Home Articole “Boom” economic sau criza? Situatia constructiilor din Romania. Ce se intampla in realitate, intr-o lume in care toate stirile sunt bombastice.
“Boom” economic sau criza? Situatia constructiilor din Romania. Ce se intampla in realitate, intr-o lume in care toate stirile sunt bombastice.

“Boom” economic sau criza? Situatia constructiilor din Romania. Ce se intampla in realitate, intr-o lume in care toate stirile sunt bombastice.

0

In era manipularii online, nimeni nu mai stie la ce sa se astepte. Sunt prea multe stiri care anunta dezastrul si la fel de multe stiri care anunta lapte si miere.

Haideti sa o luam pas cu pas si sa analizam ce se intampla in Economie.

La nivel mondial:

  • conform Fondului Monetar International, economiile emergente (economiile tarilor care au o rata  de crestere buna a veniturilor populatiei, dar sunt inca sub media tarilor dezvoltate si au o piata de capital reglementata si eficienta) au avut anul trecut o crestere de 4,5%, iar pentru 2019 se preconizeaza 4.4%. Acesta este un indicator de stabilitate deoarece nu mai vedem exploziile de dinainte de criza (care erau si nesustenabile) cu cresteri in medie de 8%. Sa nu uitam ca economiile emergente sunt si cele care au nevoie de cele mai mari infuzii de capital si care prezinta risc de deficit bugetar mare.
  • jocul de-a soarecele si pisica dintre SUA si China, pare sa fie cea mai mare amenintare la adresa economiei globale. Acuzatii din ambele parti, taxe, etc. As zice ca totusi retorica lor este una mai mult de intimidare si nu una care sa pregateasca cu adevarat un razboi economic. Daca analizezi declaratiile si te uiti cat de transparente sunt, poti sa-ti dai seama ca la momentul acesta este o incordare de muschi si nu se pregateste pe ascuns un razboi economic. Nu cred ca un “general” ar lasa sa respire tacticile lui de razboi in media cu atata lejeritate

  • economia Germaniei nu mai creste. Asta nu ar trebui sa fie o noutate. Nemtii sunt sigur ca s-au pregatit, deoarece se cunostea faptul ca au o populatie imbatranita, care nu mai consuma la fel de mult ca in trecut. In plus, Germania este o tara care produce scump din cauza costurilor de munca ridicata si are nevoie de o infuzie de oameni care sa se ocupe de “job”-urile de jos.
  • partidele populiste de centru-dreapta sau extrema dreapta au inceput sa piarda teren important, vezi cazurile Austria si Italia

Toate cele 4 puncte de mai sus, ne arata o economie mondiala stabila asa ca pe termen scurt si mediu nu ar trebui sa ne asteptam la crize sau boom-uri.

Romania:

Romania ar putea si sa fie incadrata ca o economie emergenta, dar din pacate nu indeplineste conditia de a avea o piata de capital reglementata si eficienta. Cresterea Economica a Romaniei este una buna, stabila si ar trebui sa se mentina pe cursul acesta intre 4% si 5%.

Totusi daca te uiti in presa, ai zice ca in Romania este un dezastru economic si ca maine nu vom mai avea ce manca. Manipularea este in floare. Oamenii au incurajat cresterile de salarii pentru medici si profesori, au solicitat dublarea alocatiilor si acum urla ca avem costuri bugetare si sociale prea mari.

Pot sa inteleg de multe ori analistii care se lasa ispititi de sintagma conform careia, cresterea unei tari poate sa vina doar cu cresterea productiei industriale si a investitiilor. Pot sa inteleg, pentru ca este adevarat. Ce nu pot sa inteleg este de ce analistii nu se uita si la ce s-ar intampla in tara daca nu s-ar lua si masuri sociale.

Vad ca e un trend sa ataci categoriile defavorizate social. Sa spui ca daca se implementeaza legea pensiilor o sa murim cu totii de foame, fara sa te gandesti ca deja avem oameni care traiesc (numai ei stiu cum reusesc) de pe o zi pe alta.

Stiti ce ar insemna sa lasi pensiile la nivelul de acum, unde raportul pe 2018 dintre pensia medie si salariul mediu este de 42% (in Germania, este 85%, iar in Franta este 88%)? In conditiile unei cresteri economice de 4-5% si cu o inflatie de 3-4% in cativa ani, oamenii nu ar mai avea bani nici sa-si cumpere paine in fiecare zi. Asa ca de unde atata ura?

Romania are in momentul de fata nevoie de masuri sociale la fel de mult ca de investitii. Desi in medie oamenii din Romania traiesc mai bine decat cei din Ungaria, din punct de vedere al nevoilor pe care reusesc sa si le acopere oamenii saraci, suntem departe. Si va rog sa nu-mi spuneti ca saracii sunt de vina ca sunt saraci, pentru ca voteaza cu x sau y.

Ca sa ajuti saracii, trebuie sa scazi nivelul taxelor indirecte (precum TVA) si sa cresti masurile sociale. Din pacate asta duce la investitii financiare care nu produc bani, dar din fericire produc o cat de mica echitate sociala.

Deci e clar, ca avem nevoie de un miracol. Pentru ca e greu sa sustii si investitii si nevoi sociale. Acest miracol ar putea sa vina dintr-o negociere cu Uniunea Europeana care sa ne permita o derogare de la cel mai important indice al sustenabilitatii economice, deficitul bugetar. In momentul de fata, tarile din UE sunt obligate sa se mentina cu deficitul bugetar la un maxim de 3% din PIB. Cand deficitul s-a stabilit la 3% nu s-a tinut cont (din pacate) si de datoria publica din momentul de fata. Romania a fost bagata in aceeasi oala cu tari care au o datorie publica de 180% fata de PIB (Grecia), de 80% fata de PIB (media UE si Franta) desi Romania are o datorie publica de aproximativ 35% din PIB. Unele dintre cele mai mici datorii publice din UE le au Romania si Bulgaria. Ghici ce, tarile care sunt si ele mai sarace.

Atunci imi vine sa ma intreb, oare noi nu suntem mai saraci si pentru ca atunci cand alte tari se imprumutau, Ceausescu s-a decis sa achite datoria publica a Romaniei?

Pentru a putea sa creasca fara sa-si lase oamenii dezavantajati social sa moara, Romania are nevoie de o derogare de la indicele de 3%. O derogare care sa tina pana la momentul in care datoria publica a Romaniei ajunge aproape de media Europeana.

Constructiile

OUG 114 a adus un mare plus in constructii. Dupa 4 ani de stagnare, ani in care constructiile au ramas pe linia de plutire doar datorita sectorului rezidential, Romania are cea mai mare crestere din Europa in luna iunie (doar Ungaria se apropie de noi), +23,3% versus media EU19 de 1% sau EU28 +0,6%. Sursa – Eurostat.

Din pacate, sectorul constructiilor nu o sa poata exploda pe termen scurt din cauza a 2 factori:

  • lipsa fortei de munca. Chiar si daca am aduce 200.000 de oameni din spatiul extracomunitar (Asia, Africa), tot ar fi greu, pentru ca un val atat de mare ar aduce productivitate in 20 de ani, iar in tot acest timp, statul ar fi nevoit sa aiba grija de ei si sa-i integreze in societate. In general in politica obiectivele se fac pe termen scurt (un ciclu electoral), asa ca imi este greu sa cred ca cineva va face un plan pentru urmatorii 20 de ani.
  • productivitatea mica, care vine ca urmare a lipsei de incredere dintre parti. Aceasta lipsa de incredere se poate diminua, devenind cu totii “zen” sau prin implementarea unor mecanisme de cost control mult mai clare. Misiunea eDevize este de a avea o Romanie construita prin incredere, iar pentru asta ne-am propus ca solutiile IT pe care le aducem in piata sa asigure o buna comunicare in toate partile implicate. Eficientizarea proceselor din companiile de constructii va aduce stabilitate si predictibilitate, ceea ce produce o crestere economica sanatoasa.

In concluzie:

  1. la nivel mondial, din punct de vedere economic, lucrurile sunt stabile
  2. economia Romaniei creste, dar ca sa-si poata atinge potentialul ar avea nevoie de o derogare de la tinta de deficit. Fara aceasta derogare nu se vor putea sustine si masurile sociale si investitiile
  3. avem in sfarsit crestere in constructii, dar ramanem cu problema deficitului de forta de munca si productivitatea mica

Florin Manoloiu
Commercial and Tendering Director|eDevize