al Universitatii Valahia din Targoviste a prezentat principalele proiecte si colaborari ale institutiei, care se incadreaza in verticalele Smart City: “Ne laudam cu faptul ca suntem o universitate cu mici valente anteprenoriale. Am infiintat Institutul de Cercetare Stiintifica si Tehnologica Multidisciplinara, care are care ca domeniu fundamental energia produsa din surse regenerabile, smart metering, smart grid s.a.m.d. Nu numai partea de cercetare este importanta ci si colaborarea cu diversi actori industriali sau din administratia publica. Cu Primaria Municipiului Targoviste avem un proiect pentru infiintarea si organizarea unui centru de cercetare in domeniul vehiculelor electrice, suntem in discutii avansate pentru infiintarea unui laborator de IoT, urmata de un parteneriat cu  un producator auto, prin Centrul Tehnic de Cercetare de la Titu, privind infiintarea unui program de masterat in limba engleza in domeniul vehiculelor electrice, cu scopul de a crea specialisti atat pentru grup cat si pentru comunitatea targovisteana. Universitatea Valahia poate sa contribuie la dezvoltarea comunitatilor prin proiecte de tip Smart City atat pe partea de cercetare, de educatie si formare experti, cat si pe zona de constientizare a populatiei privind beneficiile unor astfel de proiecte inovatoare.”

Domnul Ioan Gaf-Deac, administrator public al Primariei Sectorului 4 al Municipiul Bucuresti a venit in completarea evenimentului cu o prezentare a principalelor proiecte de tip Smart City implementate de administratia pe care o conduce, ca exemplu de bune practici. Printre acestea putem aminti un sistem informatic integrat de atribuire si gestiune a parcarilor de resedinta/ publice, la nivelul Sectorului 4 al Municipiului Bucuresti, o retea de statii de incarcare pentru masini electrice, sisteme de plata moderne ale taxelor si impozitelor in Sectorul 4 si sisteme on-line de obtinere a autorizarilor comerciale si a documentatiilor de urbanism. Strategia manageriala a Directiei Mobilitate Urbana Sector 4 a inclus si crearea unui sistem digital de gestiune a solicitarilor, petitiilor si arestului de documente administrative. De la momentul lansarii, la data de 14.09.2018, si pana la 10.05.2019 au fost inregistrate 31700 de tickete (solicitari, petitii, cereri etc). S-a raspuns (ticket inchis/problema solutionata) la 28815 dintre acestea.

Orange Romania, reprezentata la eveniment de domnul Morarasu Adrian Marian, BDM IT&C si domnul Anghel Laurentiu stefan, Corporate Sales Administrator, a prezentat un produs nou, Flux Vision, ce deserveste nevoile unui Smart City si ofera suport in luarea deciziilor de business. Astfel, acesta permite masurarea prezentei intr-un teritoriu definit, permitand identificarea orelor de varf, durata si obiceiurile vizitatorilor/rezidentilor, inclusiv analiza fluxului de populatie. Solutia permite cunoasterea populatiei, separarea vizitatorilor si a rezidentilor si identificarea varstei si a genului. Toate aceste informatii permit definirea unei strategii personalizate atat prin adaptarea infrastructurii (info point-uri, transport, unitati de cazare, parcari, etc) cat si prin adaptarea serviciilor si a metodelor de comunicare, tinand cont de diverse profile de vizitatori/rezidenti. in cele din urma, solutia permite monetizarea informatiilor inclusiv prin corelarea informatiilor cu alte surse.

Urmatoarele etape ale Caravanei Smart City 2.0 vor avea loc la Ploiesti pe 3 iunie si la Iasi pe 10 iunie.

 

Partenerii institutionali: Guvernul Romaniei – Ministerul Energiei, Primaria Municipiului Targoviste, CNMR, Institutul de Studii Liberale.

Parteneri: Asseco Romania, First Bank, Orange Romania, Dell EMC, Microsoft, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, BMF Grup.

Parteneri media: Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness Romania, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless Romania Magazine, Transilvania Business Magazine, Mesagerul de Sibiu.

            Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizatie a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din tara. Organizatia se bucura de recunoastere internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe nationale si internationale alaturi de cele mai importante corporatii implicate in proiecte de Smart City