Home Stiri Cladiri Inteligente, Instalatii si automatizari CES 2021: Bosch acorda incredere IA si conectivitatii – pentru protejarea oamenilor si a mediului inconjurator
CES 2021: Bosch acorda incredere IA si conectivitatii – pentru protejarea oamenilor si a mediului inconjurator

CES 2021: Bosch acorda incredere IA si conectivitatii – pentru protejarea oamenilor si a mediului inconjurator

0

Solutii inteligente, ecologice, pentru sanatate, viata, industrie si mobilitate

 

  • Michael Bolle, membru in consiliului de administratie Bosch: „Bosch imbina IA si conectivitatea pentru a forma AIoT in vederea imbunatatirii eficientei energetice si combaterii coronavirusului”.
  • Sanatate si siguranta inteligente: Solutiile Bosch AIoT au obtinut Premiul
    pentru inovatie CES®.
  • Software mai avansat: testul rapid Bosch pentru coronavirus poate depista in prezent probele pozitive in mai putin de 30 de minute.
  • Sustenabil #LikeABosch: cea mai recenta versiune a campaniei de imagine arata cum fiecare isi poate aduce aportul pentru a contribui la protectia climei.
  • Actiunile climatice aduc rezultate: organizatia CDP (Carbon Disclosure Project) adauga Bosch pe lista companiilor de top.
  • Navigatie autonoma: inteligenta artificiala Bosch este utilizata pentru robotii NASA care vor fi trimisi pe Luna.

Stuttgart, Germania / Detroit, SUA – Pentru a imbunatati starea de sanatate a populatiei si pentru a proteja planeta, Bosch se bazeaza pe AIoT, profitand de posibilitatile oferite de date, inteligenta artificiala si internetul obiectelor pentru a oferi solutii tehnice in avantajul oamenilor si al mediului inconjurator. „Imbinam IA si conectivitatea pentru a forma AIoT, care ne ajuta sa imbunatatim eficienta energetica si sa combatem coronavirusul”, declara Michael Bolle, membru in consiliului de administratie Bosch. „AIoT ofera un potential enorm. Deja valorificam acest potential si intentionam sa ne extindem eforturile pe viitor”. Prin sloganul „Sustenabil #LikeABosch,” compania va prezenta solutii inteligente si sustenabile pentru sanatate, viata si mobilitate la targul virtual de tehnologie CES 2021.

Printre inovatiile cu care debuteaza Bosch in cadrul targului de tehnologie se numara si primul senzor IA cu invatare automata pentru dispozitive purtabile si dispozitive audibile pentru antrenamentele de fitness. Deoarece IA ruleaza automat pentru acest senzor (edge AI), conexiunea la internet nu mai este necesara in cadrul sesiunii de exercitii fizice – acest fapt imbunatatind eficienta energetica si confidentialitatea datelor. Compania prezinta, de asemenea, un senzor care masoara factori precum calitatea aerului si umiditatea relativa. Acest lucru ofera informatii despre concentratia de aerosoli in aer – date care au devenit deosebit de importante in lupta impotriva coronavirusului. Camerele de securitate Bosch pot ajuta, de asemenea, la combaterea virusului. IA le permite sa execute o gama larga de aplicatii specifice clientilor. De exemplu, o noua solutie de camera cu analiza video inteligenta integrata masoara temperatura corpului fara contact, intr-un mod anonim si cu precizie ridicata – cu o abatere maxima de jumatate de grad. In plus, prin utilizarea software-ului pentru platforma deschisa a startup-ului Bosch Security and Safety Things, camerele video permit detectarea numarului de persoane dintr-un magazin si verificarea acestuia pentru conformitatea cu restrictiile actuale privind coronavirusul. Aceasta platforma a fost distinsa cu Premiul pentru Inovatie CES® 2021, devenind una dintre cele patru solutii Bosch selectate anul acesta. O alta premiera este un dispozitiv portabil de monitorizare a hemoglobinei, care poate detecta anemia prin scanarea unui deget. Dispozitivul este foarte potrivit pentru regiunile care nu au acces suficient la ingrijiri medicale. Echipat cu IA, dispozitivul portabil de monitorizare a hemoglobinei ofera un rezultat in decurs de 30 de secunde, fara a fi necesare teste de laborator sau probe de sange.

In acest moment, cel mai bun exemplu al modului in care tehnologia inovatoare Bosch poate imbunatati starea de sanatate si bunastarea este testul PCR pentru coronavirus, efectuat cu dispozitivul de testare Bosch Vivalytic. Acest lucru ofera acum rezultate si mai rapide: laboratoarele, cabinetele medicilor, azilele de batrani si spitalele pot analiza simultan cinci probe in 39 de minute – tehnica literalmente „pentru o viata”. Datorita software-ului imbunatatit, probele pozitive pot fi detectate chiar si in mai putin de 30 de minute. Dezvoltarea sistemului Vivalytic, care include un dispozitiv de analiza si cartuse de testare, a rezultat in urma unei colaborari de lunga durata intre cercetarea corporativa Bosch si ingineria avansata, Bosch Healthcare Solutions si Spitalul Robert Bosch.

 

Sustenabil #LikeABosch: Bosch in calitate de pionier in actiunile climatice

Un studiu publicat recent in Germania a indicat ca AIoT poate depasi granitele aplicatiilor de sanatate pentru a sprijini si actiunile climatice. Studiul a constatat ca digitalizarea cuprinzatoare in domeniul mobilitatii, productiei si tehnologiilor pentru constructii ar putea ajuta tara sa ajunga la jumatatea drumului pentru atingerea obiectivelor de emisii ale Acordului de la Paris (sursa: Accenture).

In acest caz, Bosch isi spune cuvantul: sloganul sau din acest an pentru CES – „Sustenabil #LikeABosch” – exprima un aspect al responsabilitatii antreprenoriale a companiei. Continuarea campaniei de imagine #LikeABosch evidentiaza modul in care fiecare persoana isi poate aduce aportul pentru a proteja mediul inconjurator cu produse sustenabile.

Bosch demonstreaza aici puterea exemplului: conform calculelor interne, inca din 2020, toate cele 400 de locatii ale companiei de la nivel global au fost neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Bosch este prima intreprindere industriala care opereaza la nivel global pentru a obtine emisii zero de carbon in ceea ce priveste energia pe care o produce si energia pe care o furnizeaza extern. „Urmatorul pas pentru Bosch este abordarea emisiilor de-a lungul intregului lant valoric, de la achizitii pana la utilizarea produsului ”, declara Bolle.

In acest sens, Bosch este primul furnizor auto care se alatura initiativei „Science Based Targets”, cu un obiectiv specific si ambitios: reducerea cu 15 procente a emisiilor de CO2 pe intregul ciclu de productie-vanzare al produselor, pana in 2030. Realizarile Bosch in domeniul actiunilor climatice au dobandit recunoastere si in afara companiei: organizatia CDP (Carbon Disclosure Project) a adaugat Bosch in lista companiilor de top.

Prin intermediul companiei sale de consultanta Bosch Climate Solutions, fondata anul trecut, Bosch impartaseste experienta sa de pionier al actiunilor climatice cu alte companii. Startup-ul Bosch comercializeaza mai multe solutii, inclusiv platforma pentru energie bazata pe cloud Bosch, care aplica algoritmi inteligenti pentru a reduce consumul de energie al autovehiculelor si pentru a creste eficienta proceselor de productie. Bosch a implementat deja platforma in peste 100 de locatii, aducand o contributie majora la imbunatatirea eficientei energetice – pilonul principal al eforturilor companiei de a deveni neutra in materie de emisii de carbon.

 

Digital si durabil sunt caracteristicile care paveaza calea catre viitor: IA din domeniul industriei ocupa pozitia fruntasa

Dupa cum arata acest exemplu, digitalizarea deschide calea catre sustenabilitate. „Ne dorim sa fim cea mai buna companie AIoT din toate domeniile in care operam”, explica Bolle. Increderea in IA este cea mai importanta conditie prealabila pentru atingerea acestui obiectiv, astfel incat sa poata imbunatati viata oamenilor si sa contribuie la limitarea schimbarilor climatice. In acest scop, Bosch se bazeaza pe IA din domeniul industriei, care explica lumea fizica masinilor, in loc sa le invete cum sa se comporte ca oamenii. Cu toate acestea, acest lucru implica instructiuni cu privire la etica. Pentru a le stabili, Bosch a elaborat un cod de etica IA care se concentreaza pe ideea ca oamenii detin intotdeauna controlul.

Pe langa imbunatatirea eficientei energetice in domeniul productiei, Bosch adauga sistematic conectivitate produselor sale pentru cladiri si mobilitate, pentru a ii ajuta pe consumatori sa economiseasca energie. Unul dintre aceste produse este un manager de energie pe care compania il ofera pentru utilizarea in case private. Atunci cand este combinat cu o pompa de caldura si un sistem fotovoltaic, managerul poate reduce consumul de energie cu pana la 60 de procente. In sfera mobilitatii, soferii autovehiculelor electrice pot beneficia de servicii precum Battery in the Cloud, care utilizeaza analize software inteligente pentru a reduce uzura bateriei cu pana la 20 de procente.

In general, combinatia intre conducerea electrificata si automatizata si serviciile personalizate si conectate va deschide un camp larg pentru aplicatiile software. Calculatoarele pentru autovehicule sunt esentiale pentru eforturile Bosch de a-si extinde rolul de lider in sistemele electronice software intensive. Pentru a satisface aceasta cerere,  la inceputul anului si-a inceput activitatea noua divizie Cross-Domain Computing Systems, cu cei 17.000 de angajati ai sai. In aceasta divizie, Bosch isi combina capacitatile din domeniul ingineriei hardware si software pentru computerele autovehiculelor, senzori si unitati de comanda pentru toate domeniile auto. Acest lucru va reduce complexitatea dezvoltarii autovehiculelor si va ajuta la o lansare mult mai rapida a noilor functii.

 

Acum, si pe Luna: stabilirea unor obiective inalta cu Bosch IA

De la drumuri terestre la activitati in spatiu: in timp ce anul trecut, in cadrul CES, a fost lansat in premiera sistemul de senzori AI SoundSee pentru Statia Spatiala Internationala, de aceasta data Bosch tinteste catre Luna. Ca parte a programului NASA Tipping Point, Bosch isi uneste fortele cu companiile Astrobotic si WiBotic, precum si cu Universitatea din Washington pentru a dezvolta tehnologii inteligente, autonome de navigatie si incarcare fara fir pentru robotii care exploreaza suprafata lunara. Incepand cu 2023, acesti roboti lunari de dimensiunea unei cutii de pantofi, denumiti CubeRovers, ar trebui sa se poata deplasa in mod autonom pe luna si sa-si gaseasca drumul inapoi catre statiile de andocare. Cercetatorii Bosch care lucreaza la proiect in Pittsburgh si Silicon Valley, isi ofera expertiza in solutii de analiza inteligenta a datelor bazate pe IA si solutii de conectivitate fara fir. Constatarile rezultate vor fi incluse in dezvoltarea ulterioara a solutiilor Bosch AIoT, la intoarcerea pe Pamant.

Toate acestea arata clar cat de mult potential ofera AIoT, precum si rolul cheie pe care il joaca sustenabilitatea. „Doar companiile care transforma astazi durabilitatea intr-un obiectiv si valorifica potentialul enorm al AIoT vor avea succes maine”, spune Bolle.

 

About BOSCH

Grupul Bosch este prezent pe piata din Romania de peste 25 de ani si numara peste 8.000 de angajati in cinci entitati. In anul 2019, Bosch a inregistrat un volum de vanzari de 436 milioane de euro pe piata din Romania. Vanzarile totale nete, incluzand vanzarile companiilor neconsolidate si livrarile interne catre companiile afiliate, au atins 1,4 miliarde de euro. Pe langa centrul de cercetare – dezvoltare din Cluj si unitatile sale de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si din Blaj, Bosch mai opereaza si o unitate de productie de tehnologie industriala, localizata de asemenea in Blaj, precum si un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO) in Timisoara. In Bucuresti, Bosch opereaza un birou de vanzari pentru produsele sectoarelor Solutii de mobilitate, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. In plus, o filiala a BSH Hausgeräte GmbH, activa pe piata electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, in capitala tarii.

Mai multe informatii pe  www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global in furnizarea de tehnologii si servicii. Acesta are aproximativ 400.000 de angajati in intreaga lume (status la 31 decembrie 2019). Compania a generat vanzari de 77,7 miliarde de euro in 2019. Operatiunile sale sunt structurate in patru sectoare de activitate: Solutii de mobilitate, Tehnologie industriala, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. Lider in IoT, Bosch ofera solutii inovatoare pentru case inteligente, Industrie 4.0 si mobilitate conectata. Bosch urmareste o viziunea unei mobilitatisustenabile si sigure. Compania isi foloseste expertiza in tehnologia de senzori, software si servicii, precum si propriul cloud IoT, pentru a oferi clientilor solutii conectate integrate dintr-o singura sursa. Obiectivul strategic al Grupului Bosch este de a furniza inovatii pentru o viata conectata, prin intermediul produselor si solutiilor care ori contin inteligenta artificiala (IA), ori au fost dezvoltate sau fabricate cu ajutorul ei. Bosch sporeste calitatea vietii la nivel mondial prin produse si servicii inovatoare si care starnesc entuziasm. Pe scurt, Bosch creeaza „Tehnica pentru o viata.” Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH si cele aproape 440 de filiale si companii regionale din aproximativ 60 de tari. Prin includerea partenerilor comerciali si de service, reteaua globala de productie si vanzari Bosch acopera aproape toate tarile din lume. Baza pentru viitoarea crestere a companiei este puterea sa inovatoare. Compania Bosch are aproape 72.600 de angajati in cercetare si dezvoltare, in cele aproximativ 126 locatii din lume, precum si aproximativ 30.000 de ingineri software.

Compania a fost infiintata in 1886 la Stuttgart de catre Robert Bosch (1861-1942), sub denumirea „Atelier de mecanica fina si inginerie electrica”. Structura speciala a actionariatului Robert Bosch GmbH asigura libertatea antreprenoriala a grupului Bosch, permitand companiei sa planifice pe termen lung si sa faca investitii semnificative pentru asigurarea viitorului sau. 92 de procente din actiunile Robert Bosch GmbH sunt detinute de fundatia caritabila Robert Bosch Stiftung GmbH. Majoritatea drepturilor de vot sunt detinute de Robert Bosch Industrietreuhand KG, un trust industrial. Functiile de conducere antreprenoriala ale grupului sunt indeplinite de acest trust. Restul de actiuni sunt detinute de familia Bosch si de Robert Bosch GmbH.

Pentru mai multe informatii, accesati paginile de internet www.bosch.com, www.iot.bosch.com,
www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse.