Home Antreprenori de succes Stie secretul unei afaceri internationale de succes. Despre Robert Jug si IMROGLASS
Stie secretul unei afaceri internationale de succes. Despre Robert Jug si IMROGLASS

Stie secretul unei afaceri internationale de succes. Despre Robert Jug si IMROGLASS

0

Care a fost prima lectie de antreprenoriat

Robert Jug este antreprenorul care a pus bazele unei afaceri de succes in tara si in strainatate. Se caracterizeaza ca fiind un om activ, mereu curios, ambitios, care a stiut intotdeauna ce vrea: “M-am nascut in Slovenia si traiesc in Italia, dar si in Romania, unde petrec cam 50% din timpul meu. Imi place activitatea fizica; datorez acest lucru faptului ca in tinerete am facut sport de performanta. Acum practic ciclismul, alpinismul, schiul si am pasiunea motocicletei. Citesc foarte mult si vorbesc 6 limbi straine: italiana, slovena, germana, engleza, sarbo-croata, romana.”

De la pasiune la business

“O munca facuta din pasiune aduce mai multe rezultate cu mai putine eforturi”

 Orice spirit tanar trebuie sa aiba o poveste de succes pe masura. Povestea lui de business este putin aparte, in sensul ca s-a angajat in Italia in 1995, in acelasi domeniu in care este si astazi, urmand ca in 2003 sa infiinteze impreuna cu partenerii italieni IMROGLASS, o societate comerciala specializata in distributia de geamuri speciale, masini, materiale si accesorii pentru industria sticlei, incepand de la materiale de baza si pana la cele mai avansate echipamente. Este pasionat de domeniul sticlei, in special de utillaje. Recunoaste insa ca filosofía de business din Europa a fost mereu un plus, actionarii si asociatii din Italia si Austria venind cu un aport enorm. “Companie a fost creata  impreuna cu partenerii mei din Italia. Infiintarea companiei a fost esentiala pentru a putea avea pe teritoriul Romaniei un punct pentru distributie, precum piese de schimb si service pentru utilaje.”

Prima lectie de antreprenoriat (si a doua)

Am fost curiosi sa aflam si care a fost prima lectie de antreprenoriat daruita de IMROGLASS: Trebuie sa fii in tema cu tot ce se intampla pe piata internationala deoarece exista foarte multa improvizatie. Profesionalitatea si un raport corect cu clientii si partenerii sunt esentiale, la fel ca si prezenta constanta pe teritoriu.”

Fiind un business legat de zona constructiilor, Robert a inteles ca previzionarea trendurilor este esentiala. Dar si mai importanta este relationarea cu oamenii. Noi spuneam ca aceasta ar fi a doua lectie. Tine foarte mult la acest aspect si isi doreste sa vorbeasca personal cu cat mai multa lume. Limbile straine sunt un atuu deoarece se poate intelege cu aproape toti clientii din pietele unde activeaza.

Misiunea

Desi se refera la IMROGLASS  ca fiind o firma mica, totusi isi recunoaste propriul avantaj: agilitatea care o caracterieaza, la fel si seriozitatea, profesionalismul, calitatea produselor si selectia colaboratorilor. Este practic tot ceea ce isi doresc toti clientii de la o firma specializata in distributia de geamuri speciale si utilaje: “Avem solutii pentru orice segment din bransa noastra, indiferent de marimea clientului. Secretul nostru este si raportul personal si constant cu clientii, dar si cu partenerii si colaboratorii. Seriozitatea si corectitudinea trebuie sa fie reciproce.”

Provocarea

Exista diferente de mentalitate intre Europa de Est si cea de Vest, unele bune, altele mai putin bune. Cei care vor un standard vest-european sunt putini, investitiile ieftine si nerentabile primand de multe ori. Insa tocmai aceasta lipsa de cunoastere, dorinta de calitate si lucru bine facut a facut ca IMROGLASS sa creasca repede si sa se faca cunoscuta marilor companii din afara.  “Pretul este argumentul príncipal tot timpul, cea mai mare provocare este sa ii convingi pe clienti ca merita sa investeasca acum mai mult pentru o calitate corespunzatoare care va garanta de-a lungul timpului . De aceea motorul firmei in Romania este exportul.” 

Solutia

A inteles nevoile profesionistilor din domeniu si incearca sa le acopere pe toate, de la depozitarea, manipularea si taierea sticlei, pana la procesare, executarea geamurilor termoizolante pana la cel mai inalt grad de automatizare, oferirea intregii game de consumabile si materiale de baza si asistenta tehnica si consultanta.

Are solutii pentru toate bugetele, desi mai mult de 80% din colaborari se fac cu companiile mari, care  isi doresc calitate si incredere. “Solutiile noastre sunt in topul preferintelor din Europa, deci implicit avem si respectam niste standarde europene, fara de care nu am putea rezista pe piata.”

Previziuni

Robert Jug recunoaste ca piata aceasta este dinámica, ea fiind strans legata de cea a constructiilor, care evolueaza si care va evolua si mai mult daca va avea si suportul UE si al institutiilor cheie. Totusi isi doreste sa continue pe aceeasi linie. “Am 55 de ani, imi doresc in continuare sa lucrez ca si pina acum.”

2 sfaturi pentru antreprenori, la inceput de drum sau nu:

  1. Pentru cine incepe sau este deja pe drum, primul sfat este sa faca ceea ce ii place : o munca facuta din pasiune aduce mai multe rezultate cu mai putine eforturi.
  2. Un aspect esential este corectitudinea fata de parteneri, indiferent daca sunt furnizori sau clientii, restul insemnand profesionalism si vointa.