Home Topics Comunicate de presa Primul ”Workshop National” in cadrul proiectului SMART4nZEB organizat de Cluster pRO-nZEB
Primul ”Workshop National” in cadrul proiectului SMART4nZEB organizat de Cluster pRO-nZEB

Primul ”Workshop National” in cadrul proiectului SMART4nZEB organizat de Cluster pRO-nZEB

0

Clusterul pRO-nZEB a organizat pe 19 mai 2021, primul ”Workshop National” in cadrul proiectului SMART4nZEB, cu scopul de a prezenta diferitilor parteneri din Romania progresele realizate in prima parte a activitatilor proiectului dar si pentru furnizarea premiselor unor discutii despre stadiul implementarii conceptului cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) in Romania, concept ce reprezinta din acest an o cerinta legala pentru toate cladirile noi din intreaga Uniune Europeana.

Despre Proiectul SMART4nZEB

  • SMART4nZEB este un proiect finantat prin programul COSME al Uniunii Europene, prin contractul de Grant nr. 874425 si reprezinta o initiativa pentru dezvoltarea capacitatii mai multor organizatii de tip cluster din Europa Centrala si de Est.
  • Proiectul are astfel in vedere desfasurarea de activitati care, in mod direct sau indirect, vor furniza premisele pentru imbunatatirea competitivitatii si sprijinirea extinderii activitatilor a cel putin 577 de IMM-uri active in domeniile constructiilor, eficientei energetice si energiei din surse regenerabile.
  • Obiectivele generale ale SMART4nZEB sunt strans legate de (1) consolidarea capacitatii celor cinci clustere beneficiare ale proiectului: pRO-nZEB (Romania), RIC PRO-Akademia (Polonia), PSDiK (Polonia), DUNDJER (Serbia) si SGG (Slovenia), cele cinci organizatii fiind vazute ca factori importanti de inovare in Europa Centrala si de Est, si (2) facilitarea schimburilor transnationale si dezvoltarea parteneriatelor strategice in regiune.

Despre primul ”Workshop National” in cadrul proiectului SMART4nZEB

  • Un exemplu de activitate desfasurata in cadrul proiectului SMART4nZEB este atelierul de lucru ce a avut loc on-line in data de 19 mai 2021, acesta fiind primul eveniment de tip ”workshop” organizat la nivel national in Romania. Evenimentul a strans peste 200 de participanti, acestia reprezentand atat birouri de arhitectura, IMM-uri, sau liberi profesionisti care furnizeaza servicii cu relevanta pentru piata romaneasca a cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), cat si autoritati publice locale sau centrale, pentru discutarea barierelor tehnice, economice, de mediu, sociale si politice de pe piata romaneasca.
  • La eveniment au luat parte si au diseminat informatii cu privire la stadiul implementarii conceptului cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) in Romania si detalii cu privire la proiecte relevante pentru piata cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB) reprezentanti ai Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania (AAECR), Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) si Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila (INCD URBAN-INCERC, filiala Bucuresti ).
  • Pe langa sesiunile de prezentari, evenimentul a inclus si o sesiune special dedicata interactiunii dintre participantii la workshop. Astfel, o discutie deschisa si animata a avut loc dupa sesiunile de prezentarile cand diferiti specialisti din diferite judete ale Romaniei au cerut detalii atat despre aspecte tehnice, cat si economice ale proceselor de implementare a conceptului cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero (nZEB), ca parte a unei consultari active.
  • Concluziile evenimentului au fost trase de catre organizatori, cu speranta continuarii consultarilor in a doua parte a anului, atunci cand va fi organizat al doilea eveniment national, in cadrul aceluiasi proiect SMART4nZEB.

Mai multe detalii despre proiectul SMART4nZEB si despre primul ”Workshop National” organizat in cadrul acestuia le puteti cere din partea lui:

Andrei-Laurentiu Popescu,
E-mail: andrei@woakey.com

Director Proiect SMART4nZEB