Home Antreprenori de succes Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric: Viitorul este electric, daca birocratia din Romania nu ar taia cablurile
Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric: Viitorul este electric, daca birocratia din Romania nu ar taia cablurile

Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric: Viitorul este electric, daca birocratia din Romania nu ar taia cablurile

0

Pentru Dorin Fleseriu, Romania poate avea un viitor promitator in domeniul energiei regenerabile. Ca CEO Delphi Electric, a reusit sa transforme un start up intr-o companie, care de peste 15 ani se afla in topul distribuitorilor de sisteme de incalzire electrica si energie regenerabila din Romania. Te invitam sa citesti mai jos povestea unei afaceri care a depasit granitele tarii.

Inginer pasionat de electronica, Dorin Fleseriu a reusit sa duca energia ecologica romaneasca pana in Belgia: Delphi Electric a inceput la Alba Iulia in anul 2005, a crescut constant, iar in 2015 si-a deschis prima sucursala in Bucuresti. Din 2020 este printre putinele firme romanesti care si-au extins afacerile in afara tarii, respectiv in Belgia.

Pandemia a inchis la propriu foarte multe afaceri si activitati. Nu a fost si cazul Delphi Electric, care astazi inseamna o retea de peste 160 de parteneri regionali, peste 4.500 de locuinte cu sisteme de incalzire, peste 180.000 mp de birouri si zeci de spatii industriale, si un nou punct de lucru in Belgia.

Sistemele Delphi dureaza la propriu o viata. Lucreaza aproape exclusiv cu segmentul B2B, oferind solutii de incalzire, racire si ventilatie ecologica, dar si sisteme de energie regenerabila (pompe de caldura si sisteme solare). Ii place sa spuna ca este one-stop-shop pentru orice client care doreste o solutie ecologica si excelenta din punct de vedere calitate-pret. Toate acestea, impreuna cu un sistem fotovoltaic, reduc considerabil facturile la energie pentru orice consumator, de la zona rezidentiala la cea industriala.

 

Putem construi sustenabil si in Romania, la preturi comparabile cu cele traditionale
Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric

Cu un motto ce vorbeste despre viitor, compania Delphi Electric construieste acum la Alba Iulia un showroom unic, fiind printre primele cladiri din Romania cu fatada din panouri fotovoltaice.

Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric: Cladirea reflecta motto-ul nostru: „Viitorul este electric”. Aceasta ar trebui sa produca mai multa energie decat consuma si va fi in totalitate un „showroom-birou”!   Este printre primele cladiri din Romania cu fatada din panouri fotovoltaice. Confortul si utilitatile se realizeaza prin incalzirea radianta eléctrica, pompe de caldura,  iar ventilatia este cu recuperare de caldura. Ne dorim sa aratam ca putem construi sustenabil si in Romania, la preturi comparabile cu cele traditionale. Epoca energofaga a incalzirii pe lemne sau pe gaze este aproape incheiata.

Cladirile echipate cu sistemele Delphi polueaza mai putin. Sunt economice, pretul energiei electrice produse de soare, scazand chiar sub pretul gazelor naturale. Este tot mai evident ca viitorul este electric si datorita trendului din industria auto, care dezvolta in mod accelerat deplasarea cu ajutorul curentului electric.

 

Viitorul este electric in Romania?

Categoric, da. Romania are resurse de energie regenerabila mult mai mari ca alte state Europene: hidro, vant  si solar. Dar, pe langa birocratie, o alta problema este infrastructura subdimensionata si invechita.

Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric: La Alba Iulia, daca privesc factura, peste 50% din bugetul de electricitate vine din resurse „verzi”. La nivel national, problema majora o constituie infrastructura de transport si distributie a energiei electrice care este subdimensionata si invechita. Investitiile care trebuiau facute constant atat in intretinere dar si in dezvoiltare, nu s-au facut si nu exista inca un plan clar la nivel national, cum migram spre acest viitor „electric”. Legislatia nu exista, iar birocratia este inca prea mare.

 

Viitorul este electric: Belgia versus Romania

Va dau un exemplu: in Belgia, unde avem o sucursala acum, conectarea la retea pentru utilizatorii casnici se face instant si nu costa nimic. In Romania, ne trebuie doua dosare cu sina, pline de harti si aprobari, apoi cateva luni de asteptare si cateva sute de euro, declara Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric.

 

Cat conteaza viziunea europeana a unui lider

De la inceputul sau, Delphi Electric a practicat egalitatea in munca intre sexe. Mult dupa aceea, ONU a propus ca tema anul acesta #ChooseToChallenge, egalitatea intre sexe. Dorin Fleseriu a inteles ca o  companie se dezvolta in functie de linia pe care o traseaza liderul sau.

Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric: Am mare incredere in femei, desi nu avem atat de multe in firma pe cat ne-am dori. Suntem mandri de colegele noastre. Le gasiti in toate departamentele: design, proiectare, ofertare, relatiile cu clientii. Din pacate, in domeniul tehnic avem o problema care nu este de acum. Imi aduc aminte ca in facultate studentele erau sub 10% din tot anul. Eu le incurajez sa vina spre firma Delphi si le doresc (va doresc 😉 ) o primavara minunata!

 

Cum a fost anul 2020 si ce panuri aveti pentru 2021?

Anul 2020 a fost unul provocator, care a marcat extinderea afacerii in afara tarii si consolidarea rolului de furnizor principal de sisteme electrice de incalzire, degivrare si panouri radiante din Romania.

Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric: 2020 a fost un an cu de toate. Am trecut prin pandemie, am inceput constructia noului sediu si am vazut o usoara dezghetare in piata de fotovoltaice din Romania. Am continuat sa fim unul din principalii furnizori de sisteme electrice de incalzire, degivrare si panouri radiante din Romania si ne-am extins cum spuneam in Belgia. In 2021, speram sa finalizam sediul nostru „solar” si sa incepem sa construim unul nou si in Bucuresti. Speram ca, dupa ce va trece nebunie asta cu covidul, sa ne intoarcem la o viata mai buna, mai curata sa fim mai intelepti si cu mai multa grija fata de mediul inconjurator.

 

Dincolo de business; voluntariatul si grija fata de cei din jur

Pe langa business-ul pe care il conduce aici si in Belgia, Dorin Fleseriu este implicat ca voluntar in cadrul ONG-ului RomBel. Descrie acest proiect ca fiind unul de suflet, avand in spate o istorie de 20 de ani si peste 43.000 de membri, toti romani.

Am ajuns acum 20 de ani in Belgia si ne-am creat o pagina de Facebook, pe care am denumit-o RomBel. Astazi avem peste 43.000 de membri, mare parte fiind din comunitatea romaneasca de acolo. Desi nu mai pot aloca atata timp ca la inceput, ramane un loc unde ma regasesc cu multi prieteni dragi. Chiar am remarcat numarul mare de romani din Belgia care ocrotesc mediul, instalandu-si sisteme fotovoltaice. Trendul este bun si de viitor; speram sa-l aducem si acasa. Caci acasa, pentru mine si pentru multi altii plecati, tot Romania ramane…, marturiseste Dorin Fleseriu, CEO Delphi Electric.

 

Delphi Electric SRL

office@del.ro
Tel/Fax: +40 258 811 977
A.I. Cuza 15, 510130 Alba-Iulia, Romania

www.del.ro