Home Topics Comunicate de presa Buzaul este interesat de accelerarea implementarii proiectelor de tip Smart City
Buzaul este interesat de accelerarea implementarii proiectelor de tip Smart City

Buzaul este interesat de accelerarea implementarii proiectelor de tip Smart City

0

Consiliul Judetean Buzau a gazduit, luni, 15 aprilie, evenimentul Caravana Smart City 2.0. Implementarea – etapa a III-a, Buzau. Programul este organizat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate si se desfasoara sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei, fiind unicul program national de promovare a solutiilor si proiectelor Smart City din Romania. Evenimentul a reunit administratia centrala si locala, mediul academic, economic, precum si reprezentantii societatii civile, bucurandu-se de participarea domnului Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean Buzau, doamna Carmen-Adriana Ichim, prefectul Judetului Buzau si a mai multor primari si administratori publici din regiune.

In deschiderea evenimentului, domnul Eduard Dumitrascu, presedintele ARSCM, a prezentat autoritatilor noi oportunitati de finantare cu fonduri externe: “In urma cu 2 saptamani, Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate a semnat un acord de finantare in valoare de 500 milioane de euro, pentru 10 ani, cu o importanta companie chineza de stat, China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC). Comunitatile din Romania pot accesa aceste fonduri pentru implementarea proiectelor de tip Smart City, fonduri care vin in completarea oportunitatilor de finantare deja existente. Pentru a beneficia de acest ajutor, insa, este imperios necesar ca administratiile locale sa faca marele salt de la idei la proiecte, intelegand ca doar acestea din urma pot primi finantare.”

In continuare, doamna Carmen-Adriana Ichim, prefectul Judetului Buzau, a discutat despre rapiditatea cu care noile tehnologii avanseaza si a exprimat deschiderea administratiei locale spre solutiile creativ-inteligente, menite sa vina in ajutorul cetatenilor: “Tehnologia avanseaza rapid si apar in fiecare zi noi solutii menite sa usureze viata cetatenilor. Insa, la nivel institutional, cetatenii trebuie sa inteleaga ca discutam despre un proces continuu, de durata, orientat catre viitor. Este important sa invatam sa depasim barierele birocratice pentru a putea discuta despre o aplicatie rapida, corecta si coerenta a solutiilor de tip Smart City. Imbratisam ideile inovatoare si ne dorim ca acestea sa se transforme incet-incet in proiecte capabile sa imbunatateasca calitatea vietii locuitorilor.”

Domnul Petre Emanoil Neagu, presedinte al Consiliul Judetean Buzau si gazda evenimentului, a evidentiat importanta dezvoltarii comunitatilor in concordanta cu nevoile actuale ale locuitorilor, o dezvoltare unitara, atat in mediul urban cat si in mediul rural: “Devine din ce mai clar ca trebuie sa ne adaptam vremurilor actuale si la nivel institutional – nu mai putem avea aceeasi relatie cu cetateanul ca in urma cu 5 sau 10 ani – trebuie sa depunem eforturi pentru a tine pasul cu ultimele noutati si sa imbratisam ideile inovatoare. Sunt ferm convins ca, impreuna cu ARSCM, vom reusi sa implementam proiecte de digitalizare si in aceasta parte a Romaniei. Conceptul Smart City nu se adreseaza doar marilor orase, aceste solutii inteligente putand fi implementate chiar si in comunitatile rurale, evident, la o scara mai mica, adaptate contextului local. Trebuie sa accesam cat mai multe fonduri la nivel de judet si sa ne dublam eforturile pentru a incerca macar sa tinem pasul cu comunitatile mai avansate din vestul Europei.”

Despre importanta adoptarii unor solutii si tehnologii inteligente care, aplicate la nivel local si regional, pot transforma comunitatile in orase inteligente, cu acces liber la produse si servicii de calitate, a discutat si Domnul Sorin Valentin Cirjan, primar al Municipiului Ramnicu-Sarat: “Spre bucuria mea, de cativa ani de zile lucram intr-o echipa deosebita, iar cu ajutor din partea Prefecturii si a Consiliului Judetean Buzau, am transformat acest obiectiv de dezvoltare a localitatilor noastre, intr-un proces de dezvoltare durabila. Discutam, prin asociatiile de dezvoltare intercomunitara, despre solutii care sa fie in acord cu tot ce inseamna judetul Buzau. La nivel local, in Ramnicu-Sarat, am preferat sa nu luam credite pentru a rezolva problemele urgente ale municipalitatii, ci am asteptat sa putem accesa toate fondurile externe disponibile. Astfel, avem acum in lucru proiecte in valoare de 30 de milioane de euro, proiecte cu o gandire inovativa, care se incadreaza in conceptul Smart City.”

Domnul Florin Ceparu, administrator public al Ramnicu-Sarat, a prezentat planurile de dezvoltare durabila ale municipiului pe care il administreaza. Unul dintre cele mai importante proiecte, aflat momentan in ultima faza de aprobare, este strategia de mobilitate urbana a municipiului. “Acest proiect vine cu o sumedenie de masuri si as spune ca este unul dintre cele mai promitatoare proiecte la nivel national, luand in considerare ca Ramnicu-Sarat se incadreaza in categoria oraselor de nivel mediu. Gratie partenerilor pe care i-am avut in acest proiect si gratie ideilor pe care le-am dezvoltat la diferitele intalniri ale ARSCM, am putut sa ajungem in acest punct in care sa le si punem in practica.” Printre principalele solutii putem aminti achizitionarea a 8 mijloace de transport in comun electrice, a 180 de biciclete si constructia de piste speciale, asfaltarea a 20 de strazi sau conectarea cartierelor marginase la transportul public in comun. Administratia locala Ramnicu-Sarat mai are in plan si un proiect de iluminat public inteligent, pe baza de led-uri, aflat in faza de licitatie publica.

First Bank, partener strategic al ARSCM, a prezentat solutii de finantare menite sa completeze zona gri dintre finantarea externa si aportul financiar propriu al institutiilor, care se regasesc deseori in situatia de a avea nevoie de suport economic.

Asseco SEE, unul dintre cei mai importanti integratori pe partea de digitalizare a institutiilor, a intregit evenimentul cu solutii digitale concrete. Printre cele mai importante putem enumera platforma Metropolis, care acopera toate domeniile conceptului smart city, de la mobilitate pana la educatie, sau Centrul de Comanda si Control, o aplicatie integrata, prin care cetatenii pot transmite orice fel de sesizare catre directiile de specialitate direct interesate de problema, pentru o rezolvare cat mai rapida si mai eficienta.

Programul Caravana Smart City a fost premiat in cadrul Galei EduManager.ro pentru rezultatele exceptionale si a fost selectat in lista scurta a finalistilor in cadrul evenimentului international Transport&Ticketing Awards 2018, la categoria Smart City 2018, unde competitia s-a purtat cu lideri ai domeniului.

Partenerii institutionali: Guvernul Romaniei – Ministerul Energiei, Consiliul Judetean Buzau, CNMR, Institutul de Studii Liberale, Clusterul Start Inovare.

Parteneri strategici: First Bank, Dell EMC, Asseco SEE, Microsoft, Orange, Dewatering & Silent Piling, BMF Grup.

Parteneri media: Radio Romania Actualitati, Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness Romania, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless Romania Magazine.

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizatie a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din tara. Organizatia se bucura de recunoastere internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe nationale si internationale alaturi de cele mai importante corporatii implicate in proiecte de Smart City.