Vestra, primul cluster specializat in industria utilitatilor si automatizarii industriale, a investit 100.000 de euro in compania de tip spin-off, SUBLIME Energie, pentru dezvoltarea producerii combustibilului fara carbon din deseuri organice.
Din dorinta de a furniza companiilor cele mai potrivite solutii, Vestra evolueaza si se adapteaza constant nevoilor pietei oferind produse si servicii de calitate prin asocierea cu lideri mondiali. Astfel, decizia de a investi in compania SUBLIME Energie s-a bazat, in primul rand, pe politicile declarate la nivelul Uniunii Europene si in Cadrul Legislativ European.
”Grija fata de natura si pasiunea pentru un mediu sustenabil sunt doua aspecte carora le acordam o importanta deosebita, acesta fiind si motivul pentru care am ales sa investim in compania SUBLIME Energie. Suntem direct interesati sa aducem in tara aceasta tehnologie si sa fim un trend setter pentru fermele agricole si pentru statiile de tratare a apelor uzate deoarece ne dorim sa construim un model sustenabil si predictibil in Romania. Ne consideram parte a grupului de vizionari care incearca sa gaseasca solutii pentru Europa pe termen lung si avem mare incredere in echipa executiva SUBLIME Energie pe care o sustinem. In ceea ce priveste activitatea Vestra, in acest an, ne-am propus o strategie pentru investitii de tip start-up in domenii precum energie si software.”, a declarat Vlad Iftime, Managing Partner, Vestra.
Preocuparea tot mai multor factori catre trecerea la surse de energie sustenabila, ambitia UE de a deveni neutra climatic pana in 2050, eliminarea emisiilor de carbon si reducerea emisiilor de metan, al doilea gaz cu efect de sera ca importanta, sunt principalele obiective care contribuie la limitarea efectelor incalzirii globale, conform Acordului de la Paris. Datele prezentate de CE arata ca, la nivelul UE, sectorul agricol contribuie cu peste jumatate din emisiile totale de metan. In urma combustiei, biogazul produce CO2 neutru si ofera posibilitatea tratarii si a reciclarii unei intregi varietati de reziduuri pe o cale sustenabila si “prietenoasa” cu mediul inconjurator.
In Romania, Strategia nationala privind schimbarile climatice si cresterea economica verde cu emisii reduse de dioxid de carbon pana in 2030 are in vedere trecerea catre o economie rezistenta la schimbarile climatice care integreaza politicile si actiunile sale in cresterea inteligenta, ecologica si favorabila incluziunii.
Cel mai important pilon in investitia Vestra il reprezinta sustenabilitatea obtinuta prin sinergia eforturilor dezvoltatorilor de tehnologie, a societatii civile care intelege schimbarea tehnologica, dar si a celor care propun cadrul legislativ pentru atingerea obiectivelor. Astfel, Franta indeplineste cea mai potrivita combinatie necesara dezvoltarii tehnologiei pe care compania o sustine.
Obiectivul SUBLIME Energie este decarbonizarea mobilitatii si asigurarea sau generarea unor noi surse de venit fermierilor prin utilizarea unei tehnologii brevetate de lichefiere a biogazului. Unica in lume, tehnologia este rezultatul activitatii de cercetare a Centrului pentru eficienta energetica a sistemelor din cadrul MINES ParisTech, condus de catre Maroun Nemer. Lichefierea biogazului din metanizatori reduce costurile lantului de productie a bio-GNV-ului si a biometanului si permite infiintarea unor retele locale de colectare a biogazului de la fermele mici.
”Ne propunem sa realizam pana in 2030 5 TWh pe an de combustibil fara carbon in Franta, reducand in mod corespunzator dependenta noastra energetica de combustibil fosili si impactul climatic al acestora. Economia circulara pe care se bazeaza modelul nostru ofera o noua dinamica economica teritoriilor rurale si permite dezvoltarea suveranitatii noastre energetice si alimentare. Este timpul sa punem combustibilii fosili in muzeu!”, a declarant Bruno Adhémar, Presedintele companiei SUBLIME Energie.
In prezent, compania nu are operatiuni in Romania insa rezultatele obtinute in tarile in care activeaza vor putea fi aplicabile pentru fermele agricole si, respectiv, pentru statiile de tratare a apelor uzate din orasele mari si medii. Aceasta va urma politicile majore ale Uniunii Europene legate de producerea de energie verde, de sustenabilitate si de incluziune sociala.
Cu ajutorul Vestra-Elsaco Grup, Storengy, Business Angels si a investitorilor istorici, SUBLIME Energie a obtinut fonduri de 1 milion de euro pentru a-si dezvolta tehnologia de producere a combustibilului fara carbon din deseuri organice si pentru a-si finanta planul de dezvoltare tehnologica prin construirea a doua modele pentru o lansare comerciala in anul 2023. Dezvoltarea de noi sectoare de bioGNV va accelera abandonul combustibililor fosili si va permite celor care aleg GNV sa-si finalizeze tranzitia energetica prin minimizarea investitiilor si asigurarea celui mai scazut impact climatic in analiza ciclului de viata al produsului. Storengy, filiala ENGIE specializata in stocarea gazelor si dezvoltarea gazelor verzi, va sprijini fazele de dezvoltare tehnologica a solutiei SUBLIME Energie, oferindu-si expertiza industriala. De asemenea, va fi stabilita o colaborare intre echipele de dezvoltare ale SUBLIME Energie, Storengy si filiala sa Azola, pentru formarea ecosistemelor teritoriale favorabile succesului comercial al tehnologiei si dezvoltarii metanizarii.
Despre Vestra
Vestra este prima companie din Romania cu un portofoliu bogat si o experienta vasta de peste 25 de ani pe segmentul furnizarii de echipamente si servicii in industria utilitatilor si automatizarii. Compania desfasoara proiecte care se axeaza pe partea de utilitati publice si de contorizare inteligenta prin comunicatii de tip SMART contribuind in acelasi timp la protejarea mediului inconjurator, impactat de schimbarile climatice. Vestra ofera clientilor cele mai eficiente solutii si comercializeaza o gama larga de echipamente de masura si control, solutii pentru retele de apa si canalizare dar si sisteme de automatizare aduse pe piata din Romania in parteneriat cu lideri mondiali. www.vestra.ro
Despre SUBLIME Energie
SUBLIME Energie este o companie orientata spre misiune si un start-up deeptech, fondata in iulie 2019 de Bruno Adhémar, Nicolas Bréziat si Rodrigo Rivera-Tinoco, in cadrul Masterului specializat „2nd life -Deep Tech Entrepreneur” al Universitatii MINES ParisTech si Institutului de Studii Superioare pentru Inovare si Antreprenoriat (IHEIE). Compania a obtinut marca MINES ParisTech Spin-off ™ in 2020. Principalii piloni ai activitatii sale sunt: dezvoltarea utilizarii biogazului pentru a inlocui combustibilii fosili cu gaze regenerabile, dezvoltarea activitatii si a economiei circulare in regiuni, in special in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca, atractivitatea si independenta energetica, promovarea cercetarii in aceste domenii. www.suplime-energie.com
Despre Storengy
Storengy, o filiala a ENGIE, este unul dintre liderii mondiali in ceea ce priveste stocarea subterana a gazelor naturale. Cu 60 de ani de experienta, Storengy proiecteaza, dezvolta si opereaza facilitati de depozitare si ofera clientilor sai produse inovatoare. Compania are 21 de situri de stocare a gazelor naturale, cu o capacitate totala de 136 TWh in Franta, Germania si Regatul Unit. Storengy este astazi pozitionat ca un jucator cheie in dezvoltarea energiei geotermale (productia de caldura sau frig si productia de energie electrica) si a solutiilor inovatoare pentru producerea si stocarea gazelor regenerabile (biometan, hidrogen, metan sintetic). In sectorul hidrogenului, Storengy este membru al companiei FranceHydrogene (fosta AFHYPAC), precum si al asociatiei Hydrogene Europe.
Partener Principal
MATEK Build Smart