
Vlad Iftime, antreprenorul de succes in varsta de 35 de ani, a reusit sa conduca mai multe proiecte si afaceri spre inovatie, crestere si dezvoltare, facandu-le utile pentru mediu si comunitate. Pasionat de tot ceea ce inseamna nou, smart si sustenabil, dar si de valorile romanesti si de cultura traditionala, acesta a reusit sa-si transpuna viziunea in cadrul companiei Vestra si, prin aceasta, in proiecte culturale desfasurate in locurile sale natale.
In prezent, el este Managing Partner al Vestra. Din aceasta pozitie, Vlad ne-a impartasit din provocarile pe care le-a intalnit de-a lungul pandemiei si ne-a vorbit despre schimbarile importante realizate in activitatea companiei, despre proiectele de CSR ale acesteia, dar si despre planurile de viitor, printre care se numara o noua divizie de IT – Truix.
Despre Vestra, o companie cu solutii smart pentru automatizare si utilitati
Parte din grupul de firme Elsaco, companie prezenta preponderent in domeniile energiei, apei si utilitatilor, avand ca principal obiectiv cresterea eficientei energetice, Vestra este primul cluster specializat in industria utilitatilor si a automatizarii industriale. Compania comercializeaza o gama larga de echipamente de masura si control, solutii pentru retele de apa si canalizare, dar si sisteme de automatizare. Misiunea Vestra este sa ofere precizie si calitate in tot ceea ce face, sa creeze si implementeze produse, servicii si relatii care vor influenta generatii.
Pandemia nu a scutit nici activitatea acestei companii de provocari si schimbari. Din fericire, Vlad si echipa lui au reusit sa le transforme in oportunitati.
Provocarile si oportunitatile Vestra pe timpul pandemiei
Vlad Iftime admite faptul ca ultimul an a fost, in sine, o provocare. Cu toate acestea, a reusit sa gestioneze situatiile cu care s-a confruntat fara sa apeleze la masuri drastice in ceea ce priveste activitatea companiei sau restructurari la nivelul echipei.
Cu toate ca Vestra face parte din industria tehnologica (o industrie mai putin afectata in aceasta perioada), nu a fost scutita de transformari. Activitatea echipei nu a putut fi mutata, integral, in mediul online, prin urmare aceasta s-a desfasurat in continuare si fizic, respectand reglementarile in vigoare. Vlad a vazut in aceasta situatie o oportunitate de a reconfigura si eficientiza procesele de lucru existente in companie, introducand totodata si modelul de munca hibrid. Acesta considera ca linia de plutire, in acest context, se afla undeva la mijloc intre full-online si full-offline; prezenta fizica la job faciliteaza succesul proiectelor offline si a comercializarii de produse, la fel cum interactiunea personala directa creste gradul de incredere intr-o relatie profesionala/de business, indiferent ca aceasta este proaspat creata sau existenta deja.
Cum s-a incheiat anul 2020 pentru Vestra Industry
Desi a fost un an foarte greu pentru multe business-uri, Vestra a facut fata cu brio acestei perioade, precizeaza Vlad. Anul 2020 s-a incheiat cu o cifra de afaceri de 21 milioane de euro, o crestere de 20% fata de obiectivele propuse initial. In plus, echipa a reusit sa incheie noi parteneriate importante care au adus multa valoare activitatii si portofoliului companiei.
Automatizare si digitalizare – fundamentale pentru un business durabil
Antreprenorul considera ca automatizarea si digitalizarea reprezinta factori principali in dezvoltarea unei strategii de business durabile. Astfel, in toata aceasta perioada incerta, echipa de management a companiei Vestra s-a concentrat pe dezvoltarea acestor doua componente pentru a mentine afacerea pe fagasul bun. Un exemplu, in acest context, este implementarea proceselor de automatizare in sectoarele in care activitatea angajatilor se baza pe sarcini repetitive.
Investitia de 100.000 euro in compania SUBLIME Energie
Strategia riguroasa de business care sta la baza activitatii Vestra a facilitat, chiar si in aceasta perioada incerta, investitii in proiecte externe. Una dintre cele mai de succes dintre acestea este investitia in compania de tip spin-off SUBLIME Energie, companie ce produce combustibil fara carbon, din deseuri total organice. Aceasta decizie a pornit din interesul pe care filosofia Vestra il manifesta fata de dezvoltarea unui mediu sustenabil, dar si din dorinta de a aduce in Romania o tehnologie inovatoare pentru statiile de tratare a apelor uzate sau pentru fermele agricole. Totodata, la baza acestei decizii a stat si strategia nationala care vizeaza implementarea de solutii pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon pana in 2030. Prin aceasta actiune, compania a adoptat politici favorabile pentru utilizarea tehnologiei verzi.
Obiectivele principale ale SUBLIME Energie vizeaza asigurarea si generarea de noi resurse de venit pentru fermieri prin folosirea de tehnologii brevetate de lichefiere a biogazului, dar si decarbonizarea mobilitatii.
Activitatea companiei se desfasoara in Franta, unde se bucura de cadrul legislativ optim si de toate resursele necesare pentru dezvoltarea acestor tipuri de tehnologii. Pornind de aici, SUBLIME Energie isi propune ca, pana in 2023, sa realizeze 5 TWh de combustibil fara carbon/an pentru a contribui la reducerea dependentei energetice de combustibili fosili. Desi aceasta nu desfasoara inca operatiuni in tara noastra, rezultatele pe care le obtine in mediul extern in care activeaza vor fi aplicabile si in Romania.
Obiectivele Vestra pentru succesul companiei
Cand vine vorba de dezvoltarea si succesul companiei, Vlad Iftime mentioneaza un aspect foarte important – orientarea catre client. Scopul, obiectivele si abordarea strategica a Vestra au la baza nevoile clientilor si depasirea asteptarilor lor prin oferirea de produse si servicii cu standarde inalte de calitate. In acelasi timp, un rol la fel de important il joaca echipa. Cultura organizationala, comunicarea interna si legaturile care se stabilesc intre angajati aduc un avantaj si un plus de valoare in acest proces.
Responsabilitatea Social Corporatista si proiectele de CSR ale Vestra
Deoarece Responsabilitatea Social Corporatista este o componenta foarte importanta pentru Vlad, obiectivele si strategia de business ale Vestra se imbina constant cu implicarea activa a echipei in comunitatea locala. Astfel, de-a lungul timpului, au fost initiate si dezvoltate numeroase proiecte sociale, culturale, educationale sau sportive, printre care se numara tabara de creatie pentru scenarii de film „Borcanul cu Fictiune”, marathonul MTB „Unde-i Ursul?”, Moldova Film Festival si alte cateva.
Provocarile intalnite frecvent, ca antreprenor, in timpul pandemiei
Cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Vlad Iftime pe parcursul pandemiei a fost legata de nevoia de adaptare rapida si eficienta la noile conditii de munca, fara a altera forta si viteza de lucru in timpul perioadelor restrictive, dar si ulterior. Acesta s-a ingrijit, totodata, de mentinerea unei relatii stranse, profesionale cu clientii si partenerii Vestra, dar si de motivarea constanta a echipei.
Planurile pe termen scurt si lung pe care Vlad Iftime le are ca antreprenor
Vlad a afirmat ca va prioritiza continuu obiectivele, nevoile si asteptarile clientilor si ale partenerilor sai, lucrand activ si constant la imbunatatirea desfasurarii activitatii Vestra. Totodata, in continuare vor prima utilitatea si calitatea produselor si a serviciilor pe care compania le ofera, dar si bunastarea angajatilor sai.
Pe termen lung, va ramane o prioritate dezvoltarea proiectelor existente, dar si crearea de noi divizii. Una dintre acestea vizeaza propunerea de solutii pentru smart city si cyber security.
Lectii de antreprenoriat pe care Vlad le-a invatat in pandemie
Cel mai important lucru pe care Vlad Iftime l-a invatat in pandemie a fost determinarea vulnerabilitatilor business-ului pe care il conduce. Acest lucru l-a facut sa devina si sa fie mereu si mai bine pregatit pentru orice situatie, sa initieze, integreze si sa prioritizeze proiecte in functie de utilitatea lor raportata la contextul national/mondial. In acelasi timp, Vlad si-a reconfirmat valoarea pe care bunastarea echipei o aduce intr-o companie.
Partener Principal
MATEK Build Smart