VELUX lanseaza Daylight Visualizer, un simulator profesional gratuit de analiza a conditiilor de iluminare naturala din cladiri
Lumina naturala, mai mult ca orice alt material, modifica felul in care un spatiu poate fi perceput si reprezinta un aspect fundamental in proiectarea unor cladiri sanatoase si sustenabile. In acest context, VELUX anunta lansarea Daylight Visualizer, un simulator profesional gratuit de analiza a conditiilor de iluminare naturala din cladiri, dedicat arhitectilor. Dispozitivul simuleaza cu acuratete si cuantifica nivelul luminii naturale in spatiile interioare, compara conditiile de iluminare inainte si dupa montarea ferestrelor, creeaza modele simple 3D si genereaza rapoarte in cateva minute.
Conditiile de iluminare naturala reprezinta un aspect esential care trebuie luat in calcul inca din fazele initiale ale proiectarii unei cladiri. O buna utilizare a luminii naturale poate reduce consumul de energie al cladirii si poate imbunatati sanatatea, dispozitia si abilitatile cognitive ale ocupantilor, fie ca se afla acasa, la scoala sau la munca.
Cu toate acestea, cantitatea de lumina naturala care patrunde in cladire depinde de proportia si geometria cladirii, dar si de imprejurimi. Definirea precisa a coeficientului de iluminare naturala este un proces complex, care poate fi simplificat cu ajutorul noului program VELUX Daylight Visualizer. Instrumentul poate fi utilizat pentru a evalua o intreaga gama de tipuri de cladiri, de la cele mai mici la cele mai mari, fara restrictii in ceea ce priveste complexitatea geometrica a modelului importat.
Programul poate fi invatat usor si intr-un timp foarte scurt datorita sistemului prietenos de navigatie si a interfetei intuitive. Astfel, profesionistii pot sa creeze cu usurinta modele 3D pentru ferestre de mansarda, pentru acoperis, terasa sau fatada, pornind de la zero, in doar cateva minute, folosind modelatorul inclus in program, dar si sa importe proiecte existente din programe de tipul BIM / CAD. Modelele 3D detaliate pot fi importate din Revit, Archicad, Autocad, SketchUp, Rhino, precum si alte programe.
Potrivit reprezentantilor VELUX, principala diferenta intre Daylight Visualizer si programele uzuale CAD (computer aided design) este aceea ca permite simularea cu acuratete si cuantificarea nivelului de lumina naturala din spatiile interioare, pe cand programele CAD standard fac doar randari 3D, fara a oferi informatii despre cantitatea si calitatea luminii naturale din spatiul respectiv.
De asemenea, prin intermediul Daylight Visualizer pot fi explorate si optimizate conditiile de iluminare naturala din orice spatiu cu ajutorul unor vizualizari de un inalt realism fotografic si a unor harti colorizate care simuleaza sisteme de ferestre standard si complexe. Printre alte functii, programul permite vizualizarea nivelului de iluminare si coeficientul de iluminare naturala, simularea luminii redirectionate cu tuburi de lumina, rulouri si rafturi de lumina si explorarea conditiilor de iluminare naturala cu randari de vederi in plan, in sectiune si in perspectiva. In plus, arhitectii pot simula chiar si sisteme de deschidere (CFS) si produse de umbrire cu materiale BSDF.
Totodata, sistemul de raportare al programului permite generarea de rapoarte automate, masurand coeficientul de iluminare naturala pe zone stabilite de utilizator, precum si evaluarea si documentarea standardului european pentru iluminarea naturala a cladirilor (European Standard for Daylight in Buildings) EN 17037. Programul VELUX Daylight Visualizer poate fi descarcat fara costuri pentru sistemele Mac si Windows de aici.
De trei ori mai multa lumina naturala cu ferestrele pentru acoperis terasa decat cele clasice
Ferestrele pentru acoperis terasa pot oferi incaperii de trei ori mai multa lumina naturala decat cele clasice, montate pe fatada. VELUX si-a extins anul acesta portofoliul de ferestre pentru acoperis terasa cu ferestrele cu protectie din sticla plata si curbata, care ofera solutii pentru cladirile rezidentiale.
Unul dintre principalele avantaje ale noii generatii de ferestre cu protectie din sticla este acela ca, datorita protectiei superioare cu sticla dintr-un capat in altul si a constructiei lor unice, sporesc suprafata luminata natural cu pana la 52%* comparativ cu generatia anterioara.
Despre Grupul VELUX
De peste 80 de ani, Grupul VELUX a creat medii de viata sanatoase pentru oamenii din intreaga lume, valorificand la maximum lumina naturala si aerul proaspat. Gama noastra variata de produse include ferestre de mansarda, ferestre pentru acoperis terasa, rulouri interioare, produse pentru protectie solara si rolete exterioare, precum si solutii de montaj si sisteme de control pentru casa inteligenta. Aceste produse contribuie la asigurarea unui climat interior sanatos si durabil, pentru munca si invatare, pentru joaca si petrecerea timpului liber. Lucram la nivel global – cu operatiuni de vanzari si productie in peste 38 de tari si aproximativ 12.500 de angajati in intreaga lume. Grupul VELUX este detinut de VKR Holding A/S, o societate cu raspundere limitata detinuta integral de fundatii non-profit, caritabile (THE VELUX FOUNDATIONS) si de familie. In 2021, VKR Holding a avut venituri totale de 3,5 miliarde de euro, iar THE VELUX FOUNDATIONS a donat 244 de milioane de euro sub forma de donatii caritabile.
Pentru mai multe informatii despre Grupul VELUX, vizitati velux.com.
* Suprafata de iluminare naturala in comparatie cu CVP/CFP 6060.
Partener Principal
MATEK Build Smart