Home Topics Arhitecti, Ingineri Bilantul cladirilor verzi: Peste 150 de cladirile au fost certificate in 2022
Bilantul cladirilor verzi: Peste 150 de cladirile au fost certificate in 2022

Bilantul cladirilor verzi: Peste 150 de cladirile au fost certificate in 2022

0
In ultimele 12 luni, 154 de cladiri din Romania au fost certificate conform standardelor BREEAM sau LEED, reprezentand aproximativ o treime din numarul de cladiri certificate in cei 14 ani de cand a aparut in Romania prima certificare de cladire verde, conform analizei realizate de ADP green building.

Cele mai multe cladiri certificate sunt cladiri de retail (59 de centre comerciale sau magazine alimentare), urmate de sectorul logistic (48 de cladiri de productie sau depozitare) si cladirile de birouri (36 de cladiri certificate), potrivit datelor colectate de ADP green building.

Dezvoltatorii cu cele mai multe cladiri certificate in 2022 raman CTP, care au adaugat in acest an inca 36 de cladiri certificate BREEAM, ajungand la 99 de cladiri certificate BREEAM in Romania. Sunt urmati de NHOOD, care au certificat 24 de cladiri, PENNY cu 20 de cladiri certificate, Mitiska REIM + Square 7 Properties cu 13 centre comerciale certificate, Globalworth cu 5 cladiri de birouri certificate BREEAM si LEED, respectiv Transilvania Constructii cu 5 cladiri certificate BREEAM.

Romania ramane la fel de competitiva si in acest an, obtinand cateva dintre punctajele record acordate de BRE (institutia ce emite certificatele BREEAM) in 2022:

  • Depozitul regional PENNY din Filiasi (92,89%) –  cel mai mare punctaj acordat vreodata pentru o cladire industriala
  • CTP Clubhaus, dotarea comunitara din cel mai mare parc industrial din Centrul si Estul Europei, CTPark Bucharest West (94,6%) – cel mai mare punctaj pentru o cladire existenta
  • Globalworth Square (99%) – cel mai mare punctaj pentru o cladire noua

Cladirilor certificate BREEAM li se adauga cele 4 cladiri certificate LEED si cele 6 recertificari LEED. Dintre acestea, doar hala de productie P&G din Urlati este o cladire noua, celelalte 9, prezentate in tabelul de mai jos, fiind cladiri existente pentru care s-a certificat sau recertificat modul de operare si management.

„Desi sectorul constructiilor e amenintat de fluctuatii mari ale preturilor, schimbari legislative imprevizibile, penurie de materie prima, numarul si varietatea de proiecte contractate pentru servicii de sustenabilitate in 2022, care se vor derula pe urmatorii 2-3 ani, ne arata ca dezvoltatorii isi vor continua planurile de investitii, planuri in care sustenabilitatea are un loc foarte important. Nu doar numarul de proiecte a crescut foarte mult in ultimii ani, ci si ambitiile dezvoltatorilor pentru certificari de nivel tot mai inalt.

Observam si cateva directii noi legate de sustenabilitate: calculul si compensarea amprentei de carbon inmagazinate si/sau operationale, certificarea WELL, certificarea EU Taxonomy sau conformarea nZEB. Toate acestea sunt servicii noi, pe care, in 2022, am inceput sa le oferim clientilor nostri si credem ca in anii care urmeaza vor avea o cerere din ce in ce mai mare.” a declarat Adrian Pop, managerul general al ADP green building.

 

 

Despre ADP

ADP green building este liderul de piata in Romania pentru servicii de consultanta si certificare a cladirilor verzi. ADP green building a finalizat in 2022 un numar de 108 certificari BREEAM, echivalentul a 1.392.166 de mp, reprezentand aproape 60% din totalul certificarilor incheiate in 2022 in Romania. In 2022, ADP green building si-a extins activitatea in Ungaria, urmand ca in 2023 sa isi consolideze prezenta in Romania, Bulgaria si Ungaria si sa se extinda in Slovacia.