Raspunsul Comunitatii Germane de Business din Lantul Agroalimentar la Proiectul de Ordonanta de Urgenta aparut Public, privind Plafonarea Mecanismului Formulei de Pret
Membrii Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania) din sectoarele agricol si de retail sunt foarte ingrijorati si dezaproba cea mai recenta propunere aparuta pe surse a Ministerului Agriculturii privind interventia in mecanismul pietei libere si in politica comerciala a companiilor.
Intr-o scrisoare deschisa trimisa Guvernului Romaniei, ei arata ca masura de plafonare a adaosului comercial la produsele agricole si alimentare, precum si la ingrasaminte, furaje si pesticide ameninta intregul lant valoric agroalimentar. Totodata aceasta masura este susceptibila sa contravina Constitutiei Romaniei, care garanteaza o economie de piata libera, si reprezinta o potentiala incalcare a regulamentelor si legilor generale de desfasurare a afacerilor in UE. „Daunele unor astfel de masuri vor fi enorme pentru investitorii actuali si viitori, scazand semnificativ atractivitatea Romaniei in ochii investitorilor”, a declarat Andreas Lier, presedintele AHK Romania.
Prevederile actuale vor duce la multiplicarea slabiciunilor lantului valoric care in final, vor fi suportate tot de consumatorul roman. Printre acestea se numara:
Blocarea lantului de aprovizionare: Reglementarile stricte privind stabilirea preturilor vor perturba lanturile de aprovizionare, facand dificila mentinerea nivelului stocurilor in conformitate cu noile restrictii. Acest lucru va duce la o penurie de bunuri esentiale pe piata, ceea ce va fi in detrimentul consumatorilor. Obligatia pentru comerciantii cu amanuntul de a comanda de la furnizori 80% din produsele estimate nu va rezolva aceasta problema. O astfel de masura intruziva in activitatea comerciantilor cu amanuntul ignora economia de piata libera, respectiv cererea si oferta, pentru ca unele dintre produse sunt consumate mai mult decat altele. O astfel de masura nu poate contribui la formarea corecta a preturilor pe piata, ci la ineficienta operatiunilor si chiar la probleme cu fluxurile de numerar. Acest lucru ar putea provoca blocaje in intreaga industrie alimentara sau chiar insolventa, imposibilitatea de plata a producatorilor si, in final, pierderea multor locuri de munca. Mai mult, o astfel de masura va contribui la agravarea risipei alimentare, in ceea ce priveste cantitatile de produse comandate fortat, fara a exista o cerere suficienta din partea cumparatorilor.
Deteriorarea climatului investitional romanesc: „In conditiile unei astfel de instabilitati legislative si a lipsei de predictibilitate, exista un risc real ca multe companii sa se retraga sau sa se reorienteze catre pietele vecine”, a subliniat si Sebastian Metz, director general AHK Romania.
Interventia in structura preturilor: Suntem deosebit de ingrijorati de intentia interventiei Guvernului in structura preturilor, care este in esenta o chestiune de politica comerciala, ce ar trebui sa fie stabilita in mod individual de intreprinderi. Strategiile de stabilire a preturilor sunt elaborate pe baza mai multor factori, inclusiv cererea de pe piata, costurile de productie si dinamica concurentei. Proiectul de ordonanta submineaza capacitatea intreprinderilor de a functiona flexibil si receptiv intr-un mediu de piata in schimbare rapida. In astfel de circumstante, cel mai probabil, companiile isi vor limita sau isi vor opri activitatile curente sau viitoare. Proiectul ordonantei va avea repercusiuni ingrijoratoare asupra lantului de aprovizionare cu alimente, creand un haos si daune in lantul valoric agro-alimentar.
Birocratia: Desi sustinem transparenta preturilor, cerinta unei documentatii extinse pentru a dovedi respectarea limitelor marjei de profit adauga un nivel de birocratie care ar putea impovara operatiunile si eficienta intreprinderilor, care actioneaza pe intreg lantul a de aprovizionare cu alimente, precum si cel al pesticidelor, ingrasamintelor si furajelor.
Fiscalitate: Operatorii economici care activeaza in industria alimentara sunt printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat al Romaniei. Afectarea eficientei si profitabilitatii acestor companii va avea un impact direct nu numai asupra pietei fortei de munca si a investitiilor, ci si asupra colectarii taxelor. Acest lucru se va intampla cu siguranta in vremuri dificile in care Romania are unul dintre cele mai mari deficite bugetare din UE, ridicand in acest sens ingrijorari suplimentare legate de lipsa unor surse alternative pentru acoperirea acestui deficit.
Indemnam Guvernul sa renunte la acest proiect de ordonanta, pentru a evita astfel de efecte periculoase in cascada, generate de o deteriorare a lantului agro-alimentar, si orice fel de deviere de la regulile comerciale in UE.
Credem ca o abordare colaborativa este esentiala. In calitate de reprezentanti ai sectorului agricol si de retail din Germania, invitam Guvernul, prin domnul Prim-Ministru, sa se angajeze intr-un dialog deschis cu reprezentantii comunitatii de afaceri germane pentru a explora solutii alternative care sa conduca la sustenabilitatea afacerilor in slujba romanilor.
Despre Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania)
AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 650 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. De la 1 ianuarie 2020, in cadrul AHK Romania functioneaza si Centrul de competenta pentru Republica Moldova. Dorim astfel sa intensificam relatiile de afaceri intre companii din Romania, Republica Moldova si Germania si sa contribuim semnificativ la dezvoltarea economica a Republicii Moldova.
Partener Principal
MATEK Build Smart