Home Antreprenori de succes Mircea Manolescu: antreprenor, inventator, premiat si recunoscut la nivel international
Mircea Manolescu: antreprenor, inventator, premiat si recunoscut la nivel international

Mircea Manolescu: antreprenor, inventator, premiat si recunoscut la nivel international

0

Povestim despre cutremure, cum educa Romania pe banii proprii pentru a se feri de consecintele cutremurelor, despre legislatie ambigua si viitor

Descopera povestea lui Mircea Manolescu, antreprenor si inventator. Sau invers. Sau ambele. S-a nascut in Romania, a plecat in Franta si s-a intors pentru a ajuta societatea romaneasca. Stie ca in cazul unui cutremur, multi nu avem nicio sansa (explicatia mai jos, in articol). De aceea, inventeaza, scrie, educa. Pe banii lui. Toate in ciuda unui sistem care este impotriva a tot.

Citeste despre statistici care te pun pe ganduri, dar si despre povestea unui om curajos si cu un simt al umorului molipsitor. Pe scurt: Dr Ing. Mircea Monolescu, antreprenorul inventator, premiat si recunoscut la nivel international.

PROLOG

Se spune ca povestile unesc oamenii pentru ca sunt in ADN-ul nostru; venim cu ele aici, deci cu siguranta sunt vitale.  Pe domnul Manolescu l-am intalnit prima data la o ceasca cu cafea. Trebuia sa ne intalnim pentru a ne povesti despre ceea ce face dansul. Daca la T.S. Elliot noptile tarzii se numarau in linguri de cafele, la noi, orele dupa-amiezii s-au numarat cu povesti si cafele, bineinteles.

IDEEA

Cinema Patria, locul uneia dintre cele mai de succes inventii

 

Anul 2000 il surprinde la etajul 5, in blocul cu cinema Patria, unde verifica o lucrare de gaze, realizata de firma sa cand am simtit ca blocul incepe sa vibreze. Stiind ca la urmatorul cutremur major acel bloc urmeaza sa se prabuseasca, m-am gandit deci ca atunci vine pentru mine sfarsitul.Dupa cateva secunde, mergand la fereastra, am vazut un vehicol de mare tonaj tractand un autobuz. El era cauza vibratiilor si am rasuflat usurat. Insa tocmai trecusem printr-un moment foarte neplacut care a declansat “scanteia” – manifestata la mine sub forma unei intrebari: ce ar fi trebuit sa fac sau sa am la indemana in acea situatie pentru a supravietui prabusirii blocului?

MISIUNEA

Raspunsul a fost dat pe parcursul a cinci ani de perfectionare si definitivare a unei inventii Modulul individual de protectie antiseismica si antiterorista, cunoscut in presa drept “cusca vietii” . Numele de scena este SUPER Shelter, dar ramane intre noi J.  Ne povesteste ca a luat medalia de aur la Geneva, apoi la Bruxelles, apoi in diverse alte tari, insa cea mai importanta recunoastere a avut-o de la EMERCOM – Ministerul Federatiei Ruse pentru Situatii de Urgenta, acei profesionisti care isi desfasoara activitatea tocmai in aceasta zona. La intoarcerea in Romania am fost invitat de dna. Eugenia Voda sa apar in emisiunea sa, Profesionistii. Apoi au urmat multe alte aparitii in presa si televiziune. Tot atunci am inteles cu ce misiune sunt aici: pentru a salva viata oamenilor.

SOLUTIILE

De la inventarea SUPER Shelter i s-au „revelat” alte inventii pe aceeasi linie:

  • Banca antiseismica, ce salveaza viata copiilor in institutiile de invatamant cu o varianta pentru cladirile de birouri
  • iSentinel – sistemul inteligent de protectie antiseismica pe care il implementez de cativa ani in Romania, iar saptamana trecuta l-am expus si la Smart Cities in Sofia unde a trezit un viu interés – am fost contactat atat de bulgari care vor sa devina reprezentantii mei acolo cat si de un om de afaceri turc (la ei e dezastru din punct de vedere seismic) si de unul din Bangladesh, tara care este intr-o pozitie la fel de ingrata.

Plin de umor, Mircea marturiseste ca pana acum, SUPER Shelter  i-a salvat deja viata: intr-o zi cand sotia mea era furioasa am intrat inauntru si am scapat nevatamat. Dar in timpul cat am stat acolo nu am mai putut lucra, asa ca m-am gandit sa o pun pe ea inauntru, iar eu sa fiu in exterior – ar fi fost mult mai bine asa. Dar cum sa fac asta?

Astfel a reusit sa transforme modulul intr-un centru de regenerare a sanatatii si vitalitatii, denumita Regenesys. Include echipamente care se bazeaza pe medicina alternativa si fizica cuántica. Ajuta la regenerarea celulelor, refacerea conexiunile neuronale, echilibrarea emisferelor cerebrale, stimuleaza si echilibeaza functiile sexuale, inlatura oboseala, trateaza únele disfunctionalitati etc. Este o experienta completa, stimulii din Regenesys se adreseaza tuturor simturilor pe rand sau combínate armonios.

SOLUTIA EDUCATIVA

The Big One – taking control, being prepared and surviving earthquakes

In Bucuresti, din 1.000 de blocuri cu problema, echipele de interventie specializate pot acoperi cca. 30, deci cam 3% din necesar. Restul se descurca cum pot si stiu. Iar eu asta fac, ii informez cum sa evite consecintele cutremurului.

Constient fiind de carentele in materie de educatie seismica, a gasit o alta metoda de a promova mijloacele de protectie, “gratuite sau oneroase”, pe care le poate folosi oricine inainte, in timpul si dupa un cutremur major. De aceea a scris si cartea The Big One – taking control, being prepared and surviving earthquakes.  Scopul este de a trece cu pagube minime prin acest fel de experiente, bazandu-te pe competentele proprii si fara a astepta ajutorul statului, care intr-o situatie de criza majora nu poate acoperi decat o mica parte din necesar. Spre exemplu in Bucuresti, din 1.000 de blocuri cu problema, echipele de interventie specializate pot acoperi cca. 30, deci cam 3% din necesar. Restul se descurca cum pot si stiu. Iar eu asta fac, ii informez cum sa evite consecintele cutremurului. De fapt si iSentinel face acelasi lucru: ajuta utilizatorul sa evite consecintele nefaste ale cutremurului, pe zona sa de competenta, prin declansarea automata a procedurii de protectie, asa cum este ea conceputa la solicitarea beneficiarilor.

Lansarea cartii este planificata pentru acest an, in California, probabil San Francisco sau Silicon Valley. Pentru diseminarea informatiei, a ales sa o promoveze altfel.  Pot ajuta cateva companii sa se promoveze gratuit prin inserarea de pagini de advertising in carte. Singura conditie este sa cumpere un numar de carti, care sunt de fapt si excelente carti de vizita. Multi oameni ratacesc cartile de vizita, la o vreme dupa ce le primesc, dar clientii sau prospectii lor vor pastra aceste carti in biblioteca, deci vor avea mereu “cartile lor de vizita” la indemana si isi vor aminti de ei in mod special. Un alt avantaj este ca aceste reclame vor ajunge la sute de mii de persoane in mod gratuit – versiunea online a cartii se va distribui liber pe scara larga in intreaga lume.  Este deci usor de inteles de ce o anumita companie de medicamente din China, care printre altele vizeaza si piata din SUA, mi-a solicitat deja un numar foarte mare de exemplare.

Pentru cei interesti, pot cere mai multe informatii la  FreeAdvertising@iSentinel.ro sau TheBigOne@iSentinel.ro

iSentinel, SOLUTIA PRACTICA

Marturiseste ca initial a vrut ca oricine detine un SUPER Shelter sa primeasca o avertizare si sa mearga la adapost inainte ca pamantul sa se miste. Erau 2 probleme.

Prima era legata de faptul ca, dupa un research pe internet, a gasit un Early Warning Device si alte dispozitive, insa toate au esuat de multe ori. Trimiteau alarme false atunci cand, de exemplu, confundau vibratiile venite de la masini, tramvaie, pickhummere cu cutremurele.

A doua problema era legata de locatie. Daca omul nu este acasa si este la serviciu, ce va face? Deci ii trebuia ceva care sa il ajute in ambele cazuri.

Avand o firma de gaze si totodata o formatie tehnica din scoala, a realizat un sistem care nu numai ca previne urmarile cutremurelor, dar si alte pericole, actionand peste o parte din sistemele vitale ale cladirii. Asa a luat nastere iSentinel. Am fost curiosi si l-am intrebat de unde acest nume. Asa cum sentinela pazeste tabara pentru a asigura odihna  comunitatii si iSentinel protejeaza domeniul habitabil pentru a asigura acea Peace of Mind care sa permita o calitate superioara a vietii. Intre timp a devenit brandul nostru principal si se adreseaza si zonei de industrie, oferind  o foarte mare valoare adaugata pentru utilizatori.

 i vine de la inteligent.  In engleza se pronunta “ai”: ai Sentinel? / Nu / Pai ia-ti!

Sistemul este conceput modular, adica porneste de la o baza (iSentinel Life Basic) si se pot adauga componente pe parcurs, in functie de necesitatile fiecaruia. Aceasta abordare s-a dovedit a fi una foarte buna deoarece faciliteaza si platile. A fost foarte bine primit in afara tarii, dar si la noi. In parte. Am fost bine primiti, ascultati cu aceeasi politete dar a starnit un interes diferit.  Cei din occident s-au aratat foarte interesati, la fel si particularii din Romania. O replica frecvent intalnita in Romania a fost: “iSentinel e un sistem formidabil! Eu de ce nu am auzit pana acum de el?”

De ce nu a auzit de el ? Totul are o explicatie. Legislatia este minunata, dar lipseste cu desavarsire. Chiar daca exista totusi ceva, HG 548/2008, care face referire la  comunicarea si informarea publica in situatii de urgenta nu pune accentul pe  luarea masurilor de prevenire a consecintelor dezastrelor.

Testele componentelor sistemului iSentinel, dupa ce au fost mai intai facute in laborator (in mai multe tari, printre care si Universitatea Buffalo, SUA), au fost si sunt facute “in situ”, in functionarea lor normala. Spre bucuria noastra functioneaza asa cum ne asteptam, clientii sunt satisfacuti, acordand numeroase testimoniale scrise si video in acest sens.

DESPRE PROVOCARI

Inventeaza de aproape jumatete de secol. Prima inventie a facut-o la 6 aniEra o alarma pentru usa camerei mele: la deschidere usa declansa pornirea unui motoras electric cu baterie care alarma prin actionarea unor ciocanele ce bateau intr-un clopotel si astfel nimeni nu putea trece neobservat.

Vorbeste cu pasiune despre inventiile lui, pe care le vede ca pe niste bebelusi de care se simte responsabil sa ii creasca si sa le ofere si o latura marketabila. Pentru asta m-am bazat initial pe competentele mele, in ultimul timp insa am inceput sa cooptez in echipa persoane talentate si pasionate care sa aiba competentele necesare pentru a duce mai departe inventiile catre implementarea in viata curenta intr-un mod profesional.

PROVOCAREA 1: FINANCIARA

Pentru a-si finanta inventiile, a avut o firma de gaze, insa si-a dat seama ca ii ocupa foarte mult timp, timp pe care vroia sa il dedice creativitatii. De aceea a renuntat la ea si a preferat ca inventiile sa se autofinanteze. Nu am asteptat si nu astept ajutor de la stat si nici un imi pierd timpul vaitandu-ma ca sectorul creativatatii industriale nu este sustinut de catre acesta, ceea ce este adevarat si afecteza destul de mult dezvoltarea Romaniei. Fac singur pasii necesari pentru implementare, cu consecinte viitoare de salvare a vietilor omenesti si conex, deblocarea si stimularea circulatiei acestei energii particulare care poarta numele generic de “bani”.

Pentru a convinge cumparatorii, insa, este nevoie atat de rezultate concrete in sensul avantajelor obtinute de utilizatori prin folosirea sistemelor create de el, cat si de o larga recunoastere internationala.

Particip activ la competitii internationale de inventica: Geneva, Bruxelles, Iasi, Seoul, Pittsbourgh, Chisinau, Moscova, Toronto etc. Pana acum am luat peste 60 de distinctii internationale: medalii, diplome de merit si distinctii personale atat pentru diversele sisteme de protectie a vietii si bunurilor in caz de dezastru cat si pentru intreaga activitate personala.

Aprecierile vin din doua directii: cea a utilitatii inventiilor sale si a cea din colaborari cu alti dezvoltatori, fiind complementare. Cu siguranta nasc si unele invidii, hranite de natura umana, insa ecoul lor nu ajunge pana la sinele meu divin.

PROVOCARE 2: LEGISLATIA

Exista o lipsa a unei culturi privind protectia seismica  atat la nivel institutional, cat si al populatiei. In lipsa unui cadru oficial, fiecare roman se vede nevoit sa se protejezeze cum poate mai bine, in traducere, va vedea el ce va face la momentul respectiv. Insa, conform statisticilor, cand un cutremur ne prinde nepregatititi, firea umana ne indeamna sa avem reactia freeze-fight-flight. La nivel de autoritati exista ridicarea din umeri si scuze, cum ar fi ca nu au dotarile necesare.

Aceasta lipsa a culturii preventiei se manifesta la nivel institutional si prin lipsa unei legislatii adecvate si dezinteres privind diversele solutii alternative, la care factorii de resort din primarii nici macar nu se uita. Orice ajutor care duce la diminuarea consecintelor dezastrului este bun, le usureaza sarcina, iar in plus exista si cealalta fata a monedei: mai putine victime, mai putine pagube, un timp mai scurt pana la reluarea businessului pentru firme.

De aceea, povesteste Mircea, ajutorul pe care il asteptam  de la autoritati este incert. Singurul ajutor solid este cel pe care ni-l dam singuri. Pregatirea inainte de dezastru face ca urmarile lui sa fie diminuate sau inlaturate. Si in afara de salvarea vietii putem vorbi si de costuri, care in cazul pregatirii anticípate scad pe mai multe planuri:

  • Evitand distrugerile, de exemplu un incendiu, economisim
  • Diminuand consecintele nefaste, lucrul se poate relua cat mai curand dupa cutremur. Chiar asigurata, o firma nu isi recupereaza profitul pierdut cata vreme nu lucreaza
  • Avantajul competitional: clientii, care au si ei termene, se reorienteaza catre furnizorii care sunt in stare de functionare
  • Primele de asigurare ale cladirii sunt reduse semnificativ. Daca luam in considerare si numai acest ultim avantaj constatam ca investitia intr-un sistem inteligent de protectie este o masura preventiva, costurile fiind recuperate inca de la plata primei prime de asigurare reduse si chiar mai mult decat atat, apare si o economie suplimentara.

DESPRE MIRCEA

Media copiilor cu abilitati inalte care se nasc in lume este de 2%. In Romania aceasta medie este de 4%. Si ar putea fi mult mai mare daca sistemul de invatamant nu ar taia aripile copiilor dupa varsta de 4 ani.

ELEVUL

S-a nascut in Romania, unde povesteste ca are cele mai frumoase amintiri. Sunt genul acelea de amintiri cu o copilarie “cu cheia de gat”, fara frici sau tabuuri, adolescenta cu marile descoperiri, liceul Dimitrie Cantemir pe coridoarele caruia imi sunau in urechi versurile “liceu, cimitir al tineretii mele”, idee care ulterior s-a dovedit a fi falsa – acolo am avut profesorii cei mai faini sau infricosatori.

Despre Romania spune ca este o tara cu inventatori de geniu, care au sute de inventii, dar care, din pacate, nu au posibilitatea de a le expune la saloanele internationale. In Romania singura avutie nationala care a mai ramas nejefuita este creativitatea, spune Mircea.  Media copiilor cu abilitati inalte care se nasc in lume este de 2%. In Romania aceasta medie este de 4%. Si ar putea fi mult mai mare daca sistemul de invatamant nu ar taia aripile copiilor dupa varsta de 4 ani. Toti copiii se nasc cu abilitati inalte, insa doar unii au parinti care stiu si pot sa ii protejeze si sa-i ajute sa si le dezvolte.

Marturiseste ca a fost incurajat si sprijinit de parinti. Tatal a fost cel care i-a vorbit despre primele notiuni de fizica. Abia apoi au fost profesorii. In gimnaziu a fost dna profesoara Chiriac, ceea care i-a si trasat drumul profesional in viata. A urmat in liceu Prof. Tanase la fizica, dupa care, in primul an de facúltate,  nu a mai trebuit sa invete mare lucru pentru ca stia deja 85% din materie. Ca adult isi aminteste de profesorii Stoican cel hatru, Damian cel bland, Anton Anton (i se spunea Bi-Anton), Ilina (o somitate), Lucia Onciu,  care ne-a adus ingineria instalatiilor la varful degetelor, Ionescu – a fost Decan pe toata perioada scolarizarii mele aici, Mira cel cu logica imbatabila, N.S. Dumitru care ne-a infatisat pentru prima data o alta perspectiva a vietii si care ne-a dat speranta unui viitor altfel decat comunist si la ale carui prelegeri se umplea sala cu cei care aveau ora cu el dar si cu multi altii care chiuleau de la alte ore ca sa vina sa-l asculte, unii chiar de la alte facultati  si atatia alti profesori care mi-au format personalitatea in domeniile complementare. Serbanescu, care a fost si indrumator de diploma. Dl profesor Serbanescu  m-a luat coautor la o  inventie privind diminuarea coroziunii la instalatiile de incalzire, pentru care eu am facut timp de cateva luni determinarile in laboratorul de instalatii.

TERMINAREA FACULTATII SI PLECAREA IN FRANTA

A plecat de acasa la terminarea facultatii. Zice ca a plecat pentru a-si ascuti coltii profesionali  pe santierele patriei, unde a avut prímele experiente life asumate – si bune si rele – iar dupa ce toate acestea au fost incheiate a venit revolutia si plecarea in Franta.

Acolo am invatat sa ma descurc in situatii dintre cele mai diferite, únele ostile, dar – vorba francezului – veneam dintr-o tara unde se practica sistemul “D” (descurcareala) si nu a fost niciodata o problema sa ma adaptez.

Daca la inceput lucra din amuzament, a constatat ca poate castiga bani. Asta desi uneori nu stiam mai mult decat cei care ma solicitau citeam instructiunile echipamentelor si le puneam in functiune cu usurinta, ceea ce lor le era probabil lene sa faca ori pur si simplu nu aveau incredere in ei ca pot face asta. Eu insa o faceam cu usurinta ca era “cu marfa clientului” J , dar si pentru ca intre absolventii unei universitati din Franta si cei ai unei facultati de inginerie din Romania am constatat o diferenta majora: simtul practic, aplicarea efectiva a ceea ce s-a studiat la facultate.

Exista diferente intre francezi si noi, fara a generaliza. Imi amintesc o dimineata friguroasa de toamna la INSA Lyon, frig afara, frig in salile de curs pentru ca mecanicul lipsea si nu stia nimeni sa porneasca centrala termica a departamentului Thermique du Bâtiment, unde imi faceam teza de doctorat. Situatia i-a bagat in sedinta pe directorul departamentului si pe cativa profesori, care tineau sfat in fata cazanelor – oare cum sa faca sa porneasca instalatia?

Desi era domeniul lor, nu stiau pe ce buton sa apese ca sa porneasca centrala termica. Si mie mi-era frig, asa ca am mers sa vad despre ce este vorba. Nu mai vazusem niciodata o astfel de centrala insa am luat-o logic, dupa principiul sanataos cu scanteieste?, benzineste? Etc, povesteste Mircea.

A identificat componentele sistemului de incalzire si a pornit mai intai pompele de circulatie, apoi scanteia, apoi gazul si a pornit imediat. Toata lumea a rasuflat usurata dar… in sali nu intra niciun pic de caldura. Am constatat ca incalzirea se facea utilizand un sistem apa/aer, iar la aer nu dadusem inca drumul.  Deci cu toata increderea am pus in functiune si ventilatorul care avea sa ne salveze de inconfortul termic. Cum nimic nu e perfect, nici eu nu tinusem seama ca toamna aceea venea dupa o vara torida. Consecinta aveam sa o simtim cu totii, cei peste o suta de infrigurati raspanditi in cateva sali… de pe tubulatura de ventilatie impreuna cu aerul cald a inceput sa curga tot praful acumulat in anotimpul precedent. Mi-au multumit? M-au injurat? Cred ca reactiile au fost cumva echilibrate J

INVENTATORUL

Pentru protejarea in toate tarile lumii pe 20 de ani, timpul maxim posibil petru protejarea unei inventii inainte de a cadea in domeniul public, este nevoie de cca. 200.000 euro.

Inventii am eu multe, sunt multe lucruri de indreptat sau de facut de la zero in viata cotidiana, insa numai pentru cateva am depus cerere de brevet. Pentru acelea pe care vreau sa le implementez in Romania si in unele tari cu risc seismic. Celelalte isi asteapta randul pentru depunerea la OSIM. Trebuie spus si ca taxele pentru obtinerea unui brevet de inventie sunt pentru unii prohibitive sau cel putin disuasive. Insa atunci cand vorbesti de zeci de brevete suma se ridica rapid la valori foarte mari. Pentru a avea o imagine: pentru protejarea in toate tarile lumii pe 20 de ani, timpul maxim posibil pentru protejarea unei inventii inainte de a cadea in domeniul public, este nevoie de cca. 200.000 euro.

ANTREPRENORUL

Despre momentul definitoriu din viata povesteste ca despre o noua maturitate. Momentul cand am hotarat sa fiu ghidat/sa depind doar de constiinta mea. Atunci am infiintat cea de-a doua companie si am trecut de la a-mi place ce fac la a face ce-mi place. Pare putin aleator, dar de fapt nu este, urmareste o linie morala.

3 SFATURI PENTRU ANTREPRENORI, INVENTATORI SI NU NUMAI

Mergand dincolo de a sti ce problema rezolva produsul tau, cui te adresezi si pe ce cale – astea tin de marketing si sunt vitale, pot face diferenta dintre un succes senin si fluent si unul modest, obtinut prin munca obstinata si multa transpiratie, imi vin in minte urmatoarele trei obiceiuri bune:

  1. Gandirea constienta – sa iti cunosti produsul sau serviciul in cele mai mici detalii, sa intelegi ce se intampla in diversele situatii in care este sau poate fi pus si sa intelegi de ce se intampla ce se intampla.
  2. Tenacitate – mai ales la noi in Romania toata lumea se pricepe la orice si nu ezita sa dea sfaturi bune. Toate solutiile nu ies din prima, atunci nu ar mai fi fun si ar lipsi provocarea, trebuie cautata o solutie care nu numai sa rezolve problema dar sa fie si optima, iar pentru asta uneori trebuie schimbata pozitia perceptuala. Te pui pur si simplu in mocasinii altcuiva si apreciezi situatia din acea perspectiva. Ai sa fii surprins(a) ce raspunsuri ti se pot revela.
  3. Ultima, dar nu cea din urma – increderea in tine, gandirea ta, fortele tale, farmecul tau, inteligenta ta si, mai ales, in produsul tau. Cand vorbesti  cu pasiune despre bebelusul tau convingi mult mai usor decat cand vorbesti cu argumente venite din cap. Asculta-ti inima, ea este mesagerul subconstientului  care intotdeauna te ghideaza corect.

 

Despre Dr. Ing. Mircea Manolescu si despre inventiile sale puteti afla mai multe pe isentinel.ro