Home Articole Calea dreapta! De ce reciclarea deseurilor de asfalt este o solutie la lipsa de materiale
Calea dreapta! De ce reciclarea deseurilor de asfalt este o solutie la lipsa de materiale

Calea dreapta! De ce reciclarea deseurilor de asfalt este o solutie la lipsa de materiale

0

Gestionarea si achizitionarea de materiale in sectorul infrastructurii este din ce in ce mai mult in centrul atentiei, din cauza exploziei actuale a costurilor si a lipsei de materiale. Sa luam, de exemplu, asfaltul: cati kilometri noi de infrastructura rutiera sunt nou  construiti, cate proiecte noi trebuie finantate si cate drumuri sunt in faza de reparatie ?
Este suficient sa spunem ca reteaua rutiera mondiala are o lungime totala de aproximativ 411 000 km. Numai intretinerea pentru a impiedica fisurile si gropile in afectarea transportului este enorma.

Atat construirea de drumuri noi, cat si repararea celor existente necesita materiale noi.

Orice activitate de intretinere a drumurilor implica indepartarea asfaltului vechi si asternerea unui nou strat de bitum asfaltic, iar recuperarea asfaltului indepartat in vederea reutilizarii, implica o etapa de reducere a volumului.

Asadar, intrebarea este: cum poate fi accelerat acest proces?

In Austria, o companie de terasamente si logistica, care detine si un punct de productie de pietris si nisip, a facut exact acest lucru. In centrul sau de reciclare, colecteaza si recicleaza deseurile de C&D si asfaltul de pe santierele sale  pentru a le utiliza in productia de stabilizator. Ei fac acest lucru cu o cupa de concasor BF80.3 instalata pe excavatorul lor, aleasa in locul unei instalatii fixe tocmai datorita confortului cu care poate fi deplasata pe santier, versatilitatati care ii permite sa produca material de diferite granulometrii in mod independent, usurintei de intretinere, ceea ce aduce economii de timp si costuri.
Video: https://vimeo.com/703683073

Daca luam in considerare faptul ca asfaltul este 100% reciclabil si poate fi efectuat de mai multe ori si ca asfaltul frezat (RAP) este deosebit de potrivit pentru zonele cu trafic intens si pentru suprafete mari, tocmai pentru ca face ca pavajele rutiere sa dureze mai mult si sa fie mai solide, atunci putem intelege si alegerea unei alte companii care foloseste o cupa de concasor MB-L160 pe incarcatorul sau Caterpillar 924G pentru a zdrobi cantitati uriase de asfalt neprocesat in bucati intregi. Acest material cu o instalatie fixa creeaza probleme care duc la perioade lungi de intrerupere. Cupa de concasor cu falci MB Crusher , in schimb ,face totul mai usor si mai simplu.
Video: https://vimeo.com/700842611

Una dintre celelalte probleme majore ale infrastructurii rutiere este intretinerea drumurilor: cat de multe daune pot provoca fisurile sau gropile? La vehicule, la siguranta insasi. Pentru a scurta timpul de intretinere si pentru a reduce costurile, o companie de constructii de drumuri a instalat un concasor MB-L200 pe Manitou, cu ajutorul caruia recicleaza asfaltul frezat si il reutilizeaza pentru intretinerea drumurilor.
Video: https://vimeo.com/700840222

Reciclarea asfaltului aduce beneficii nu doar companiei, ci si autoritatilor locale si celor care gestioneaza reteaua de drumuri: reciclarea inseamna reducerea costurilor de aprovizioanre , reducera totala costurilor de eliminare a asfaltului frezat si scaderea  dependentei fata de punctul de productie.

Nu numai atat, recuperarea materialului frezat este benefica pentru mediul inconjurator, deoarece reduce emisiile de gaze cu efect de sera si protejeaza resursele naturale, cum ar fi pietrele, nisipul si pietrisul, care nu sunt regenerabile.

Este si mai usor sa faceti acest lucru cu echipamentele MB Crusher. Dupa cum  ne aminteste compania austriaca

„Un mare avantaj este, de asemenea, faptul ca cupa concasorului este foarte usor de transportat atunci cand este necesar – in special pe santierele greu accesibile, la lucrarile de drumuri in munti sau in zone indepartate – astfel incat versatilitatea sa va permite sa faceti mult mai mult decat faceti de obicei: deci, cresteti valoarea muncii dumneavoastra, a santierului dumneavoastra, respectand in acelasi timp mediul inconjurator.”

A alege calea buna este adesea mai usor decat credeti.