Home Topics Comunicate de presa 179 de antreprenori romani cu idei de afaceri „verzi”, inscrisi la Black Sea ClimAccelerator. Care sunt cele 28 de startup-uri selectate
179 de antreprenori romani cu idei de afaceri „verzi”, inscrisi la Black Sea ClimAccelerator. Care sunt cele 28 de startup-uri selectate

179 de antreprenori romani cu idei de afaceri „verzi”, inscrisi la Black Sea ClimAccelerator. Care sunt cele 28 de startup-uri selectate

0
Tranzitia spre economii neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon creeaza numeroase oportunitati de business pentru afacerile care ofera solutii la criza climatica. Romania este conectata la acest trend global, demonstrand interes crescut pentru antreprenoriatul „verde”. 179 de startup-uri ecoinovatoare locale s-au inscris in programul Black Sea ClimAccelerator, sprijinit de catre organizatia europeana EIT Climate-KIC si derulat local de catre Impact Hub Bucharest si The Climate Vertical din Romania. De asemenea, incepand cu luna octombrie, Raiffeisen Bank s-a alaturat ca partener principal al Impact Hub Bucharest in acest program. 

 

Programul Black Sea ClimAccelerator ofera sustinere startup-urilor din Romania si Bulgaria ce se concentreaza pe solutii pentru combaterea schimbarilor climatice, prin mentorat, consultanta de specialitate pe nevoile specifice ale startup-urilor si finantare nerambursabila. Principalele domenii de business vizate de startup-urile care au aplicat la program sunt reducerea impactului productiei asupra mediului, orase verzi si sustenabile, dezvoltarea unei economii circulare si ecologizarea activitatilor economice, prin noi procese, tehnologii verzi si servicii inovatoare.

„Cand am inceput sa construim programul, focusul principal a fost ca acesta sa sprijine participantii in toate punctele critice ale afacerilor, indiferent de stadiul in care se afla acestea. Aceasta prima etapa de invatare accelerata a fost intensa si foarte valoroasa pentru participanti si reprezinta cu siguranta un pas important in indeplinirea misiunii green care ii ghideaza. Ne bucuram ca suntem alaturi de ei pe acest drum si suntem entuziasmati si de noii parteneri care ni se alatura pe parcurs – incepand cu luna aceasta, Raiffeisen Bank s-a alaturat ca partener principal al Impact Hub Bucharest in Black Sea ClimAccelerator – un semn important ca in ecosistem exista o deschidere importanta pentru initiativele care ne modeleaza viitorul”, spune Adina Cretu, Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest.

„Am pornit The Climate Vertical din pasiune pentru natura si cu aceeasi incredere cu care am pornit Rubik Hub: ca Romania poate oferi solutii la probleme pe care lumea le are. Cu 2 ani in urma, cand am inceput sa ma uit mai atent la ce se intampla in Romania in zona de climate, am remarcat ca erau cativa oameni, cateva entitati care activau in acest domeniu, insa nu exista o comunitate nationala. Mai mult decat atat, actiunile climate erau privite ca o activitate hipster, poate chiar excentrica. Grav este faptul ca exista un grad scazut de constientizare la nivelul publicului general a consecintelor provocate de schimbarile climatice. Astazi, dupa ce Black Sea ClimAccelerator a reusit sa inspire peste 50 echipe startup sa aiba incredere in ideile lor si sa le prezinte sub forma de pitch, am un sentiment de incredere si optimism ca Romania va mai oferi lumii un unicorn, de data asta din verticala climate. Pe langa aceste startup-uri, am descoperit oameni si organizatii cu valori sanatoase care doresc sa ni se alature si sa sprijine misiunea noastra. Deja simt ca suntem o comunitate climate active in Romania si ca asta poate fi diferentiatorul nostru ca tara, sa devenim un ecosistem inovator pe zona de solutii climate”, spune Vlad Gliga, CEO Rubik Hub & Co-founder The Climate Vertical.

Dintre cele 179 de idei de business „verde” pentru care s-au depus aplicatii, 28 de startup-uri au fost selectate in program de catre un juriu specializat. In perioada octombrie – decembrie 2021, acestea beneficiaza de sprijin personalizat pentru nevoile lor specifice, in functie de stadiul de dezvoltare a afacerii lor. Iata lista acestora si modul in care vor fi sprijiniti:

 

Participantii de la categoria 1 – Early stage (afaceri in stadiu incipient / de idee)

Cei 16 antreprenori selectati la aceasta categorie vor primi cate un grant de 5.000 de euro oferit de EIT Climate-KIC, precum si consultanta care sa ii ajute sa-si defineasca mai bine modelul de business si sa ii pregateasca pentru validarea solutiei pe piata. Sprijinul include sesiuni de mentorat individuale si conectare cu actori cheie din ecosistem.

 

 1. AgriKultura este o platforma care isi doreste sa uneasca specialistii din domeniu cu tinerii care vor sa inceapa o cariera in domeniul agricol. Userii se inscriu pentru a publica date despre sanatatea si performanta recoltelor lor si primesc in schimb sfaturi in baza unui algoritm care combina expertiza specialistilor cu predictiile realizate de Inteligenta Artificiala (AI).
 2. AgroWaste produce ambalaje biodegradabile din resturi vegetale, sprijinind consumatorii sa fie prietenosi cu mediul in care traiesc.
 3. Bioconversia se ocupa cu transformarea subproduselor organice ce polueaza in proteine prin intermediul insectelor.
 4. BioMass isi propune sa creeze produse naturale performante, sigure si durabile, folosind natura pentru inspiratie si inovatie. Cultiva materiale ecologice din miceliu si din reziduuri agricole si alte reziduuri generate de activitatile cotidiene (ex. zat de cafea).
 5. Caserole comestibile produce caserole 100% comestibile, biodegradabile si propice transportului, pentru mancarea livrata la domiciliu.
 6. Charger.ro este primul marketplace la nivel european pentru solutii, echipamente si produse de incarcare folosind energia regenerabila. Platforma aduna in acelasi loc de la solutii pentru incarcarea masinilor electrice pana la produse care asigura autonomia electrica a locuintei.
 7. EasyPeasy este o platforma ce permite atat restaurantelor, cafenelelor, magazinelor si brutariilor, cat si fermierilor si micilor producatori sa vanda produse ramase la sfarsitul activitatii la un pret redus. Aplicatia isi doreste sa ajute la rezolvarea problemei risipei alimentelor si sa promoveze consumul sustenabil.
 8. Ecososete propune o linie de sosete eco, fara cusatura la varf, din bumbac reciclat, produsa 100% in Romania, a carei fabricatie economiseste apa, energie electrica, nu foloseste pesticide, nu afecteaza terenurile arabile si elibereaza mai putin C02 in atmosfera.
 9. Evconnect.ro este printre primii dezvoltatori in Romania ai unei retele de statii de incarcare pentru masini electrice si ofera solutii de incarcare pentru masini electrice si de software pentru managementul statiilor de la distanta.
 10. bLuana ofera produse „plant based”, cu toate beneficiile carnii de peste (Omega 3 etc.), facute pentru a inlocui carnea de peste. Momentan au 3 produse prototip: Veggie sashimi, Veggie fish fillets in tempura, Veggie fish burger.
 11. MOTUM este o aplicatie MaaS care functioneaza ca un integrator al surselor de date din Bucuresti si stimuleaza soferii catre mijloace de transport alternative prin recompense si sisteme de gamificare.
 12. Re-BeInvolved este un centru unic de primire a donatiilor, repararea, reutilizarea si distribuirea lor pentru grupurile vulnerabile.
 13. Sera Aquaponica Bio propune un sistem prin care pestii furnizeaza ingrasamant plantelor, care apoi curata apa pompandu-o inapoi la pesti. Rezultatul este urmatorul: fara a folosi ingrasaminte artificiale sau alte substante chimice, se obtine un consum minim de apa si energie, obtinand in acelasi timp randamente mai mari decat in agricultura conventionala.
 14. Spot The Fire este un dispozitiv care detecteaza incendiile de vegetatie/padure din proximitatea locuintelor si arata in timp real pe platforma focarele active si dimensiunea acestora.
 15. TechArtisans este un biodigestor modular care isi propune sa micsoreze drastic numarul de deseuri vegetale trimise la gropile de gunoi.
 16. The Perminator este o aplicatie prin care utilizatorii pot sa-si creeze un design de padure de alimente (food forest).

 

Participantii de la categoria 2 – MVP (care au un prototip validat cu clienti)

6 startup-uri au fost selectate sa intre in program in aceasta categorie si vor primi cate un grant de 20.000 de euro oferit de EIT Climate-KIC. In plus, vor beneficia de activitati de consultanta ce vizeaza, printre altele: management financiar, capital de risc, oportunitati de crestere, stabilirea preturilor, crearea de comunitati, scalarea afacerii.

 

 1. 2030 Builders este o platforma care ajuta companiile sa implementeze sustenabilitatea in cultura organizationala prin implicarea angajatilor.
 2. Magazin Zero Waste Bucuresti este un magazin care ofera posibilitatea de a face cumparaturile pentru necesarul de consum de baza intr-un mod care sa nu genereze deloc gunoi si sa reduca risipa.
 3. MallTaranesc este solutia digitala ce implementeaza lantul scurt alimentar, asigurand accesul micilor producatori la piata, precum si livrarea produselor catre consumatori, generand astfel o amprenta de carbon mai mica.
 4. PolyMore ofera o solutie de detectare automata a deseurilor sortate gresit. Camera video in spectrul vizibil impreuna cu platforma software PolyMore ofera feedback instant pentru companiile de colectare si asociatiile de locatari, legat de calitatea sortarii deseurilor.
 5. Verdoo este o solutie care ofera oricui posibilitatea sa beneficieze de discounturi exclusive si sa planteze copaci 100% gratuit pentru fiecare produs cumparat online.
 6. WasteBill este cel mai usor de folosit soft pentru Gestiunea Deseurilor, prin care aliniezi firma la cerintele legale in domeniul evidentei deseurilor. Este creat cu si pentru consultantii de mediu si responsabilii cu evidenta, gestionarea si raportarea obligatiilor de mediu catre autoritati.

 

Participantii de la categoria 3 – Growth (care au solutii scalabile)

6 startup-uri au fost selectate sa intre in program in aceasta categorie si vor beneficia de sprijin pentru dezvoltarea afacerii, prin intalniri internationale, lucru direct 1-to-1 cu mentori si experti, conectare cu actori cheie din ecosistem, conectare cu investitori, consultanta pentru managementul intreprinderii, facilitarea de parteneriate.

 

 1. Caminota sunt produse naturale pentru tencuiala si finisaj, pe baza de argila, care pot fi aplicate atat la constructii noi, cat si la cladiri vechi si monumente istorice. Fata de tehnologiile moderne, produsele Caminota au o amprenta de carbon de peste 100 de ori mai mica si sunt naturale si sanatoase.
 2. EcoTree este o platforma digitala B2B de waste management, prin intermediul careia clientii ajung cu usurinta la colectori/reciclatori si care automatizeaza fluxul de documente, ofera trasabilitate, control si transparenta pe procesele de reciclare.
 3. EV SPOTS Drive este aplicatia pentru prima retea de statii EV cu incarcare rapida cu energie 100% regenerabila.
 4. Foldo realizeaza mobilier 100% reciclabil pentru a ajuta parintii sa mobileze camera copiilor, usor si rapid.
 5. R-Create este prima solutie end-to-end de ambalare reutilizabila, care ofera magazinelor online o alternativa la risipa de resurse cauzata de ambalajul de unica folosinta.
 6. Verde este un marketplace care faciliteaza aprovizionarea continua a restaurantelor cu ingrediente proaspete, fara depozitare, direct de la fermele locale si producatorii locali.

 

De asemenea, cele 12 startup-uri din categoriile 2 si 3 isi vor prezenta solutia in fata unui public larg la Demo Day, ce va avea loc pe 9 decembrie 2021, in Bucuresti.

 

Din juriul programului Black Sea ClimAccelerator au facut parte:

 • Adina Cretu, Director Programs & Entrepreneurial Growth Impact Hub Bucharest
 • Andrei Dudoiu, Managing Partner SeedBlink
 • Corina Vasile, Head of Communications and Sustainability at Raiffeisen Bank
 • Cristina Toncu, Program Director Techcelerator
 • Daniel Matei, Business Development Manager Impact Hub Bucharest
 • Hanny Bratu, Marketing & Fundraising Manager WWF Romania
 • Ilinca Pandele, Team Leader Econet Romania
 • Laura Ciobanu, Manager Sustenabilitate, EY Romania
 • Magor Csibi, Head of Leadership and Culture Trend Consult Group
 • Mihai Rotaru, CEO & Founder UrbanAir App & Neobility
 • Mona Nicolici, Sustainability & CSR Consultant
 • Raluca Nicolescu, SME Director Raiffeisen Bank
 • Vlad Gliga, CEO Rubik Hub & Co-founder The Climate Vertical
 • Vlad Panait, Managing Partner & Founder Sparking Capital

 

 

 

Despre organizatori

Black Sea ClimAccelerator este coordonat de Impact Hub Bucharest si dezvoltat de un consortiu format din Impact Hub Bucharest si The Climate Vertical din Romania si Innovation Starter din Bulgaria, cu sprijinul EIT Climate-KIC.

 

EIT Climate-KIC este o comunitate a cunoasterii si inovarii (CCI), care lucreaza pentru a accelera tranzitia catre o societate zero-carbon si rezilienta la schimbarile climatice. In ultimii 10 ani, programul accelerator al EIT Climate-KIC a fost principalul furnizor de solutii de inovare climatica, cu peste 1.500 de solutii acceptate si aproape 1 miliard de euro de capital garantat.

 

Impact Hub Bucharest este spatiul dinamic in care profesionisti si antreprenori lucreaza pentru dezvoltarea proiectelor si initiativelor de business. Inca din 2012, Impact Hub Bucharest este primul spatiu de coworking din Romania, cu o comunitate de aproximativ 2.000 de membri in 2 locatii centrale din Bucuresti, iar la nivel global organizatia este prezenta in peste 100 de locatii din peste 50 de tari. Misiunea Impact Hub Bucharest este de a sustine ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startup-urilor si finantare directa, precum si cea mai mare platforma online de educatie antreprenoriala.

 

The Climate Vertical  este o initiativa din Romania care isi propune sa rezolve provocarile climatice critice prin activarea si implicarea comunitatii pentru a sprijini startup-urile sa construiasca solutii durabile. Credem ca fiecare provocare climatica creeaza spatiul pentru o oportunitate de afaceri foarte buna. Construim TCV pe baza experientei noastre de peste 4 ani de lucru cu startup-uri si livram programe concepute pentru a: (A) aduce oamenii impreuna pentru a se sprijini reciproc, (B) inspira sa inceapa, (C) educa pentru a construi solutii de care oamenii au nevoie cu adevarat, (D) accelera cresterea echipelor dispuse sa isi scaleze solutiile la nivel global. Valorile The Climate Vertical sunt firul rosu din cadrul programelor: Concentreaza-te asupra impactului si genereaza schimbarea, Tinteste sus si incepe acum, Inoveaza pentru un viitor durabil, Respecta natura si cele din jurul tau.