Home Articole Amenajari, Finisaje, Iluminat Avantajele tencuielii decorative se vad bine din toate unghiurile
Avantajele tencuielii decorative se vad bine din toate unghiurile

Avantajele tencuielii decorative se vad bine din toate unghiurile

0

O adevarata carte de vizita. Asta este pentru un proprietar fatada propriei case. Cu cat arata mai ingrijit, cu atat este mai clar ca avem de a face cu un om harnic si priceput. Si, cu siguranta, acesta este constient de modul in care fiecare locuinta contribuie la aspectul intregii zone, lucru care, in final, influenteaza chiar calitatea vietii membrilor comunitatii. In timp ce destule case din Romania par a fi lasate in paragina, sunt si foarte multi romani care au investit in aspectul exterior al locuintelor. Iar lucrurile arata destul de bine mai ales datorita metodei de finisare foarte des intalnita in tara noastra: aplicarea de tencuiala decorativa. Solutia este una cat se poate de inspirata atat din punct de vedere estetic, cat si al durabilitatii si al usurintei intretinerii.

Din secretele meseriasilor

Tencuiala decorativa este materialul care poate transforma o casa. Astfel, indiferent de alegerile poate mai putin inspirate in ceea ce priveste arhitectura, o tencuiala potrivita poate chiar salva un intreg proiect. De asemenea, in cazul renovarilor, tencuiala poate sa confere casei un aer modern, actual, din ce in ce mai cautat de proprietari. Insa nu doar aspectul este important. Tencuiala protejeaza fatada, avand o durata de viata lunga. De asemenea, vine cu o rezistenta sporita la intemperii. Cu toate acestea, aplicarea tencuielii decorative este un proces destul de complex, avand o serie de restrictii care tin atat de tehnica, cat si de conditiile meteo. In primul rand, suprafata trebuie sa fie pregatita corespunzator, adica sa fie curata, uscata si degresata. Primul pas este aplicarea amorsei, recomandarea fiind ca aceasta sa fie lasata o zi pentru a se usca, in cazul aplicarii tencuielii decorative minerale Edelputz. In cazul tencuielii decorative gata preparate se aplica un strat de grund, ideal cu aceeasi culoare ca tencuiala decorativa. Un produs cu proprietati deosebite este Grundul pentru tencuieli decorative AdePlast. Acesta este recunoscut pentru aderenta ridicata, prelucrarea usoara si uscarea rapida. Poate fi colorat conform paletarului AdePlast Color Fashion sau se gaseste gata nuantat in gama Culorile Pamantului: granit, argila, nisip auriu, caramida rosie, teracota si pamant insorit.

Alegerea si aplicarea tencuielii decorative

Alegerea tencuielii decorative este o provocare, doar in portofoliul AdePlast existand numeroase solutii gandite pentru a face fata oricaror provocari. In primul rand, trebuie cunoscut ca tencuiala decorativa poate fi achizitionata la sac sau la galeata. In cazul primei variante, este necesara respectarea stricta a recomandarilor producatorului si o atentie sporita pentru a obtine consistenta ideala pentru aplicare. Un produs foarte cautat este AdePlast Edelputz, care are o aderenta ridicata si este foarte rezistent.

In cazul tencuielii decorative gata preparate, lucrurile sunt mai simple. Aceasta se aplica de obicei nediluata, doar in cazul temperaturilor mai mari fiind necesara adaugarea unei mici cantitati de apa. De altfel, vremea joaca un rol deosebit de important in toata aceasta poveste. Temperatura nu trebuie sa fie mai mica de 5-10 grade, chiar si dupa aplicare, iar asta timp de 2-3 zile. Explicatia este ca, nerespectand aceste sfaturi, uscarea nu se face corespunzator, calitatea si rezistenta lucrarii fiind astfel afectate. Pe de alta parte, in timpul aplicarii, nu este de dorit ca temperatura sa depaseasca 30-35 de grade si nici ca umiditatea din aer sa fie prea mare. Toate aceste informatii sunt cunoscute de mesteri, dar acestia ar trebui sa verifice cu atentie si recomandarile producatorilor. Desi aici pot exista diferente, in ceea ce priveste procesul de aplicare a tencuielii lucrurile sunt neschimbate indiferent de produs.

Tencuiala decorativa se aplica intr-un singur strat, subtire, cu o gletiera de otel.  Dupa ce s-a intins tencuiala pe o suprafata de cativa metri patrati, cu aceeasi gletiera se strange surplusul de material si se niveleaza stratul. Utima etapa din procesul de aplicare a tencuielii decorative este modelarea sau structurarea. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unei gletiere de material plastic. In functie de preferinte, se poate alege un model rotund sau drept, de diverse granulatii. O tencuiala decorativa foarte cautata este Aeria Plast cu Porus X. Aceasta este rezistenta la intemperii, la zgariere sau lovire si acopera perfect imperfectiunile suprafetei. Nu in ultimul rand, culorile au o rezistenta deosebita  in timp.