Home Topics Comunicate de presa AFI Brasov este singurul proiect mixt din Europa certificat LEED Gold Core & Shell in ultimul an
AFI Brasov este singurul proiect mixt din Europa certificat LEED Gold Core & Shell in ultimul an

AFI Brasov este singurul proiect mixt din Europa certificat LEED Gold Core & Shell in ultimul an

0

Cu aceasta certificare „verde” obtinuta cu sustinerea Colliers, AFI Europe a devenit cel mai mare dezvoltator local de cladiri de birouri si centre comerciale certificate in acest sistem

AFI Brasov este singurul proiect mixt din Europa certificat cu standardul LEED Core & Shell din martie 2020 si pana in prezent, fiind cel de-al 22-lea centru comercial din Europa si al patrulea din Europa Centrala si de Est care a obtinut aceasta certificare. Astfel, AFI Europe a devenit cel mai mare dezvoltator de cladiri de birouri si centre comerciale certificate in cadrul sistemului de evaluare LEED Core & Shell din Romania, cu aproximativ 170.000 de metri patrati de spatii de birouri, potrivit unei analize efectuate de divizia de certificari verzi din cadrul Colliers Romania, compania de consultanta imobiliara care a coordonat amplul proces de certificare.

Investitiile imobiliare din Romania au ajuns la un grad de maturitate crescut, iar in prezent principalii diferentiatori tin de calitate. Dezvoltatorii acorda o atentie sporita mediului inconjurator prin dezvoltarea de proiecte imobiliare sustenabile, eficiente din punct de vedere al consumului de energie si apa, pentru care obtin certificari verzi care atesta niveluri tot mai inalte.

Din 2014, anul in care AFI Park 1 a devenit prima cladire de birouri din Romania certificata in cadrul LEED Core and Shell Rating System, AFI Europe a stabilit mai multe repere importante pe piata imobiliara din Romania.

Principala diferenta fata de alte standarde ecologice consta in faptul ca amplul proces de monitorizare a activitatilor incepe cu cel putin un an inainte de a depune documentatia pentru certificare. In acea perioada, AFI Europe a implementat o serie de masuri tehnice, de educatie si campanii CSR, cu beneficii vizibile pe termen lung, precum eficienta sporita a sistemelor de management, calitatea mai buna a conditiilor de mediu interioare si economiile semnificative de costuri.

Eforturile sustenabile ale AFI au continuat de-a lungul anilor in sectorul operatiunilor de mentenanta, iar in 2017  a primit certificarea LEED Gold si pentru AFI Ploiesti, in cadrul sistemului de rating LEED EBOM (Cladiri existente: Operatiuni si Mentenanta). Aceasta nu o certificarea pe care proprietarii de centre comerciale o vizeaza in mod obisnuit, AFI Ploiesti fiind unul dintre cele cinci centre comerciale din Romania certificate conform acestui standard.

In prezent, AFI Europe are intregul complex de birouri AFI Park (AFI Park 1, AFI Park 2, AFI Park 3 si AFI Park 4 & 5), dar si AFI Tech Park 1 si AFI Park Brasov certificate in cadrul sistemului LEED Core & Shell. De asemenea, in 2020 AFI Europe Romania a finalizat dezvoltarea pentru prima faza a AFI City Bucurestii Noi, primul complex rezidential al companiei in Romania. Proiectul a primit certificarea The Green Homes de la RGBC, ca o recunoastere pentru faptul ca este un proiect rezidential prietenos cu mediul inconjurator, cu multe facilitati „verzi”.

„Ceea ce este extraordinar la AFI Brasov este ca un proiect mixt, care imbina functii foarte diferite (birouri si centru comercial), fiecare dintre ele cu diferite aspecte ce tin de sustenabilitate, a fost proiectat si construit pentru imbunatatirea performantelor de sanatate si mediu, iar echipa de proiect a cautat sa obtina un nivel foarte ridicat de certificare LEED. Certificarea LEED Gold, prima din Romania acordata in cadrul sistemului de evaluare LEED Core & Shell pentru un centru comercial, confirma faptul ca AFI Europe tine sa asigure un mediu curat si sanatos si este un reper pentru alti dezvoltatori din intreaga tara”, a declarat Oana Stamatin, Director of Green Certifications and Building Surveying la Colliers.

Colliers este compania de consultanta imobiliara din Romania cu cea mai ampla experienta in segmentul certificarilor, oferind consultanta pentru obtinerea standardelor LEED, WELL si BREEAM. Colliers ofera astfel de servicii din 2011, iar pana acum a asistat peste 70 de proiecte in vederea obtinerii de certificari verzi, care insumeaza peste 2,2 milioane de metri patrati, cu certificari deja obtinute sau in curs in Romania si Europa Centrala si de Est. Echipa este formata din specialisti care detin diverse acreditari, cum ar fi: LEED AP BD + C, LEED AP ID + C, LEED AP O + M, LEED AP ND, WELL AP, BREEAM Assessor si BREEAM In Use Assessor.

Avand in vedere interesul crescut pentru sanatate si siguranta la birou, Colliers inoveaza si raspunde provocarilor actuale si nevoilor viitoare din piata de birouri cu Office 360°, o abordare completa a biroului, din toate punctele de vedere, realizata printr-un proces unic si extrem de complex, adaptat pana la ultimul detaliu pentru a se potrivi nevoilor si planurilor strategice ale companiilor. Echipa lucreaza pentru a imbunatati reputatia si sustenabilitatea unei cladiri prin certificarile LEED, BREEAM si WELL.

 

Despre Colliers

Colliers (NASDAQ, TSX: CIGI este unul dintre liderii globali in servicii de consultanta imobiliara si de management al investitiilor. Cu operatiuni in 67 de tari, cei peste 15.000 de specialisti lucreaza impreuna pentru a oferi consultanta de specialitate pentru chiriasi, proprietari si investitori. Timp de peste 25 de ani, echipa noastra experimentata de management a oferit actionarilor profituri investitionale anuale de aproape 20%. Cu venituri anuale de 3 miliarde de dolari (3,3 miliarde de dolari inclusiv afiliatii) si active gestionate de 40 miliarde de dolari, compania maximizeaza potentialul proprietatilor si accelereaza succesul clientilor si al angajatilor. Pentru mai multe detalii despre Colliers accesati corporate.colliers.com, Twitter @Colliers sau LinkedIn.