SafetyJobs Project – Siguranta pentru performanta. Sanatate si Securitate in Munca, Situatii de Urgenta
Cred ca cel mai bine ar fi sa ma prezint pentru inceput. Ma numesc Campeanu Marian, am 41 de ani si spre deosebire de distinsii mei colegi cu care impart aceasta pagina, eu sunt inca la turnarea fundatiei unui business. O afacere pe care am intitulat-o Siguranta pentru Performanta, pentru ca un mediu sigur de munca permite realizarea unor obiective, conduce spre rezultatele dorite, in vreme ce accidentele de munca repetate pe langa cheltuieli financiare importante ataca serios imaginea companiei, afectand nivelul de incredere al potentialilor clienti. Am pornit astfel la drum cu SafetyJobs Project pentru a sprijini siguranta lucratorilor si implicit performanta societatilor.
Motivul care m-a determinat sa trec de la rolul de angajat la cel de antreprenor in primavara acestui an nu este legat de ratiuni financiare. Dorinta mea de a ajuta oameni nu se mai regasea in ceea ce faceam la fostul angajator unde activam de aproape 5 ani. De la inceputul carierei mele vreau sa cred ca m-am pus in slujba lucratorilor in domeniul Sanatatii si Securitatii in Munca si al Situatiilor de Urgenta. Am crezut in oameni si am vazut in ochii lor sclipirea divina indiferent de functia lor. Toti oamenii sunt frumosi. Daca reusesti sa vezi dincolo de functie, vezi omul si astfel descoperi comoara.
Pentru aceasta comoara si pentru crezul ca muncitorii indiferent de activitate merita o reala protectie a muncii prestate am pornit la drum in luna martie cu blogul meu mariancampeanu.ro. Singurul blog de sine statator (neafiliat la nici o societate) cu materiale exclusiv din domeniile SSM si SU. Conjunctura a facut sa se intample asta la inceputul pandemiei Sar-Cov-2. Am avertizat inca din primele zile asupra unui pericol mai mare decat virusul insusi si anume panica prezenta pe toate canalele de stiri. Articolul Coronastres – o paralela cu experimentul Avicenna a fost foarte bine primit. Au urmat alte informatii absolut necesare pentru acea perioada referitoare la Telemunca si munca la domiciliu, ce trebuie sa contina Rucsacul de Urgenta dar si dezvaluirea adaposturilor civile de la nivelul Municipiului Bucuresti si a celorlalte judete precum si recunoasterea sunetelor alarmelor aeriene. Stirile din domeniu incerc sa fie cat mai proaspete, nu tin foarte mult la promptitudinea informatiilor cu caracter general, nu pot concura cu posturile de stiri, dar ce e SSM si PSI vreau sa fie cu caracter recent. Ideea de baza cu acest blog este educatia. Momentan subiectul este accidentul de munca. Cum il comunicam catre ITM, cum il cercetam, cum se inregistreaza un astfel de eveniment. Primul ajutor, manipularea maselor sau obligatiile lucratorilor sunt alte subiecte discutate pe mariancampeanu.ro si imi propun sa interactionez mai mult cu cititorii pentru un dialog sincer pe teme de Sanatate si Securitate in Munca respectiv Situatii de Urgenta.
La sfarsitul lunii martie am facut al doilea pas. Canalul de youtube Marian Campeanu ssm-su. A fost o intreaga aventura sa cumpar tot felul de scule, lumini, trepied pentru a realiza o filmare decenta in ciuda faptului ca tehnologia nu este nici pe departe punctul meu forte. La ora la care scriu aceste randuri cel de-al patrulea subiect de pe canalul de youtube este in pregatire. Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre folosirea echipamentuuil individual de protectie, le gasiti aici. Am fost de parere intotdeauna ca impactul vizual este foarte puternic si are importanta lui in meseria noastra, de aceea am conceput acest material ca o instruire on line care poate fi prezentata lucratorilor de catre un conducator al locului de munca. De asemenea riscurile specifice sezonului cald le puteti descoperi aici si le puteti transmite lucratorilor dumneavoastra pentru o mai buna informare referitoare la perioada caniculara. Un alt subiect de impact pentru ca se adreseaza tuturor cetatenilor dar si specific celor care pe timpul verii lucreaaza la temperaturi foarte ridicate cum sunt muncitorii din santier sau din domeniul agricol care desfasoara activitatea in aer liber dar si lucratorii din patiserii, covrigarii, shaormerii etc. Am reluat si subiectul Telemunca si munca la domiciliu pentru ca in urma cu 2 luni era de foarte mare actualitate si inca este avand in vedere situatia instabila la nivelmintern si international.
Educatie, educatie, educatie…. Instruirea personalului. Din punct de vedere financiar este mult mai ieftin sa previi decat sa te confrunti cu o situatie neplacuta. Din punct de vedere uman, daca tot am ales sa facem asta, este foarte important sa facem tot ce tine de noi pentru a evita un accident de munca. Sa gandim dincolo de clipa fatala, la implicatiile in plan personal pentru persoana in cauza si familia ei.
Si cum blogul si canalul de youtube presupuneau dialog la distanta, am ales sa fac al treilea pas. SC SafetyJobs Project SRL este propriul meu Serviciu Extern de Prevenire si Protectie. Este foarte, foarte nou… Voi juca dupa propriile reguli asa cum mi-am dorit in momentul cand am hotarat sa fac mai mult. Sa ma aplec mai mult asupra nevoilor reale de informatie ale lucratorilor dar si sa vin in sprijinul antreprenorilor pentru a le da o mana de ajutor in aceste vremuri cand se simte nevoia unei colaborari angajator – inspector SSM – medic medicina muncii – lucrator, mai mult decat oricand. Prezenta acestui virus in realitatea noastra zilnica determina un rol principal al reprezentantului de sanatate si securitate in munca in viata fiecarei firme. Impreuna implementam masurile pentru combaterea acestei pandemii pentru protectia sanatatii angajatilor fara a neglija celelalte riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala din cadrul unitatii.
Lasand un pic deoparte situatia actuala, discutand despre prevenire si protectie la modul general, trebuie spus ca un management integrat in cadru unitatii, respectand standardele de calitate (ISO 9001), mediu (ISO 14001) si sanatate si securitate in munca, (OHSAS 18001 inlocuit relativ recent cu ISO 45000:2018), certificat ca atare de organisme autorizate, creste atat nivelul de siguranta al lucratorilor cat si increderea acestora in propriile forte, generand astfel un confort psihic ce poate duce spre performante crescute. Aceste trei domenii se intrepatrund pentru ca nu putem lucra intr-un mediu insalubru fara sa punem in pericol sanatatea lucratorilor, nu putem ignora calitatea echipamentelor fara a pune in pericol siguranta muncitorilor. Este recomandarea mea daca doriti, aceea ca indiferent daca aveti sau nu sistmul de management integrat implementat, sa respectati cu strictete prevederile legislative legate de mediu si calitate monitorizand permanent sanatatea si siguranta lucratorilor in cadrul companiei. Si cand spun asta ma refer si la riscurile psiho-emotionale pentru ca din pacate, stresul la locul de munca este intr-o dezvoltare galopanta. Dar aceasta este o alta discutie.
Cu aceste obiective pleaca SafetyJobs Project la drum. Imi doresc sa fiu un sprijin pentru angajatori si lucratori deopotriva atat in aceste momente speciale cat si in tot ceea ce inseamna Situatii de Urgenta si SSM. Asa cum spune si numele, gandurile ma duc mai departe, la un proiect pe termen lung. In masura in care vremurile nu ne vor pune piedici, urmatorii pasi vor veni firesc. Ma gandesc sa contribui la dezvoltarea unei noi generatii de inspectori SSM care sa puna un mai mare accent pe nevoile lucratorului. Este un proiect cu ramificatii multiple care incepe chiar acum si pe care il impartasesc cu dv. Intre timp imi puteti scrie pe mail pe office@safetyjobs.ro sau safetyjobs.project@gmail.com, adresa actuala pe care raspund la diferite intrebari din partea cititorilor blogului.
In final as vrea sa ramaneti cu acest gand: crearea unui mediu de munca prin respectarea tuturor normelor de sanatate si securitate contribuie la evitarea accidentelor de munca, un confort psihic din partea lucratorilor care se simt in siguranta si pot oferi masura calitatilor lor, va scuteste astfel de cheltuieli financiare si conduce catre performante sporite ale firmei dumneavoastra.
Partener Principal
MATEK Build Smart