Home Topics Arhitecti 7 caracteristici ale unei case durabile
7 caracteristici ale unei case durabile

7 caracteristici ale unei case durabile

0

Locuirea intr-o casa construita conform criteriilor de constructie ecologice afecteaza pozitiv starea de bine a oamenilor si protejeaza mediul, reducand consumul si poluarea. Dar, care sunt caracteristicile care definesc o casa durabila?

Stim ca fiecare activitate umana are un impact mai mult sau mai putin semnificativ asupra mediului: limitarea consecintelor actiunilor noastre este o problema centrala pentru societatea in care traim. Conceptul este foarte simplu: utilizarea resurselor disponibile in prezent nu trebuie sa compromita sansele de viata ale generatiilor viitoare. Scopul este mentinerea si, speram, imbunatatirea conditiilor planetei.

Prin programe de dezvoltare dedicate, se depun eforturi pentru a minimiza amprenta antropica, promovand cresterea bazata pe durabilitate. In acest sens, un domeniu care capata o mare importanta este cel al constructiilor verzi, care isi propune sa creeze structuri durabile. Construirea unei cladiri dupa metode traditionale de constructie presupune diverse interventii asupra contextului natural, atat in ​​faza de constructie, cat si pentru intretinerea ei in timp, iar constructia verde reprezinta o alternativa mai putin invaziva.

O locuinta durabila va permite sa reduceti impactul asupra mediului atat pe termen scurt, cat si pe termen lung: in acest articol va insotim sa descoperiti principalele caracteristici ale structurilor prietenoase cu mediul.

Cum sa construiesti o casa durabila

Arhitectura eco – sustenabila joaca un rol din ce in ce mai mare in sectorul constructiilor: normativele actuale cer acum proiectarea cladirilor nZEB (nearly Zero Energy Building), constructii care consuma foarte putina energie, obtinuta in principal din surse regenerabile.

Aceste norme nu sacrifica confortul locuintei, dimpotriva: datorita tehnologiilor folosite si a performantelor inalte obtinute, locuirea intr-o locuinta durabila asigura starea de bine a rezidentilor si economii la consum. Ce trebuie sa luam in considerare? Enumeram mai jos 7 caracteristici care disting o casa durabila

  1. Plasarea in context si expunere

O cladire prietenoasa cu mediul trebuie construita in contextul potrivit : structura trebuie sa se integreze armonios in mediul inconjurator, fara a desfigura peisajul sau a compromite zonele naturale. Locul de constructie trebuie evaluat cu atentie, adaptand arhitectura lucrarii la particularitatile zonei.

Un alt element de luat in considerare pentru amplasarea casei este expunerea . Pentru a reduce consumul de energie si a face camerele confortabile, casa ar trebui sa fie orientata spre sud pe aproximativ 30% din suprafata. In acest fel, iarna, puterea soarelui este folosita pentru incalzirea si iluminarea incaperilor, iar vara se evita supraincalzirea, prin utilizarea sistemelor de umbrire.

  1. Materiale de constructie

Pentru a fi cu adevarat durabila, o cladire verde trebuie construita cu materiale adecvate: ar trebui sa fie naturale, reciclabile, cu impact redus asupra mediului si sigure pentru sanatatea oamenilor si a mediului. Cateva exemple? Unda verde pentru utilizarea lemnului, pietrei, aluminiului, plutei si bambusului. De asemenea, este important sa se evalueze rezistenta si calitatea materialelor folosite, astfel incat acestea sa reziste in timp si sa nu necesite lucrari frecvente de intretinere sau inlocuire.

  1. Izolatie termica

Pe langa materialele de constructie, un rol important in eficienta cladirii il au tehnologiile utilizate pentru limitarea pierderilor de caldura ale locuintei. O casa durabila ar trebui sa fie calda iarna si racoroasa vara, fara a consuma prea multa energie.

Izolarea termica a structurii este o solutie buna pentru a mentine temperatura dorita si a limita utilizarea incalzirii si a aerului conditionat.

  1. Ferestre de calitate

Izolarea termica a casei vizeaza si deschiderile , cele mai „vulnerabile” puncte ale casei prin care au loc cele mai mari pierderi de caldura. Trebuie sa se foloseasca ferestre de calitate , care sa reziste in timp mentinand performante ridicate.

Sistemele Schüco garanteaza performante excelente, sporesc eficienta energetica a cladirii, sunt rezistente la agentii atmosferici si la uzura si sunt realizate din materiale reciclabile.

Sistemele din aluminiu sunt potrivite si pentru reamenajarea unei cladiri cu ferestre mari , deoarece sunt capabile sa mentina performante ridicate acordand o atentie deosebita confortului beneficiarilor si designului original.

  1. Energii regenerabile

Un alt factor care caracterizeaza o casa durabila este utilizarea energiei din surse regenerabile . De exemplu, prin instalarea unui sistem fotovoltaic se pot satisface nevoile energetice ale locuintei fara a polua, avand in vedere ca o cladire verde este gandita sa consume foarte putin.

Sistemele inovatoare pot fi folosite si pentru incalzire si racire, profitand de sistemele de ventilatia naturala sau de folosind sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, integrate in ferestre.

 

  1. Automatizarea locuintei

Pentru respectarea criteriilor constructive ale cladirii verzi, si tehnologia vine sa ne ajute! Echiparea unei locuinte prietenoase cu mediul cu sisteme moderne de automatizare a locuintei ajuta la reducerea consumului energetic si la limitarea risipei.

7. Spatiu verde

In sfarsit, intr-o locuinta durabila, o zona verde, fie ea mica sau mare, nu poate lipsi. Ideal este sa ai un teren in care sa cresti produse verzi, dar in mediul urban este suficienta si o micro-gradina pe balcon sau o gradina verticala, poate cu plante care filtreaza si purifica aerul, pentru a crea o oaza de verdeata.

Un colt verde ajuta la cresterea starii de bine si la reducerea stresului, si va permite sa creati o zona de relaxare chiar si in oras.

Construirea unei case sustenabile de la zero nu este singura modalitate de a trai intr-un mediu verde: chiar si prin renovarea cladirilor si palatelor existente urmand principiile constructiei ecologice se pot obtine rezultate excelente.

Prin reamenajarea cladirilor vechi, se evita consumul de teren pentru cladiri noi si se reduc emisiile poluante de la instalatiile mai vechi, scazand consumul de energie.

Pentru informatii suplimentare despre produsele noastre si proiecte realizate va invitam sa vizitati www.alukoenigstahl.ro