Home Articole Inovatie romaneasca in sistemul antiseismic. Oamenii de stiinta sustin ca ne aflam la finalul a doua perioade importante
Inovatie romaneasca in sistemul antiseismic. Oamenii de stiinta sustin ca ne aflam la finalul a doua perioade importante

Inovatie romaneasca in sistemul antiseismic. Oamenii de stiinta sustin ca ne aflam la finalul a doua perioade importante

0

iSentinel, singurul sistem inteligent prin care oamenii si cladirile pot fi protejati antiseismic  

In ultimii 300 de ani, Romania a fost zguduita de numeroase cutremure cu diverse magnitudini, cele mai recente fiind cele din 1804 (7.9 pe scara Richter), 1940 (7.7 grade pe scara Richter) si 1977 (7.4 grade pe scara Richter). Majoritatea cutremuremurelor sunt de origine tectonica. Structurile geologice din scoarta terestra elibereaza cantitati mari de energie, cea mai fierbinte zona fiind curbura estica a Muntilor Carpati, zona Vrancea, peste 90% din totalul cutremurelor se petrec aici.

Potrivit Ro Risk, programul IGSP finantat cu bani europeni, doar 1 din 3 romani care traieste in zone de risc la curtremur ar fi demonstrat ca stapaneste pregatirea teoretica si ca stie ce sa faca in caz de cutremur.

Marele cutremur in Romania

“Nicaieri in lume nu mai exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India“ Richter

Bucurestiul resimte de fiecare data fiecare seism deoarece se afla pozitionat pe unda de soc, dar si pentru ca solul sau este instabil si este format din aluviuni, din roci noi. Aceste date fac din capitala cea mai vulnerabila zona urbana din Romania. Pe langa ea, adaugam pe lista vulnerabilitatii si Iasiul, Craiova, Ploiesti, Focsani, Fagaras-Campulung, zona Banat, Dobrogea, platforma continentala a Marii Negre, Crisana, Maramures, Podisul Transilvaniei si Campia Romana, inclusiv zone din Rep Moldova.

Conform unui alt studiu, IRES, 77% dintre cei chestionati spun ca nu au incredere ca ar fi protejati de autoritati in caz de cutremur, in timp ce 13% sunt optimisti. Nici la partea de preventie a populatiei nu stam prea bine. 20 de minute dureaza exercitiul de simulare a unui cutremur in Romania, in timp ce in Japonia acesta se desfasoara pe parcurul unei zile intregi.

In decursul anilor, de cand se inregistreaza activitatea seismica, s-a depistat faptul ca exista niste ciclicitati ale marilor cutremure de peste 7 grade pe scara Richter. O data la cca. 40 de ani Bucurestiul este zguduit.  O data la 200 de ani are loc un cutremur major. De data aceasta cele doua cicluri se suprapun, iar seismologii se asteapta la un cutremur puternic.

La jumatatea secolului trecut, geofizicianul Richter transmitea o scrisoare specialistilor romani in care scria: “Nicaieri in lume nu mai exista o concentrare de populatie atat de expusa la cutremure provenind sistematic din aceeasi sursa. Singurele fenomene asemanatoare sunt cutremurele repetate ce au loc in adancime in regiunea Hindukush, din India“. Da, este acelasi Richter, autorul scarii seismice care ii poarta numele.

iSentinel, singurul sistem inteligent de protectie seismica

”Draga Dimitre,

Vreau sa te informez ca avertizorul seismic pe care ni l-ai furnizat, a detectat cutremurul care a avut loc pe 18.10.2005 in insula Zakynthos. Aparatul ne-a dat un semnal de avertizare cu mult inainte sa simtim primele vibratii sau miscari, exact asa cum ni s-a spus cand am cumparat avertizorul. Este o dovada suficienta ca aparatul este corect si face exact ceea ce trebuie sa faca. Suntem siguri ca in eventualitatea unui cutremur major ne poate ajuta sa evitam ranile grave pe care le pot capata elevii scolii noastre. Suntem mai mult decat fericiti sa instalam avertizorul vostru si in alte clase ale scolii, asa cum am discutat la inceput. Alex si Marina Katselis”

Potrivit unui studiu din 2016 al Ministerului Dezvoltarii 75% dintre romani ar avea de suferit in cazul producerii unui cutremur major si 15.000 de cladiri incadrate in clasa I si a II-a de risc seismic s-ar prabusi la orice miscare mai puternica a pamantului.  Cu studii in domeniul radiatiilor si doctorat obtinut la

“Institut National des Sciences Appliquées de Lyon” – France , Dr. ing. Mircea  Manolescu a stiut ca reconstructia cladirilor dureaza foarte mult si este extrem de costisitor pentru institutii si propietari.

Singura solutie de salvare a vietilor si de minimizare a pagubelor era crearea unui sistem inteligent de protectie antiseismica. Asa a luat nastere iSentinel.

iSentinel este un sistem inteligent de protectie antiseismica ce protejeaza viata, patrimoniul si asigura continuarea activitatii. Montat in cladire, iSentinel transmite semnale de avertizare cu secunde sau zeci de secunde inainte de producerea unui seism, opreste automat gazul, apa, curentul si alte utilitati stabilite impreuna cu clientul si porneste automat sistemele ce pot evita producerea pagubelor.

Prin conectarea sa la sistemul centralizat de management al cladirii, BMS , ajuta la asigurarea protectiei integrate. In momentul depistarii iminentei unui cutremur major (unda P a cutremurului, care transporta foarte putina energie dar se deplaseaza mult mai rapid decat unda S, cea care poarta energía distrugatoare) un semnal este transmis catre sistemul BMS al caldirii, care gestioneaza toate procesele importante legate de aceasta. In functie de specificul cladirii si de actiunile programate protectia pe diferite sectiuni se declanseaza anticipat fata de momentul sosirii undei de soc, in plus fata de protectia declansata direct de catre iSentinel. De fapt sistemul inteligent de protectie seismica ete realizat astfel incat sa functioneze in sistem local. Si pe buna dreptate: in momentul producerii unui seism major este posibil ca infrastructura – sistemul energetic national, sistemul de comunicatii etc. – sa fie avariate si sa nu mai functioneze.

Cum functioneaza iSentinel?

Exista 3 etape importante.

Prima etapa. Avertizorul receptioneaza unda primara a seismului. Transmite apoi un semnal de alerta cu secunde sau zeci de secunde inainte de sosirea undei de soc a unui seism major (peste cca. 5.5 grade pe Richter).

A doua etapa. Unitatea centrala primeste semnalul de la avertizor si transmite automat decizia de declansare a protectiei.

A treia etapa. Elementul de executie (electrovana, intrerupatorul automat etc.) primeste comanda de la unitatea centrala si blocheaza gazul, apa, electricitatea etc.

Sistemul inteligent iSentinel are domenii de aplicare variate, fiind potrivit pentru rezidential (case, blocuri), non-rezidential (cladiri de patrimoniu, cladiri birouri,  cladiri administrative) si industrial.

iSentinel, lansat in Romania in 2017

Desi a fost montat in Romania de mai multi ani in diverse variante constructive, in 2017 a fost lansata o noua generatie de sisteme iSentinel si brandul cu acelasi nume, iar de atunci a tot evoluat si a fost prezentat in cadrul diverselor conferinte de inovatie din tara si din strainatate.

Printre primii clienti au fost Tower Center International (cel mai inalt bloc din tara in acel moment),  Banca Nationala a Romaniei, Agentia Nationala a Medicamentului, Asociatia Romana a Bancilor, Distrigaz, Radet au urmat apoi blocuri de locuinte, locuinte individuale, cabinete medicale, spitale, biserici, manastiri, gradinite, scoli, primarii si multe altele dar si firme mari precum Avon, M&D Pharma, Puratos, Cogeme etc.

Testarea fiabilitatii si performantelor componentelor sensibile ale sistemului a fost facuta in laborator, in New York State University in Laboratorul de Ingineria Structurilor si Simularea Cutremurelor a Universitatii Buffalo, in cadrul Diviziei de Seismologie a Institutului pentru Studii Petroliere si Geofizica, in cadrul Diviziei Seismologice a Institutului Geofizic al Israelului si in cadrul Departamentului de Inginerie Seismica a Universitatii Boagzici din Istanbul.

De unde poti achizitiona iSentinel

Este cel mai simplu, sigur si eficient mod de a proteja viata ta, a celor dragi si de a minimiza pagubele materiale.  Alege ceea ce este potrivit pentru business-ul tau. iSentinel este disponibil in mai multe variante, special concepute pentru a intampina nevoile tuturor institutiilor si companiilor din Romania.

Deja primul pas l-ai facut, stii ce poti preveni si cum o poti face.

Despre iSentinel

Arexman Construct este o companie romaneasca inovanta, cu preocupari in domeniul sistemelor de protectie si salvare a vietii si bunurilor in caz de cutremur si alte dezastre naturale sau atacuri teroriste si actiuni de razboi. Produsele sale: iSentinel, Regenesys, SUPER Shelter, SUPER Desk au o larga recunoastere internationala si sunt destinate imbunatatirii sigurantei si conditiilor de viata ale oamenilor.
Determinarea campurilor electromagnetice si gasirea solutiilor de protectie pentru persoanele aflate in zona lor de influenta este o a doua directie pe care firma a abordat-o cu succes pentru asigurarea unei vieti mai bune si a starii de welness.