Home Articole Amenajari, Finisaje, Iluminat O noua etapa in evolutia companiei Elis Pavaje
O noua etapa in evolutia companiei Elis Pavaje

O noua etapa in evolutia companiei Elis Pavaje

0

Recent ati inclus in oferta companiei servicii de antrepriza generala. Cum s-a ajuns la acest pas?

Serviciile de montaj au aparut ca o dezvoltare fireasca a afacerii, in conditiile in care dupa ce am inceput productia de pavele in urma cu aproape 30 de ani, am constatat ca nu aveam cu cine sa le montam. Am invatat si noi din mers, fiindca era o piata aproape inexistenta la acel moment. Ulterior am acumulat experienta, am fost pusi in situatii diverse, cu solicitari tot mai variate, clientii au inceput sa ne ceara sa le realizam si alte tipuri de lucrari, iar inginerii nou angajati, de asemenea, au venit cu un pachet de cunostinte si experienta pe diverse domenii. Reusita respectivelor lucrari ne-a recomandat mai departe, astfel incat in momentul de fata avem o serie de lucrari pe care le realizam in antrepriza generala. Desigur, mai avem si lucrarile de montaj pavele, borduri, adica montajul exclusive al produselor noastre, insa ponderea acestora in total lucrari a scazut mult. Invatam in fiecare zi, in fiecare an adaugam noi tipuri de lucrari in portofoliu, a spus Emil Elisiu Gota, Director General Elis Pavaje.

Ce înseamnă pentru Elis Pavaje a face un proiect de antrepriză generală?

Un proiect de antrepriza generala implica responsabilitatea din momentul contractarii pana la incheierea contractului, pana la finalizarea ultimelor detalii, realizarea platii tuturor celor implicati in proces si a documentelor necesare. In prezent, asiguram prin resurse proprii servicii de proiectare, realizam instalatii retele pluviale, retele de canalizare, platforme din beton sau asfalt, autostrazi, mobilier urban, ziduri de sprijin, ziduri ornamentale iar prin subcontractanti asiguram alte tipuri de servicii precum: retele electrice, irigatii, amenajari terenuri de joaca, amenajare peisagistica si alte tipuri de lucrari.

Fata de antrepriza in constructii civile exista o diferenta semnificativa care tine de specializarea personalului. In antrepriza din constructii civile se angajeaza ingineri specializati in constructii civile, in timp ce noi cautam ingineri cu facultate finalizata de constructii drumuri si poduri. Utilajele folosite sunt de asemenea, diferite, noi lucram cu: buldozer, greder, excavator, încărcător frontal, compactor , basculante.

In ce priveste gradul de amploare, pot fi situatii in care lucrarile de drumuri pot foarte complexe si sa dureze ani, necesitand de multe ori o serie de expertize si multi subcontractanti, insa probabil majoritatea lucrarilor sunt de amploare mai redusa. De asemenea, diferenta mai consta in sursa fondurilor, pentru lucrarile de infrastructura, multe resurse sunt necesare a fi alocate din fonduri publice, deci procedurile sunt mult mai anevoioase, in timp ce majoritatea lucrarilor civile sunt realizate din fonduri private.

Serviciile de antrepriză generală au au adus schimbari in structura personalului companiei?

Da, noi am plecat de la pavaj, muncitorii nostri lucrau initial in productie, ulterior, dezvoltand serviciul de montaj, am angajat un numar mare de montatori si cativa ingineri pentru supraveghere lucrari. Ulterior numarul inginerilor angajati a crescut, acum avem 16 ingineri in department si am angajat si multi munctori care sa efectuze si alte tipuri de lucrari. Pe fondul crizei de personal din anii trecuti am angajat inclusiv muncitori din Sri Lanka, Nepal, Vietnam.

Acum avem aproximativ 160 de persoane in departamentul Tehnic Executie, iar circa 50% din personal este angajat in realizarea lucrarilor de montaj pavele, restul, pe lucrari de antrepriza generala. Meritele apartin intregii echipe insa as mentiona mai ales numele  Cristian Panea, cel care conduce departamentul Tehnic Executie, si care, prin expertiza acumulata si relatiile de durata dezvoltate cu clientii, a fost unul dintre pilonii reusitei serviciilor asigurate de Elis Pavaje.

Intreg personalul departamentului de montaj este angajat in judetul Alba, insa lucrarile supervizate sau lucrarile de montaj se realizeaza in toata tara. In ultimii ani am inceput sa lucram si cu echipe externalizate , in acest moment colaboram cu un total de aproape 100 oameni, acestia fiind implicati doar in lucrarile de montaj pavele, borduri

Ce puteţi să ne spuneţi despre productia şi lucrările de/cu piatră cubică ale Elis?

Am intrat pe acest segment de piata in 2019, cu piatra cubica andezit ce provine din cariera Almasu Mare. Inceputurile sunt anevoioase, piata este mica si in plus avem nevoie de timp pentru a obtine notorietate ca furnizor de piatra cubica. Intampinam dificultati si cu pregatirea personalului in montajul pietrei cubice, experienta fiind destul de limitata in acest sens. O alta problema specifica este faptul ca majoritatea proiectelor sunt realizate pe fonduri publice si, in consecinta, aceasta este o piata dominata aproape exclusiv de pret.  Cu toate acestea, avem o crestere spectaculoasa pe piatra cubica in 2020 ceea ce ne determina sa fim increzatori

Ce s-a schimbat pentru Elis de la inceputul pandemiei?

Pe parcursul lunilor martie- aprilie a scazut volumul lucrarile rezidentiale. Intre timp au revenit, chiar si acestea. Norocul nostru este faptul ca in momentul inceperii pandemiei deja erau alocate o serie de fonduri, din surse publice si private, pentru lucrari, iar acestea au putut merge inainte.

Ce s-a schimbat in comportamentul de business? Suntem mult limitati din punct de vedere al mobilitatii. Intalnirile de afaceri fata in fata, care sunt reteta colaborarilor reusite sunt in cea mai mare parte amanate. Incercam sa ne adaptam la conditiile date, comunicand mai mult online sau telefonic. Insa speram sa revenim la normal, cat mai repede.

Ce s-a schimbat pentru beneficiarii rezidentiali ai Elis Pavaje? Multi proprietari de apartamente au luat in considerare posibilitatea mutarii la casa. De asemenea, a crescut interesul pe zona amenajarilor exterioare. A aparut necesitatea petrecerii timpului in aer liber, iar in aceste conditii oamenii au ajunsa sa puna mai mare accent pe modul in care arata curtea lor si confortul detinut. Aici intervenim noi, incercand sa venim cu solutii de imbunatatire a conditiilor de viata.

Ce lucrări noi aţi adăugat la portofoliu din martie până în prezent?

O lucrare importanta este proiectul de amenajare a zonei centrale: Piata Victoriei si realizarea unui parcaj adiacent in municipiul Orastie. Valoarea lucrarilor se reidica la 22 mil lei si urmeaza a se finaliza in 2022. Lucrarea implica amenajarea cu piatra cubica, pavele, borduri si alte produse. Un alt proiect recent castigat este reconversia functionala a santului exterior al cetatii Alba Carolina, din Alba Iulia, spatii publice amenajate pentru agreement si petrecerea timpului liber. In acest proiect se va folosi de asemenea, atat pavaj cat si piatra cubica, lucrarea fiind avand valoare de 5,8 mil lei. De asemenea, am contractat lucrari de realizare a noi platforme logistice, cu hale de inchiriat, ale CTP Park din Bolintin, Giurgiu. As mai aminti: finalizarea parcului Tineretului din Sebes, refacerea incintei Spitalului clinic judetean de Urgenta din Cluj Napoca, pavarea a cca 31.000 mp in Timisoara, constructia pistei de Bicicleta de-a lungul raului Zagyva in Ungaria, cu cca 30.000mp pavaj si 25.000 ml de borduri, sunt doar cateva dintre proiecte.

Ce rezultate asteptati pentru acest an?

In ce priveste rezultatele, pe primul semestru am avut o crestere de peste 20% a cifrei de afaceri. Avantajul nostru in aceasta perioada a fost ca lucrarile in constructii se desfasoara in aer liber.  Domeniul nostru a fost in 2020 intre cele mai putin afectate, motiv pentru care suntem optimisti si privind inchiderea celui de-al doilea semestru.

 

Despre Elis Pavaje

Infiintata in 1991, in Petresti, judetul Alba, compania ofera in prezent un sistem complet de produse si servicii, acoperind toate etapele procesului de amenajare, de la productie, consultanta si proiectare, pana la transport, montaj si intretinere pavaj. Elis Pavaje detine patru unitati de productie, in Petresti (AB), Stoenesti (PH), Secuienii Noi (NT) si Vintu de Jos (AB), ce asigura capacitati pentru volum total de cca 16.000mp/zi. Produsele Elis Pavaje sunt disponibile in retelele de bricolaj, intr-o retea vasta de distribuitori, precum si in showroom-urile proprii, de la fabricile companiei. Pentru detalii, consultati www.elis.ro.