Home Topics Comunicate de presa Aproape 12% din exporturile de servicii IT&C din Romania se indreapta catre Marea Britanie
Aproape 12% din exporturile de servicii IT&C din Romania se indreapta catre Marea Britanie

Aproape 12% din exporturile de servicii IT&C din Romania se indreapta catre Marea Britanie

0

– In cazul unui Brexit fara acord, ar putea exista presiuni asupra cladirilor bune de birouri –

Marea Britanie este a patra cea mai mare destinatie de export de servicii a Romaniei, dupa Germania, Italia si Franta, cu aproximativ 8% din total, desi genereaza aproape 12% din exporturile de servicii IT. In cazul unui Brexit dur, doar o scadere modesta de 10% a fluxurilor comerciale cu Marea Britanie ar reduce cu aproximativ 0,1% PIB-ul Romaniei, potrivit estimarilor firmei de consultanta imobiliara Colliers International Romania, ceea ce ar putea duce la potentiale presiuni asupra cladirilor bune de birouri, intrucat printre companiile legate de economia Regatului Unit sunt chiriasi de top.

Un context tip „business as usual” ramane principalul scenariu pentru situatia economica dupa Brexit, dar este important sa intelegem legaturile economice profunde dintre Europa Centrala si de Est (ECE) si Marea Britanie, in special daca vom vorbi de un Brexit dur. Mai mult, lanturile globale de productie s-au integrat si mai puternic in ultimii ani.

Intr-un scenariu advers, procesul Brexit ar risca sa perturbe unul dintre ingredientele din spatele succesului economic al regiunii ECE: exporturile sale de servicii cu valoare adaugata ridicata. In perioada de revenire post-criza, exporturile Romaniei de servicii catre Marea Britanie s-au dublat, depasind cu mult rata medie de crestere. Mai multe companii britanice importante opereaza centre din Bucuresti (cum ar fi Bursa de la Londra sau centrul de servicii al British American Tobacco), in timp ce alte nume internationale importante dedica o mare parte a activitatii lor partenerilor din Marea Britanie.

Cu cat procesul Brexit este mai lung, cu atat incertitudinile vor deveni mai persistente, iar companiile din cele doua tabere – Europa continentala si Marea Britanie – vor dori sa isi securizeze viitorul. Consideram ca este putin probabil ca unele companii din Marea Britanie sa mute o mare parte din forta lor de munca, in special dupa Brexit, in UE sau in Romania (cateva sute de persoane sau poate mai mult), ci ar vrea mai degraba sa stabileasca o mica platforma in Europa: economiile ECE pot servi drept destinatii principale datorita mixului bun de costuri si competente ale fortei de munca, precum si datorita spatiilor de birou mai ieftine”, a precizat Sebastian Dragomir, Head of Office Advisory in cadrul Colliers.

Marea Britanie se afla in topul destinatiilor pentru exportul de servicii din tarile ECE, inclusiv servicii de business sau IT&C cu valoare adaugata foarte ridicata. Acest lucru sugereaza ca un efect negativ asupra acestor fluxuri comerciale poate fi mai puternic decat ar parea la prima vedere pentru tarile din Europa de Est.

(exporturile tarilor catre UK, procent din totalul tarii) Romania ECE-6 UE-27
Total servicii 8,2% 7,3% 9,1%
Servicii de turism 17,0% 4,9% 9,3%
Servicii IT&C 11,5% 12,1% 10,2%
Alte servicii pentru companii 8,2% 10,1% 9,2%

Sursa: Eurostat, Colliers International Romania

O simpla estimare sugereaza ca doar o scadere cu 10% a fluxurilor comerciale Romania-Marea Britanie ar reduce PIB-ul cu aproximativ 0,1% pe termen scurt. Cu toate acestea, efectele pot fi mai puternice decat atat, deoarece tara este cea mai mare sursa de surplus extern prin canalul comercial (deci un impact negativ pentru leu); pentru imobiliare, companiile legate de economia Marii Britanii se numara printre chiriasii de top din cladirile de birouri din Romania, ceea ce inseamna potentiale presiuni asupra cladirilor bune”, a incheiat Silviu Pop, Head of Research in cadrul Colliers International.

Piata de spatii de birouri moderne din Romania ramane puternica si ar putea sa inregistreze un record anul acesta pe baza cererii totale; dupa ce a crescut cu aproximativ 18% in primele trei trimestre ale anului 2019, cererea totala pe piata de birouri din Bucuresti a atins in jur de 263.000 mp, ceea ce inseamna ca cifra intregului an ar putea depasi recordul de 350.000 mp, atins in 2016. Cererea noua, in schimb, se tempereaza si pare sa fie in conformitate mai degraba cu media acestui ciclu, decat cu maximul lui.

 

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari. Pentru mai multe detalii despre Colliers International puteti accesa Colliers.com sau ne puteti urmari pe Facebook, LinkedIn, Instagram si Twitter (@Colliers_EMEA).

 

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Adina Harabagiu
Email : adina.harabagiu@colliers.com
Phone : +40 752 845 634