Home Topics Comunicate de presa Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate si-a lansat prima filiala la Constanta, in cadrul Caravanei Smart City
Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate si-a lansat prima filiala la Constanta, in cadrul Caravanei Smart City

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate si-a lansat prima filiala la Constanta, in cadrul Caravanei Smart City

0

Municipiul Constanta a gazduit vineri, 13 septembrie 2019, programul national Caravana Smart City 2.0. Implementarea. Organizat de Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) si desfasurat sub Inaltul Patronaj al Ministerului Energiei, este unicul program national de promovare a solutiilor si proiectelor Smart City din Romania. In cadrul evenimentului, ARSCM a inaugurat prima filiala a asociatiei la Constanta, a carei presedinta este Magda Bei, antreprenor local de succes.

Eduard Dumitrascu, presedintele Asociatiei Romane pentru Smart City si Mobilitate, a deschis evenimentul discutand despre importanta strategica a Constantei: “Echilibrul si dezvoltarea echitabila ar trebui sa guverneze strategia de dezvoltare a municipiului. Din punctul nostru de vedere, Constanta trebuie sa fie o comunitate responsabila, pentru ca ea transcede si municipiul si judetul. Atata timp cat Constanta primeste sute de mii de oameni in fiecare vara, care vin si tranziteaza municipiul intr-o forma sau alta, este flancul estic al NATO, beneficiaza de port, este poarta de intrare inspre Marea Neagra din punct de vedere al securitatii si inspre Romania din punct de vedere comercial, comunitatea de aici poarta pe umeri o responsabilitate enorma.”

In ceea ce priveste ecosistemul smart al orasului, presedintele ARSCM a oferit cateva directii de dezvoltare: “Pentru locuitori, proiectele de smart city din Constanta trebuie sa fie pro-familie, trebuie sa sustina si sa promoveze calitatea vietii. Un proiect bun de Smart City trebuie sa fie construit pe principii de rezilienta si sustenabilitate. Pentru segmentul de business, trebuie sa punem accentul si sa dezvoltam tot ce inseamna zona de comert. Stim deja ca la nivelul Primariei, exista o strategie de Smart City in lucru, iar eu sper sa se matureze la timp si sa nu se intample cum s-a intamplat in alte orase din tara.”

Eduard Dumitrascu a numit-o pe Magda Bei presedinta filialei ARSCM Constanta, cu scopul de a reprezenta interesele comunitatii locale, interesele asociatiei si de a incerca sa integreze in comunitate si sa accelereze tot ce inseamna partea de proiecte de tip Smart City in Constanta. Magda Bei: “Avem nevoie de o comunitate de oameni care sa puna la masa discutiilor cateva planuri de actiune prin care sa putem avea acces la resurse, in primul rand, mai facil. Astazi, Smart City vine la Constanta, aceasta echipa de experti care a venit astazi de la Bucuresti, impreuna cu expertii nostri locali, sa intre in aceasta comunitate si sa extindem acest ecosistem si la Constanta; sa nu implementam numai 2,3 proiecte din 300 de proiecte, sa implementam zeci, sute de proiecte, care nu au cum sa fie implementate decat daca ne unim fortele si ne dorim aceasta schimbare.”

In continuare, Decebal Fagadau, primarul Municipiului Constanta, a prezentat parcursul orasului in domeniul Smart City si planurile de viitor: “In anul 2016, in momentul in care ne-am apucat sa planificam un ecosistem Smart City, ne-am dat seama ca ne lipsesc o multime de tool-uri, LoRa, GIS, o baza de date, alta decat cea de la serviciul public de impozite si taxe. Usor, usor ne-am construit o strategie plecand de la o evaluare a fiecarui proiect in patru dimensiuni. Pe locul intai este siguranta, intrucat operam intr-o zona cu granita NATO, in care siguranta este certificata in zona de port, dar este o preocupare in zona de turism. Pe locul doi este mobilitatea, pe locul trei energia, si pe locul patru toate componentele de integrare. Pentru ca, dupa ce am vizitat o multime de orase, din Londra pana in Taiwan, mi-am dat seama ca, de fapt, problema cea mai mare a oraselor va fi integrarea. Obiectivul nostru a fost redefinit, incercam, cu toate ca am dezvoltat in momentul de fata patru aplicatii, ca in final sa existe o singura aplicatie integratoare, care sa se numeasca MYCITY. Intamplarea fericita face ca initialele orasului nostru (CT) sa se citeasca in limba engleza CiTy.”

Referitor la deschiderea filialei ARSCM la Constanta, primarul municipiului a apreciat numirea Magdei Bei in calitate de presedinte ARSCM: “Multumim ca ati ales o persoana deosebita la Constanta, pe doamna Magda Bei. Este o persoana pozitiva, care aduna oamenii in jurul ei si foloseste toate resursele pentru a construi ceva pentru comunitate.”

Aurelian Nicola, directorul Departamentului de Matematica-Informatica din cadrul Universitatii Ovidius, a prezentat principalele proiecte de Smart City ale facultatii, in domenii inovatoare ca realitate virtuala: “Facultatea de Matematica-Informatica are un laborator de realitate virtuala si desfasuram numeroase proiecte, printre care si cateva in domeniul telemedicinei. Avem 600 de studenti la informatica si aproape toate firmele de IT folosesc resursa umana pe care noi o pregatim. Ne-am facut un scop din a invata profesorii sa    scoleasca studentii pentru ziua de maine. Vorbim despre acele competente care se cer la nivel de revolutie digitala, despre cloud computing si tot ce inseamna mediul informatic. Ultima realizare este atelierul digital Google, in care studentii nostri sunt incurajati sa vina si unde primesc burse pentru a realiza diverse proiecte. Vorbim despre 600 de studenti care, dupa anul II de studii masterale, au job-urile garantate. Printre proiecte mai putem enumera si reconstructia virtuala a orasului vechi, in cadrul unei colaborari cu Muzeul de Istorie.”

Ioan Gaf-Deac, city manager in cadrul Primariei Sectorului 4 din Bucuresti, a venit la Constanta pentru a prezenta principalele proiecte de tip Smart City ale sectorului pe care il administreaza, ca exemple de bune practici. Printre acestea putem mentiona numeroase solutii de regenerare urbana si mobilitate, cat si digitalizarea in totalitate a serviciilor oferite de Primaria Sectorului 4.

Orange Romania, reprezentata in cadrul evenimentului de Marius Costea, Business Development Executive, a expus administratiei locale solutii tehnologice concrete, in domenii ca e-guvernare (Platforma Smart City, o solutie deschisa si interoperabila, care poate colecta si stoca datele de la toti senzorii instalati in oras), turism inteligent (senzori de proximitate care ofera o experienta unica de promovare a diverselor obiective turistice) sau solutii de monitorizare inteligenta a traficului.

Silviu Stoica, director general Ramboll South-East, a prezentat propunerea companiei pentru Constanta Smart City, oferind perspective inovatoare pentru sporirea atractivitatii si durabilitatii orasului. Acesta a expus conceptul de infrastructura blue-green (BGI), care ofera o solutie fezabila si valoroasa pentru a rezolva provocarile de mediu si de schimbari climatice, totodata conectand functii hidrologice urbane (infrastructura albastra -blue) cu sisteme de vegetatie (infrastructura verde -green) in proiectarea peisajului urban, cu beneficii socio-economice mai mari decat suma componentelor sale individuale traditionale.

Asseco SEE Romania, reprezentata de Alex Olteanu, Business Dev. Manager, a oferit administratiei locale detalii despre Metropolis, o platforma de management al orasului, care poate integra solutii multiple, acoperind toate verticalele Smart City.

Raluca Nicoara, cunoscuta drept Zoe (Barca lui Zoe), initiatoarea proiectului de ecologizare si educatie subacvatica “#ecoUsubacvatic”, a discutat despre rezultatele obtinute pe parcursul verii anului 2019 si posibilitatea reluarii programului sezonul urmator.

Partenerii institutionali: Guvernul Romaniei – Ministerul Energiei, Primaria Municipiului Constanta, CNMR, Institutul de Studii Liberale.

Parteneri: Asseco Romania, First Bank, Orange Romania, Dell EMC, Microsoft, Dewatering & Silent Piling, Novitas 3D City, BMF Grup.

Parteneri media: Bursa, Ziare.com, Business24, iBusiness Romania, Financiarul.ro, Matek.ro, Trenchless Romania Magazine, Transilvania Business Magazine, Mesagerul de Sibiu.

Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) este principala organizatie a Industriei Smart City din Romania, avand ca obiectiv principal dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din tara. Organizatia se bucura de recunoastere internationala, fiind membra in diferite organizatii, comisii consultative, grupuri de lucru si este partener in programe nationale si internationale alaturi de cele mai importante corporatii implicate in proiecte de Smart City.