Home Articole Zece Metode de a Economisi Energie in Cladirea Dumneavoastra
Zece Metode de a Economisi Energie in Cladirea Dumneavoastra

Zece Metode de a Economisi Energie in Cladirea Dumneavoastra

0

Reducerea consumului de energie al cladirii dvs. este o modalitate rapida si eficienta de a raspunde la doua provocari urgente: criza energetica si urgenta climatica. De la solutii rapide la modernizari ambitioase, exista numeroase modalitati de a aduce casa sau biroul pe o „dieta energetica”.

Pe masura ce preturile energiei cresc in Europa si criza climatica se agraveaza, nevoia de a economisi energie devine tot mai presanta. Indiferent daca sunteti un facility manager, un dezvoltator sau locuiti intr-o cladire dotata cu lift, exista masuri mari si mici pe care le puteti lua pentru a reduce consumul de energie, multe dintre acestea putand fi implementate rapid si fara a revizui intreaga cladire.

Pasii simpli, cum ar fi reglarea temperaturii camerei, ventilatiei si iluminatului, pot economisi bani imediat.

  1. Imbunatatiti eficienta energetica cu o lista de verificare rapida

Nu toate strategiile de economisire a energiei necesita planificare pe termen lung sau bugete mari. Economii imediate pot fi realizate prin masuri simple, cum ar fi valorificarea luminii naturale, ajustarea temperaturii si ventilatiei camerei, prevenirea curentilor de aer cu ajutorul burlanelor, adaugarea de izolatie si stingerea luminilor si dispozitivelor electronice atunci cand nu sunt folosite. Acesti pasi pot economisi bani rapid si usor.

  1. Opriti lumina cand nu este folosita

In birouri si alte spatii publice, salile de conferinta, toaletele si spatiile de depozitare pot ramane neocupate pentru perioade lungi. Senzorii de ocupare pot detecta prezenta umana si pot opri automat luminile, incalzirea si ventilatia atunci cand nu sunt necesare. De asemenea, ganditi-va la zonele din cladire care ar putea fi inchise in weekend sau iarna.

  1. Mod de asteptare pentru echipamente

Scarile rulante si trotuarele automate din centre comerciale si cladiri publice pot functiona in mod standby cand nu sunt utilizate, economisind energie semnificativa. KONE ofera suport pentru optimizarea energiei si reducerea amprentei de carbon prin instrumentul EnerCal, care ajuta la identificarea modalitatilor de eficientizare a ascensoarelor si scarilor rulante.

  1. Controale inteligente ale cladirii

Automatizarea poate creste eficienta energetica prin stingerea iluminatului si reglarea HVAC in functie de necesitati. Tehnologii eficiente precum motorul KONE EcoDisc®, actionarea regenerativa si modul standby contribuie la reducerea emisiilor de carbon ale cladirilor.

  1. Trecerea la iluminat LED

Multe ascensoare folosesc inca lumini cu halogen alimentate 24/7. Inlocuirea acestora cu lumini LED, impreuna cu variatoare, temporizatoare sau senzori de prezenta, reprezinta o solutie eficienta de economisire a energiei.

  1. Intretinere preventiva

Echipamentele trebuie inspectate si intretinute regulat pentru a functiona eficient si a nu irosi energie. Vizitele regulate ale unui tehnician KONE si monitorizarea de la distanta prin KONE 24/7 Connected Services pot preveni defectiuni costisitoare si energofage.

  1. Folositi scarile

Pentru persoanele care nu au nevoie de lift, folosirea scarilor este o optiune sanatoasa si ecologica. Amenajati scarile astfel incat sa fie primitoare si incurajati oamenii sa le utilizeze.

  1. Modernizarea echipamentelor

Modernizarea ascensoarelor si scarilor rulante cu tehnologie de ultima generatie poate reduce semnificativ consumul de energie. De exemplu, ascensorul KONE MonoSpace® 500 este cu pana la 90% mai eficient energetic decat modelele din anii 1990.

  1. Regenerarea energiei

Actionarile regenerative KONE pot recupera 20-40% din consumul total de energie al unui sistem de ascensoare intr-o cladire medie. Aceasta energie recapturata poate fi utilizata pentru iluminat sau alte scopuri, reducand astfel costurile energetice.

  1. Inovatii precum KONE UltraRope®

Tehnologia super-usoara KONE UltraRope® reduce semnificativ consumul de energie, economisind aproximativ 15% din energia necesara pentru o calatorie de 500 de metri cu liftul. Astfel de inovatii contribuie la mentinerea facturilor de electricitate la un nivel scazut si sprijina decarbonizarea.

Intr-o perioada in care sustenabilitatea este esentiala, fiecare dintre noi are un rol important in asigurarea utilizarii eficiente a energiei in cladirile in care traim si lucram.