Home Topics Comunicate de presa 77% din spatiile moderne de birouri din Bucuresti sunt langa statii de metrou. Cele mai multe livrari de birouri pana la final de 2020 vor fi in zona statiilor Aurel Vlaicu si Politehnica
77% din spatiile moderne de birouri din Bucuresti sunt langa statii de metrou. Cele mai multe livrari de birouri pana la final de 2020 vor fi in zona statiilor Aurel Vlaicu si Politehnica

77% din spatiile moderne de birouri din Bucuresti sunt langa statii de metrou. Cele mai multe livrari de birouri pana la final de 2020 vor fi in zona statiilor Aurel Vlaicu si Politehnica

0

Aproape 77% din spatiile moderne de birouri din Bucuresti se afla la cel mult 10 minute distanta de mers fata de o statie de metrou, conform celor mai recente date ale companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Interesul pentru dezvoltari de birouri este concentrat in zonele de nord si de vest, astfel ca cele mai multe livrari de birouri pana la finalul anului 2020 vor fi in apropierea statiilor de metrou Aurel Vlaicu (73.200 mp) si Politehnica (58.400 mp).

Intr-un oras atat de aglomerat prin prisma traficului rutier precum Bucurestiul, proiectele de birouri, rezidentiale si de retail obtin un plus de performanta ca urmare a unei conexiuni la o statie de metrou din apropiere, metroul fiind cel mai eficient si confortabil mijloc de transport in comun. Aproape 2 mil. mp de spatii de birouri moderne – sau in jur de 77% – se afla la cel mult 10 minute distanta de mers fata de o statie de metrou. De asemenea, aproximativ 0,9 mil. mp sunt in apropierea a doua statii de metrou vecine din nordul Capitalei – este vorba despre subpietele Floreasca/Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompeiu. O alta subpiata aflata in plina ascensiune – Centru Vest – este ceva mai dispersata, cladirile de birouri fiind construite in jurul a mai multor statii de metrou.

„In ceea ce priveste rata de neocupare, pentru cei 77% din stocul de spatii moderne aflate in apropierea statiilor de metrou, aceasta era de 7% la finalul lui 2018, sub media pietei de 9,5%, in timp ce restul de 23% inregistra o rata de neocupare de 19%. In 2019, este foarte posibil ca aceasta diferenta intre cladirile de birouri care au o conexiune la metrou si cele care nu au o astfel de conexiune sa fi crescut, mai ales ca urmare a numeroaselor relocari care au avut sau vor avea loc. Pe termen mediu, diferenta se va mentine, ceea ce va duce la o piata mai stratificata in ceea ce priveste atat chiriile cat si activele care ar putea fi scoase la vanzare”, a declarat Sebastian Dragomir, Director Office Advisory in cadrul Colliers.

Pe masura ce terenurile potrivite pentru dezvoltari de birouri devin din ce in ce mai rare si mai scumpe, mai ales in zonele centrale, dezvoltatorii se uita si la zone din jurul viitoarei magistrale care ar putea lega Bucurestiul de Aeroportul International Henri Coanda din nordul orasului. De asemenea, tot din acelasi motiv, unii dezvoltatori s-au orientat si catre terenuri din apropierea unor statii de metrou (Tineretului, Jiului) care nu fac parte din subpietele „traditionale” de birouri si vom vedea astfel de cladiri construite aici.

Interesul pentru dezvoltari de birouri este concentrat in zonele centrale, de vest si de nord. De exemplu, statia Pipera reprezinta cea mai mare subpiata de birouri din Capitala, cu un stoc de 510.200 mp spatii de birouri, in timp ce statia Aurel Vlaicu are cel mai mare pipeline anuntat pentru perioada iulie 2019 – decembrie 2020, de 73.200 mp spatii de birouri, urmata de statia Politehnica, unde se anunta livrarea a 58.400 mp pentru aceeasi perioada. In urmatorii 10 ani, e posibil sa vedem destule cladiri de birouri de marime medie sau chiar mare care vor fi construite in apropierea statiilor de metrou din afara zonelor consacrate de birouri. Cu toate acestea, ele nu vor forma o subpiata de sine statatoare, ci vor fi considerate mai degraba extensii ale subpietelor invecinate”, a concluzionat Sebastian Dragomir.

Despre Colliers International

Colliers International Group Inc. (NASDAQ: CIGI) (TSX: CIGI) este unul dintre liderii globali in domeniul consultantei imobiliare si al managementului investitiilor. Cu operatiuni in 68 de tari, cei 14.000 specialisti intreprinzatori lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta si servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietatii pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 20 de ani, echipa noastra experimentata de management, care detine peste 40% din capitalul nostru, a oferit actionarilor cele mai mari randamente anualizate din industrie. In 2018, veniturile corporate au fost de 2,8 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii), cu active gestionate de peste 26 miliarde de dolari.

Mai multe detalii despre Colliers International pe www2.colliers.com/en-ro, Facebook, LinkedIn si Instagram.

Pentru mai multe informatii, va rugam contactati:
Adina Harabagiu
Marketing Specialist
Email: adina.harabagiu@colliers.com
Telefon: +40 752 845 634