Home Topics Comunicate de presa Asociatia Clusterelor din Romania – ClusteRO
Asociatia Clusterelor din Romania – ClusteRO

Asociatia Clusterelor din Romania – ClusteRO

0

Asociatia Clusterelor din RomaniaClusteRO a continuat actiunea de supraveghere si analiza a efectelor starii de urgenta instituite pe teritoriul Romaniei asupra membrilor sai, ca urmare a pandemiei de COVID-19. De asemenea, au fost inventariate masurile de natura economica luate de Guvernul Romaniei pentru micsorarea impactului restrictiilor impuse de starea de urgenta asupra activitatii membrilor sai.

Astfel, in urma feedback-ului primit de la membrii nostri, consideram necesare urmatoarele abordari urgente:

 

  1. Solicitam o interventie a statului in economie de aproximativ 15% din PIB – cca. 30 miliarde euro, la nivelul actual al PIB-ului nominal al Romaniei, dat fiind impactul estimat al crizei economice. O interventie de 30 miliarde de euro a statului acum ar putea ajuta economia romaneasca sa nu intre in recesiune (sau sa treaca pe minus doar pe termen foarte scurt) si sa incheie anul la un nivel bun, chiar pe crestere de la an la an, situatie care ar plasa Romania pe o pozitie mult mai buna la nivel international ca economie, competitivitate globala etc[1].
  2. Reclamam necesitatea reducerii cheltuielilor aparatului de stat, care ar trebui sa devina o prioritate pentru a trece cu bine prin criza iminenta. In conditiile in care mediul privat a fost afectat masiv, atat direct cat si indirect, ca nivel de venituri, inca de la debutul acestei crize, ca rezultat rapid al masurilor de distantare sociala, inchidere a granitelor si izolare/carantina generalizata, impuse prin ordonantele militare, se constata lipsa solidaritatii intre mediul privat si autoritatile publice din Romania. Consideram ca, acum mai mult ca oricand, o minima solidaritate intre sistemul public si mediul privat este absolut necesara. Iar in insitutiile publice unde activitatea nu este diminuata, asteptarea contribuabililor este ca acestea sa functioneze cel putin la un nivel similar celui anterior decretarii starii de urgenta, contribuind semnificativ astfel si la digitalizarea serviciilor publice, tinand cont de contextul actual care reclama urgenta unor masuri care sa previna blocajele administrative si birocratice semnalate pe alocuri de mediul privat[2].
  3. Solicitam Autoritatilor de Management ale Programelor Operationale Competitivitate, Capital Uman si Regional sa urgenteze lansarea de apeluri de proiecte care ar putea fi accesate de catre firmele producatoare de echipamente si aparatura medicala, avand in vedere existenta unei sume de 680 de milioane de euro disponibila pentru Romania din fonduri structurale, in contextul luptei impotriva COVID-19. De asemenea, cu scopul de a sprijini dezvoltarea de produse inovative in sectorul medical (spre exemplu, ventilatoare medicale 3D, tehnologii si aplicatii digitale necesare in monitorizarea starii pacientilor etc.) si textile, in domeniul echipamentelor medicale de protectie, propunem sa fie lansate instrumentele de finantare aferente Programului 2 – Cresterea competitivitatii economiei romanesti prin CDI, Planul National de Cercetare-Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2015 – 2020: Bridge Grant (Transfer de cunoastere la agentul economic). Proiect experimental demonstrativ, Transfer la operatorul economic, Cecuri de inovare, Solutii.
  4. Reiteram solicitarea formulata in comunicatul din data de 26.03.2020 ca institutiile statului sa demareze de urgenta efectuarea platilor datorate companiilor, pentru a ajuta la crearea de lichiditati (sub orice forma: plati in contractele de achizitie publica aflate in derulare, decontarea TVA, concedii medicale restante, decontarea proiectelor finantate de la bugetul de stat/ fonduri europene etc.).

 

Asociatia Clusterelor din Romania, ClusteRO, impreuna cu clusterele membre, isi declara completa sustinere pentru companiile/organizatiile partenere si, in acelasi timp, disponibilitatea de a fi un partener de incredere in discutiile si consultarile organizate de institutiile administratiei centrale in vederea identificarii celor mai bune solutii pentru ca mediul de afaceri din Romania sa traverseze aceasta perioada dificila in cele mai bune conditii.

Asociatia Clusterelor din Romania este organismul reprezentativ la nivel national si international al clusterelor din Romania, ecosisteme industriale ce reunesc in componenta lor intreprinderi, organizatii de cercetare-dezvoltare-inovare, autoritati publice din toate domeniile de activitate ale economiei nationale, reprezentand la randul lor peste 2.000 intreprinderi, 198.000 angajati, 8,7 mld lei cifra de afaceri, 2,6 mld EUR exporturi.

 

 

[1] Solicitare sustinuta, de asemenea, de Romanian Business Leaders in ”Mesaj catre Guvern, Parlament, Presedintie, Partidele Parlamentare”.

[2] Solicitare sustinuta, de asemenea, de Romanian Business Leaders in ”Mesaj catre Guvern, Parlament, Presedintie, Partidele Parlamentare”.