Home Topics Comunicate de presa Analiza Dunwell: 23 centre de distributie aprovizioneaza zilnic lanturile de magazine ale celor mai mari retaileri din Romania
Analiza Dunwell: 23 centre de distributie aprovizioneaza zilnic lanturile de magazine ale celor mai mari retaileri din Romania

Analiza Dunwell: 23 centre de distributie aprovizioneaza zilnic lanturile de magazine ale celor mai mari retaileri din Romania

0

Cei noua jucatori din comertul modern au in exploatare peste 950.000 mp spatii de depozitare

  • Zona Munteniei si Bucuresti, peste 600.000 mp de depozite;
  • Cererile pentru livrari online au atins un nivel record;
  • Transportatorii si firmele de curierat au unda verde la circulatie in UE;

Un numar de 23 de centre de distributie aprovizioneaza zilnic magazinele celor mai mari noua retaileri din intreaga tara, lucrand in aceasta perioada la capacitate maxima, pentru a se asigura ca pe rafturi populatia gaseste toate produsele de care are nevoie, arata o analiza a Dunwell, cea mai mare agentie independenta de Real Estate specializata in sectorul industrial.

Grupurile Kaufland, Carrefour, LIDL, Metro, Profi, Mega Image, Auchan, REWE si Cora dispun de un total de peste 950.000 mp de spatii de depozitare, din care sunt aprovizionate zilnic cele peste 3.000 de magazine din Romania.

„In ciuda perioadei mai dificile pe care o traversam, marcata de multe incertitudini cauzate de raspandirea COVID-19 in lume, marile lanturi de retail sunt aprovizionate zilnic, in conditii de maxima siguranta, din cele 23 de centre de distributie de pe intreg teritoriul Romaniei. Tara noastra dispune de stocuri suficiente de produse si nu vor exista probleme cu aprovizionarea magazinelor in perioada urmatoare, cu atat mai mult cu cat tirurile care transporta marfuri internationale au primit unda verde pentru circulatia in spatiul comunitar (UE), astfel ca riscul ca depozitele si, ulterior, magazinele, sa ramana fara marfuri, este scazut”, a declarat Marian Orzu, managing partner Dunwell.

 

Zona Munteniei si Bucuresti, peste 600.000 mp de depozite

Cu 14 centre de distributie, zona Munteniei detine peste doua treimi din suprafata totala a depozitelor din care sunt aprovizionate marile magazine, cu peste 615.000 mp, unde se desfasoara activitatea tuturor celor noua mari lanturi de retail din Romania.

In zona Bucurestiului regasim majoritatea investitiilor in depozite, peste 400.000 mp fiind reprezentati de proiecte situate in zonele de Vest (Carrefour, LIDL, Profi, Cora), Nord (Auchan, Carrefour, Metro, REWE, Mega Image) dar si Sud (Mega Image).

 

Zona Transilvaniei, circa 250.000 mp depozite care aprovizioneaza marile orase din centrul si vestul Romaniei

Din cei aproximativ 250.000 mp de depozite din zona Transilvaniei sunt aprovizionate zilnic retelele a cinci retaileri internationali cu sute de magazine in centrul si vestul tarii: Kaufland, Carrefour, LIDL, Profi si grupul REWE.

Clujul si imprejurimile raman principala atractie de investitii in depozite pentru sectorul FMCG, aici fiind concentrate spatii de depozitare de aproximativ 180.000 mp.

 

Zona Moldovei, aprovizionata din doua orase cu peste 85.000 mp depozite

Lanturile de retail LIDL, Profi si REWE din zona Moldovei sunt aprovizionate zilnic din depozitele acestora situate in Roman si Bacau, care totalizeaza peste 85.000 mp.

Cea mai mare pondere a depozitelor este concentrata in Roman, acolo unde LIDL si Profi au depozite de peste 70.000 mp.

 

Cererile pentru livrari online au atins un nivel record

Cererile pentru livrari online ale marilor lanturi de magazine au atins un nivel record, astfel ca retailerii au alocat spatii suplimentare in depozite pentru comenzile plasate virtual.

„In urma masurilor luate de autoritati pentru limitarea expunerii si iesirii populatiei din case, marile lanturi de magazine au inregistrat cresteri si de 30 – 50% ale volumelor de comenzi online cu livrare prin serviciile proprii de transport sau externalizate, dupa caz, firmelor de curierat. Cresteri ale cererii in aceasta perioada inregistreaza si depozitele companiilor de curierat sau companiilor specializate in livrari de produse alimentare si non-alimentare, unde se raporteaza valori si de 10 ori mai mari ale comenzilor decat pana acum”, a adaugat Marian Orzu.

Potrivit datelor Dunwell, jumatate din lanturile de retail din Romania detin o platforma online cu posibilitate de livrare sau ridicare din puncte specifice de lucru.

 

Transportatorii si curierii au unda verde la circulatie in UE

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor impreuna cu Ministerul Afacerilor Interne, au ajuns la un acord, in contextul discutiilor purtate la nivel european cu privire la asigurarea unor culoare de tranzit pentru transportul de marfuri care sa permita operatorilor din industria alimentara, din statele membre ale UE si non-UE, sa isi desfasoare activitatea in conditii normale si au stabilit mai multe trasee de tranzit pe teritoriul Romaniei[1]:

  • Culoarul 1 – varianta 1: Nadlac (punct trecere frontiera) – Arad – Timisoara – Lugoj- Ilia – Deva – Simeria – Sebes -Sibiu- Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti – Giurgiu (punct trecere frontiera)
  • Culoarul 1 – varianta 2: Bors (punct trecere frontiera) – Oradea – Cluj Napoca – Alba Iulia –  Sebes – Sibiu – Ramnicu Valcea – Pitesti – Bucuresti – Giurgiu (punct trecere frontiera)
  • Culoarul 2: Giurgiu (punct trecere frontiera) – Bucuresti – Urziceni – Buzau – Focsani – Bacau – Suceava – Siret (punct trecere frontiera)
  • Culoarul 3: Nadlac (punct trecere frontiera) – Arad – Timisoara – Lugoj – Caransebes – Orsova – Drobeta Turnu Severin – Simian – Maglavit- Calafat (punct trecere frontiera)
  • Culoarul 4: Moravita (punct trecere frontiera) – Timisoara – Arad – Oradea – Satu Mare – Halmeu (punct trecere frontiera)
  • Culoarul 5: Nadlac (punct trecere frontiera)- Arad – Timisoara – Lugoj – Ilia – Deva – Simeria – Sebes – Sibiu – Brasov – Targu Secuiesc – Lepsa – Focsani – Tesila – Tecuci – Barlad – Husi – Albita (punct trecere frontiera)

Potrivit autoritatilor, prin stabilirea acestor culoare, se asigura operatorilor de transport un instrument predictibil necesar pentru desfasurarea activitatii. Astfel, transportul de marfa, inclusiv de alimente, echipamente medicale, precum si medicamente va avea continuitate, protectie si siguranta pentru limitarea infectarii cu noul coronavirus SARS-COV 2 (COVID-19).

Masura a fost adoptata si de celelalte state europene, astfel incat transportul de marfuri sau livrari speciale (inclusiv curierat) sa aiba prioritate pe drumurile si autostrazile din Europa. Mai multe detalii despre masurile luate si de alte tari pot fi consultate aici.

 

 

Despre Dunwell

Dunwell (www.dunwell.eu), primul, singurul si cel mai activ broker exclusiv de real estate industrial din Romania, este un start-up infiintat in 2017, in Bucuresti. Scopul agentiei este de a intermedia tranzactiile intre proprietarii de spatii logistice si industriale, dezvoltatorii de parcuri (proprietati noi existente, in constructie, built-to-suit, proiecte brownfield sau greenfield etc.) si chiriasi (furnizori de servicii logistice, retaileri traditionali si online, FMCG, companii cu activitati de productie). Divizia de terenuri se ocupa de tranzactionarea de terenuri, atat industriale, cat si pentru alte destinatii de dezvoltare (retail sau rezidential). Din echipa executiva a Dunwell fac parte Marian Orzu, unul dintre cei mai experimentati specialisti ai pietei de industrial, cu peste 15 ani de activitate in domeniu, Daniel Cautis, cu peste 8 ani vechime in industrie si Laurentiu Badea, cu aproape 17 ani de experienta in piata imobiliara din Romania.

 

 

Contact presa:

Patrick Vrabie | Marketing & Communications Consultant @ Dunwell
e: patrick.vrabie@dunwell.eu
t: +40 734 116 484

[1] http://mt.ro/web14/spatiul-media/comunicate-de-presa/2881-23032020