In ultimele luni, a fost remarcata o crestere a solicitarilor de reconditionare a telefoanelor mobile lansate in urma cu aproximativ 20 de ani, cum ar fi Motorola Razr V3 sau Nokia 6310i.
Surprinzator este faptul ca solicitantii sunt persoane tinere, care ar putea fi sau chiar sunt fii sau fiice ale utilizatorilor acestor modele de telefon de la inceputul anilor 2000.
Si mai surprinzatoare este, insa, motivatia celor care deja formeaza un curent. Acesti tineri au constatat ca actualele telefoane, smartphone-urile, le acapareaza atentia si le consuma timpul intr-un mod ineficient si in alte zone decat cele de interes pentru ei. Unii au constatat ca, in aproape orice repaus, orice moment de asteptare, deschiderea smartphone-ului a devenit un reflex, aproape neconditionat, care duce apoi la petrecerea a minute sau zeci de minute pe retelele de socializare sau in alte aplicatii, fara a-si fi propus macar sa faca acest lucru.
“Incerc sa blochez consumatorii de timp si energie si sa imi facilitez accesul la ceea ce vreau sa fac. De exemplu, sa citesc si sa vorbesc cu oameni. Pentru asta, tin mereu la indemana un e-reader de dimensiunea unui smartphone, iar cand este vorba de comunicare cu prietenii, prefer sa sun sau sa fiu sunat pentru a vorbi in loc sa primesc mesaje la care sa raspund. Cred ca e mai sanatos sa radem decat sa tastam pictograme cu fete zambitoare. Inca mai caut o varianta care sa substituie comunicarea din grupurile de pe WhatsApp si consider ca intalnirile reale, fata in fata cu oamenii, sunt mult mai benefice.”, ne spune Vlad M., 18 ani, care a solicitat reconditionarea unui Motorola fabricat in 2004.
“Utilizarea in exces a smartphone-urilor poate genera depresie, anxietate si tulburari de somn. Asta in conditiile in care folosirea acestora devine, de foarte multe ori, un mecanism de a face fata stresului si presiunii psihologice resimtite zilnic. Reducerea utilizarii in exces a retelelor de socializare poate, in schimb, sa genereze o serie de avantaje, cum ar fi o mai buna calitate a somnului, o gandire mai eficienta si o memorie mai buna. Pe de alta parte, prioritizarea relatiilor sociale in detrimentul utilizarii smartphone-urilor va contribui la imbunatatirea acestora, vom observa o mai mare implicare si, de la sine inteles, crearea unor conexiuni interumane autentice. Atunci cand nu e posibila renuntarea la utilizarea retelelor de socializare, recomandarea ar fi aceea de stabilire a unor limite sau reguli referitoare la utilizarea acestora in contexte sociale”, mentioneaza Andreea Chirila, psihoterapeut integrativ, fondator Optimind.
“Principala provocare la astfel de solicitari este gasirea bateriilor si a sistemelor de incarcare potrivite. Suntem impresionati ca o mare parte dintre telefoanele pe care le primim pentru reconditionare nu necesita decat unele operatiuni de igienizare, acestea pornind si functionand la “prima cheie”. Noi suntem specializati si dotati cu echipamente moderne pentru repararea si mentenanta smartphone-urilor de ultima generatie, dar ne adaptam si acestor solicitari.”, declara Marian Abutoaiei, manager GSM Zone.
Aceste tendinte au fost remarcate la GSM Zone, service-ul de telefoane mobile care functioneaza continuu de 25 de ani, primul operator care a lansat in timpul pandemiei sistemul de preluare prin corespondenta a telefoanelor pentru reparatii (pick & delivery). De curand, GSM Zone a deschis unul dintre putinele centre autorizate dedicate echipamentelor Apple din Romania.
Partener Principal
MATEK Build Smart