Home Topics Comunicate de presa Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE ramane crescut la sfarsitul celui de-al treilea trimestru. Tranzactiile amanate in Romania vor duce la o reducere a volumului investitional pe plan local
Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE ramane crescut la sfarsitul celui de-al treilea trimestru. Tranzactiile amanate in Romania vor duce la o reducere a volumului investitional pe plan local

Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE ramane crescut la sfarsitul celui de-al treilea trimestru. Tranzactiile amanate in Romania vor duce la o reducere a volumului investitional pe plan local

0

Pentru primele trei trimestre ale anului 2019, regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) a inregistrat un volum de investitii de aproape 9 miliarde de euro. Birourile domina tranzactiile cu o cota de 58%, urmata de un sector de retail mult mai lent, cu 18%, de sectorul de spatii industriale si logistice cu 9% si de cel al hotelurilor cu 8%, conform celui mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara, Colliers International. In Romania, volumul investitional s-a situat usor sub jumatate de miliard de euro in primele trei trimestre ale anului, nivel comparabil cu cel de anul trecut.

Kevin Turpin, directorul regional al departamentului de research pentru regiunea ECE: „In majoritatea celorlalte piete din regiune, cu exceptia Cehiei si a Poloniei, volumul tranzactiilor din perioada ianuarie-septembrie din 2019 a scazut comparativ cu aceeasi perioada din 2018, respectiv 2017. Cu toate acestea, cu cel de-al patrulea trimestru al anului fiind de obicei cel mai activ in ceea ce priveste incheierea tranzactiilor, ne asteptam ca regiunea sa mentina un ritm similar cu cei trei ani precedenti, astfel ca volumul de investitii din acest an poate totaliza undeva intre 12,5 si 13,5 miliarde de euro.”

Daca in Romania la inceputul anului parea ca sunt mari sanse sa trecem cu lichiditatea pietei imobiliare de pragul de un miliard de euro, o serie de tranzactii mari au fost amanate pentru 2020. Astfel, volumul pentru intregul an va fi in zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mica valoare din ultimii 6 ani. Totusi, exista destule vesti bune, fiindca avem tranzactii doar cu cladiri de birouri de aproximativ 0,6 miliarde euro care s-ar putea inchide in 2020, poate chiar in prima parte a anului. Un alt aspect pozitiv ar fi ca am avut in acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzactiile viitoare si pentru randamente”, a adaugat Mihai Patrulescu, Senior Associate Investment Services in cadrul Colliers International Romania.

Apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din ECE ramane crescut, mai ales ca o mare parte din capital cauta alocare, iar fundamentele pietei din regiune sunt in continuare atractive. In unele piete si sectoare exista un deficit de produse de baza, deoarece multe dintre aceste proprietati apartin, pe termen lung, detinatorilor, portofoliilor si platformelor. In plus, este posibil ca unii proprietari sa ezite sa vanda fara posibilitatea de a-si redistribui capitalul.

Drept urmare, multi investitori se gandesc sa dezvolte abordari diferite, precum achizitia de active cu potential ridicat de crestere, si incep sa se uite la sectoare alternative – printre altele, camine studentesti, centre medicale, proiecte rezidentiale pentru inchirieri private – desi ele se afla in faze incipiente din punct de vedere disponibilitate. Peste 50% din fluxul de capital din primele 9 luni ale lui 2019 a venit din Europa continentala (inclusiv ECE), cu 25% din acest volum venind de la investitori doar din regiunea ECE. Capitalul asiatic, in special cel din Coreea de Sud, a fost, de asemenea, dinamic, cu o cota de 16%.

Fluxuri de capital dupa origine in perioada ianuarie – septembrie 2019 (%):

Randamentele din toate tarile si sectoarele sunt mai mici sau aproape de minimele istorice din perioada de dinaintea crizei. In ciuda diferentei de 375 puncte de baza dintre Sofia (8.0%) si Praga (4.25%) pentru cladiri de birouri de top, exista o diferenta si mai mare la produse similare in Germania (3.0%) si la alte vehicule de investitii cu riscuri reduse, precum obligatiunile guvernamentale. O compresie suplimentara a randamentelor va fi limitata, cu cateva exceptii, asa cum se evidentiaza in raportul Colliers.

Despre Colliers International
Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari. Pentru mai multe detalii despre Colliers International puteti accesa Colliers.com sau ne puteti urmari pe Facebook, LinkedIn, Instagram si Twitter (@Colliers_EMEA).

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:

Adina Harabagiu
Email : adina.harabagiu@colliers.com
Phone : +40 752 845 634