Home Stiri Cladiri Inteligente, Instalatii si automatizari ATEN: Managementul serverelor SCADA de la distanta pentru un plus de securitate si eficienta maxima
ATEN: Managementul serverelor SCADA de la distanta pentru un plus de securitate si eficienta maxima

ATEN: Managementul serverelor SCADA de la distanta pentru un plus de securitate si eficienta maxima

0

De cele mai multe ori, nu realizam, insa traim intr-o lume in care depindem in mare masura de altii. Sunt acele elemente ale societatii moderne pe care le consideram normale, dar care nu au fost mereu asa. Este vorba, mai presus de toate, de utilitatile obisnuite, precum apa curenta, gaze naturale sau electricitate, dar se poate merge si mai departe de atat, prin includerea pe lista a carburantilor, de exemplu.

Toti acesti furnizori trebuie sa asigure ca serviciile si produsele lor sunt disponibile non-stop, incercand in acelasi timp sa lucreze intr-un mod cat mai eficient, astfel incat sa ramana competitivi pe o piata tot mai diversificata.
Evident, managementul orientat catre oameni sau fidelizarea angajatilor se aplica si in acest domeniu, dar nu sunt de ajuns in contextul provocarilor actuale.

Aici intervine tehnologia, care a evoluat foarte mult de-a lungul ultimilor ani in zona de automatizare a proceselor industriale. De la furnizorii de apa potabila, gaze naturale si electricitate sau operatorii statiilor de epurare, pana la distribuitorii de carburanti, rafinarii si chiar puncte de extractie – colectarea de date din teren si analizarea lor pare a fi reteta succesului pentru un cadru de lucru sigur si eficient.
Tehnologia folosita in aceste industrii este SCADA (Supervisory control and data acquisition) si este bazata pe o multitudine de echipamente hardware, solutii de retea si diverse interfete, implementata cu scopul de monitoriza in detaliu masinile si procesele.
In teorie, totul suna bine si frumos, dar in realitate, un nivel avansat de control necesita si mai mult control pentru a fi eficient. Volumele uriase de date colectate au nevoie de servere puternice pentru stocare, administrare si procesare, iar serverele au nevoie, la randul lor, de un management eficient pentru a opera in parametri optimi.

Acesta este punctul in care, din motive care tin de acces, incep problemele.
In primul rand, trebuie precizat ca multi furnizori de utilitati colecteaza date din mai multe locatii, ceea ce face ca si serverele sa fie amplasate la distante mari de sediul central. Asta ridica unele probleme in fata abordarii clasice, care presupune acces la fata locului. Si, chiar daca serverele s-ar afla in aceeasi locatie sau daca personalul responsabil de managementul lor s-ar putea deplasa in fiecare locatie in parte ori de cate ori ar fi nevoie, lucrurile tot nu ar fi simple.
Odata cu tehnologizarea si automatizarea proceselor, cresc provocarile din zona de securitate. Din acest motiv, cei mai stricti furnizori de utilitati din lume nu permit prezenta unor alte echipamente de calcul in camerele serverelor, ceea ce complica datele problemei. Singura solutie viabila ramane, asadar, managementul de la distanta, care se poate dovedi, la randul ei, problematic daca nu se tine cont de amenintarile cibernetice actuale si viitoare. Pentru astfel de situatii, ATEN propune o solutie completa si 100% sigura, end-to-end.

Prin instalarea unui switch KVM over IP, precum ATEN KN4116VA, administratorii de retea pot accesa echipamentele de la distanta, prin intermediul unei retele separate de cea de productie. Acesta pune la dispozitie mai multe modalitati de conectare: consola directa cu un computer local, consola USB cu un laptop, conexiune PSTN prin intermediul unui modem sau retea de management dedicata, prin Ethernet.

Modelul poate fi integrat in solutia software de management CC2000, oferind utilizatorilor control deplin asupra echipamentelor din dotare. Mai mult decat atat, KN4116VA permite montarea in rack, ceea ce il transforma in alegerea ideala pentru centre de date si camere de servere.

Pentru conectarea serverelor la cele 16 porturi LAN din dotarea lui KN4116VA, ATEN pune la dispozitie si adaptorul USB si DVI KA7166. Iar pentru un maximum de confort si eficienta in operare, este posibila inlocuirea PC-urilor sau laptopurilor ca dispozitive terminale cu console ATEN KA8288. Aceasta permite conectarea unui mouse, a unei tastaturi si a doua monitoare HDMI Full HD si face posibila monitorizarea simultana a pana la 64 servere, multumita functiei Panel Array Mode.

Nu sunt neglijate nici situatiile in care se impune management la fata locului, fiind oferita o consola cu sina si montare in rack. Aceasta este prevazuta cu tastatura, touchpad si ecran Full HD de 18,5”, elemente ce pot functiona independent unul fata de altul. Mai mult decat atat, modelul adauga suport pentru console externe, prin conectorii USB, DVI, VGA si HDMI.

Automatizarea operatiunilor si proceselor este tentanta pentru toate domeniile de activitate, insa alegerea solutiilor si implementarea trebuie facute tinand cont de toate provocarile si potentialele amenintari, ori acelasi lucru ar fi trebuit sa aduca avantaje competitive ar putea avea un impact dezastruos.
Acest detaliu este si mai important pentru zona de utilitati, unde furnizorii trebuie sa se asigure ca totul decurge in permanenta perfect.

Prin urmare, solutia propusa de ATEN pentru este perfect adaptata acestei piete, intrucat, pe langa flexibilitatea extinsa si compatibilitatea cu diverse scenarii de utilizare, asigura si cel mai bun nivel de securitate, la nivel hardware. Datorita ei, utilizatorii pot monitoriza, controla si administra procese infrastructura si echipament, fara riscuri si la un nivel de calitate ridicat.