Home Topics Companii Sondaj special realizat de AHK Romania in randul companiilor germane din Romania
Sondaj special realizat de AHK Romania in randul companiilor germane din Romania

Sondaj special realizat de AHK Romania in randul companiilor germane din Romania

0

Companiile se asteapta la o scadere semnificativa a afacerilor

Scaderi semnificative ale cifrei de afaceri si o redresare economica cel mai devreme in 2021. Acestea sunt rezultatele celui mai recent sondaj special realizat de AHK Romania in randul companiilor germane din Romania.

Majoritatea companiilor se asteapta la o scadere a cifrei de afaceri intre 10% si 25%. De asemenea, peste 24% sunt de parere ca afacerile lor vor scadea cu mai mult de 25% ca urmare a pandemiei de Coronavirus. Revenirea la normalitate in business nu va avea loc inainte de anul viitor, mai tarziu deci decat ne asteptam.

Chiar daca multe restrictii au fost ridicate si au fost anuntate masuri de sprijin importante pentru stimularea economiei, companiile sunt ingrijorate. Cel mai mult sunt afectate de cererea redusa de produse si servicii (64%) si de restrictiile de calatorie (peste 61%), dar si amanarea sau anularea investitiilor reprezinta provocari majore pentru multe companii. Cei mai importanti factori de risc ii reprezinta in momentul de fata conditiile-cadru politice (peste 68%) si lipsa masurilor de sprijin pentru mediul de afaceri (peste 58 %).

Toate acestea ne arata ca majoritatea companiilor sunt nesigure si ca este nevoie urgenta de o revenire la normalitate. De aceea, speram ca Planul de investitii si relansare economica prezentat de Guvern va fi pus in aplicare rapid. Printre masurile anuntate este prevazut si sprijinul pentru programul flexibil de munca. „Noi, comunitatea de afaceri romano-germana, am solicitat acest lucru inca de la inceputul crizei. Ne mentinem dorinta de implementare urgenta a acestei masuri pentru evitarea somajului si pentru ca impactul actualei pandemii asupra pietei fortei de munca sa fie redus la minimum”, a declarat Sebastian Metz, Director general AHK Romania.

Putine companii se mai gandesc in prezent la investitii, mai reiese din sondaj. Cheltuielile pentru investitii vor fi mai mici decat cele planificate inainte de criza, spun 67% dintre respondenti si doar 4,5% se asteapta la cresterea investitiilor. In ce priveste numarul de angajati, jumatate dintre participantii la sondaj cred ca acesta nu se va modifica, 46% spun ca numarul de angajati va scadea.

 

Despre sondaj

Sondajul a fost realizat in perioada 15-26 iunie 2020. Au participat 89 de companii, cele mai multe din industrie (48,3%), sectorul serviciilor (19%), constructii (11%) si comert (8%). Rezultatele sondajului le gasiti aici.

 

Despre AHK Romania

AHK Romania (Camera de Comert si Industrie Romano-Germana) este reprezentanta oficiala a economiei germane si totodata cea mai mare Camera de comert bilaterala din Romania si numara peste 600 de firme-membre, oferind companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente.

Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. In Romania AHK se implica activ in implementarea sistemului dual de invatamant dupa model german si a infiintat platforma GreenTech econet romania, cat si o Curte Permanenta de Arbitraj.

Mai multe informatii gasiti in pagina de internet: www.ahkrumaenien.ro. Ne gasiti de asemenea in Social Media, pe Facebook si LinkedIn / ahkromania.

 

Contact pentru presa:

Carmen Kleininger
Tel.: +40 21 207 91 50

E-Mail: kleininger.carmen@ahkrumaenien.ro
Web: www.ahkrumaenien.ro