Home Topics Companii Bosch a inregistrat vanzari de ordinul miliardelor cu Industria 4.0
Bosch a inregistrat vanzari de ordinul miliardelor cu Industria 4.0

Bosch a inregistrat vanzari de ordinul miliardelor cu Industria 4.0

0

Fabrica viitorului se transforma in realitate

  • Crestere: Bosch planuieste sa genereze vanzari anuale de un miliard de euro cu sisteme conectate pentru productie si logistica
  • Productivitate: „Industria 4.0 aduce multe beneficii. Solutiile digitale si conectate sporesc eficienta, flexibilitatea si productivitatea fabricilor”, afirma Rolf Najork, membru in Consiliul de Administratie Bosch
  • Tehnologie: Bosch a prezentat la targul de la Hanovra un sistem de transport autonom, detectarea vizuala a defectelor utilizand inteligenta artificiala si imprimarea 3D in combinatie cu 5G

Stuttgart/Germania – Industria 4.0 a devenit in mod evident o parte importanta intr-o fabrica: in ultimii patru ani, Bosch a inregistrat vanzari de peste 1,5 miliarde de euro cu aplicatiile de Industrie 4.0. Incepand cu 2022, Bosch planuieste sa genereze vanzari anuale de peste un miliard de euro cu Industria 4.0. Compania a prezentat fabrica viitorului la targul de la Hanovra: autovehiculele de transport autonome livreaza componente catre spatii de lucru digitale, solutiile robotice sprijina lucratorii in productie, iar controlul calitatii este realizat cu ajutorul inteligentei artificiale (IA). Datorita tehnologiei 5G, comunicarea intre masini si sisteme are loc fara probleme si aproape in timp real. Bosch transforma o viziune in realitate.

Industria 4.0 sporeste competitivitatea

Bosch a recunoscut de timpuriu potentialul Industriei 4.0: compania a inceput sa conecteze productia si logistica in 2012. Aceasta strategie sporeste competitivitatea, iar sectorul Tehnologie Industriala Bosch cunoaste o dezvoltare puternica: conform cifrelor preliminare, acesta a inregistrat anul trecut o crestere de 8,9 procente. Dupa ajustarea in functie de fluctuatiile cursului de schimb valutar, cresterea a fost de 11 procente. Vanzarile au crescut pana la 7,4 miliarde de euro. „Industria 4.0 aduce multe beneficii. Solutiile digitale si conectate sporesc eficienta, flexibilitatea si productivitatea fabricilor”, spune membrul in Consiliul de Administratie Bosch Rolf Najork, care supravegheaza evolutia acestui sector de activitate. Proiectele Bosch confirma acest lucru. De exemplu, fabrica Bosch din Blaichach, din sudul Germaniei, a introdus tehnologii moderne de productie care au crescut volumele de sisteme ABS si ESP cu 200 de procente in doar sase ani – fara o extindere a capacitatii sau achizitii noi.

Bosch intra pe piata de intralogistica cu sisteme de transport autonome

La ce este bun un grad ridicat de automatizare a productiei, daca materialele nu ajung la timp si in cantitatile necesare la linia de productie? „Daca vrei ca ideea fabricii viitorului sa prinda contur, vei vedea ca diferentele dispar, iar productia si logistica trebuie gandite ca un singur element. Este singurul mod prin care Industria 4.0 poate avea sanse de reusita in practica”, declara Najork. In cadrul targului de la Hanovra, Bosch Rexroth prezinta ActiveShuttle: acest vehicul de transport autonom cara materialele de la depozit pana la locul exact de pe linia de productie. O platforma integrata faciliteaza incarcarea si descarcarea autonoma, astfel incat lucratorii nu trebuie sa miste un deget. Echipat cu scanere laser, ActiveShuttle isi gaseste singur drumul, recunoaste alte vehicule si oameni – si poate chiar invata: sistemul de transport isi creeaza propria harta a locatiei si o actualizeaza in mod continuu.

Software-ul creeaza baza Industriei 4.0

Cei trei stalpi ai succesului in fabrica viitorului sunt oamenii, utilajele si datele. Pentru a se asigura ca lucreaza impreuna in mod armonios, au nevoie de un software inteligent. „Industria 4.0 nu poate exista fara software. Prin divizia noastra de Industrie Conectata Bosch, ne consolidam pozitia de lider in aplicatii de Industrie 4.0 si reunim expertiza in materie de software si servicii sub numele Nexeed”, a declarat Dr. Stefan Aßmann, directorul diviziei Industrie Conectata Bosch. Aceasta divizie ii ajuta pe clientii companiei sa monitorizeze transporturile, sa fabrice produse rapid si eficient si sa livreze aceste produse la timp si in siguranta. De exemplu: utilizand Nexeed Track and Trace, marfa insasi transmite informatii cu privire la locul unde se afla, temperatura si vibratii. Prin urmare, expertii in logistica pot monitoriza in permanenta starea marfii si stabili daca bunurile vor ajunge la timp.

Inteligenta artificiala este o tehnologie esentiala pentru viitor

Cu ajutorul inteligentei artificiale, utilajele pot invata cum sa actioneze inteligent si sa anticipeze. Acest lucru are un potential urias, deoarece utilajele ii elibereaza pe oameni de sarcinile dificile, care necesita mult timp. „Bosch considera ca inteligenta artificiala reprezinta o tehnologie cheie. Obiectivul nostru este ca, pana la mijlocul deceniului urmator, toate produsele noastre sa fie echipate cu inteligenta artificiala sau ca inteligenta artificiala sa contribuie la dezvoltarea si fabricarea acestora”, spune Najork. Pentru a indeplini acest obiectiv, Bosch se concentreaza pe inteligenta artificiala sigura, solida si explicabila. La targul de la Hanovra, Bosch a prezentat ViPAS, un sistem de control vizual al calitatii bazat pe inteligenta artificiala. Echipat cu un brat de prindere, camera video de ultima generatie si software inteligent, sistemul este simplu si usor de utilizat. In cadrul unui proiect pilot desfasurat la fabrica Bosch din Nürnberg, ViPAS a finalizat 12.000 de proceduri de testare cu o rata de succes de 99,9 procente. Acest lucru inseamna ca ViPAS a stabilit daca piesele sunt „in regula” sau „nu sunt in regula” cu o precizie aproape maxima. Urmatorul pas este rafinarea tehnologiei ViPAS la nivel intern, pentru a pregati folosirea acesteia in diferite fabrici.

5G accelereaza Industria 4.0

Noul standard de comunicatii mobile 5G joaca un rol esential in multe aplicatii ale Industriei 4.0. 5G transmite date cu o viteza de pana la 100 de ori mai mare fata de standardul precedent. Nivelul de fiabilitate a crescut, in timp ce intarzierile la transmiterea datelor s-au redus la minim. „5G va reprezenta sistemul nervos central al fabricii viitorului”, estimeaza Andreas Müller, cercetator Bosch si presedintele Aliantei 5G pentru Industrii Conectate si Automatizare (5G-ACIA). Pentru a contura de la inceput noul standard pentru comunicatii mobile astfel incat sa se alinieze nevoilor viitoare ale industriei, Bosch a preluat sefia organizatiei infiintate in 2018. Pana in prezent, initiativa a reunit peste 40 de companii si institutii de cercetare din toata lumea. Bosch intentioneaza sa testeze tehnologia 5G in fabricile proprii pana la finalul acestui an. In cadrul targului de la Hanovra, Bosch s-a alaturat partenerilor sai Nokia, Qualcomm si BigRep pentru a prezenta avantajele noului standard. In acest sens, companiile vor conecta pentru prima oara o imprimanta 3D cu ajutorul tehnologiei 5G. Prin aceasta, unele elemente de comanda integrate in mod normal in dispozitiv vor fi preluate de un cloud de productie local. Dispozitivele prevazute cu aceasta functie sunt mai usor de intretinut, cu costuri reduse.

Persoana de contact pentru jurnalisti:
Miruna Andriesei
Telefon: +40 730 024 478

Grupul Bosch este prezent pe piata din Romania de aproximativ 25 de ani si numara peste 7.000 de angajati in cinci entitati. In anul 2017, Bosch a inregistrat un volum de vanzari de 416 milioane de euro pe piata din Romania. Pe langa centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj si unitatile sale de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si din Blaj, Bosch mai opereaza si o unitate de productie de tehnologie industriala, localizata de asemenea in Blaj, precum si un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) in Timisoara. In Bucuresti, Bosch opereaza un birou de vanzari pentru produsele diviziilor Solutii de mobilitate, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie.  In plus, o filiala a BSH Hausgeräte GmbH, activa pe piata electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, in capitala tarii.

Mai multe informatii pe  www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Acesta are aproximativ 410.000 de angajati in intreaga lume (status la 31 decembrie 2018). Conform cifrelor preliminare, compania a generat vanzari de peste 77,9 miliarde de euro in 2018. Operatiunile sale sunt structurate in patru sectoare de activitate: Solutii de mobilitate, Tehnologie industriala, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. Lider in IoT, Bosch ofera solutii inovatoare pentru case inteligente, orase inteligente, mobilitate conectata si industrie conectata. Compania isi foloseste expertiza in tehnologia de senzori, software si servicii, precum si propriul cloud IoT, pentru a oferi clientilor solutii conectate integrate dintr-o singura sursa. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovatii pentru o viata conectata. Bosch sporeste calitatea vietii la nivel mondial prin produse si servicii inovatoare si care starnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creeaza „Tehnica pentru o viata.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 440 de filiale si companii regionale din aproximativ 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, reteaua globala de productie si vanzari Bosch acopera aproape toate tarile din lume. Baza pentru viitoarea crestere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 69.500 de angajati in cercetare si dezvoltare, in cele aproximativ 125 locatii din lume.

Compania a fost infiintata in 1886 la Stuttgart de catre Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanica fina si inginerie electrica”. Structura speciala a actionariatului Robert Bosch GmbH asigura libertatea antreprenoriala a grupului Bosch, permitand companiei sa planifice pe termen lung si sa faca investitii semnificative pentru asigurarea viitorului sau. 92 de procente din actiunile Robert Bosch GmbH sunt detinute de fundatia caritabila Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt detinute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Functiile de conducere antreprenoriala ale grupului sunt indeplinite de acest trust. Restul de actiuni sunt detinute de familia Bosch si de Robert Bosch GmbH.

Pentru mai multe informatii, accesati paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,
www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.