Home Topics Parerea specialistului Cele mai comune inselaciuni si cum sa le eviti atunci cand iti construiesti o casa
Cele mai comune inselaciuni si cum sa le eviti atunci cand iti construiesti o casa

Cele mai comune inselaciuni si cum sa le eviti atunci cand iti construiesti o casa

0

Piata constructiilor de locuinte a crescut constant, ȋn ultimii patru ani, arata datele INS, iar specialistii spun ca tendinta se mentine si ȋn 2023. Ȋn timp ce unii romani ȋsi cumpara case la cheie, altii aleg sa lucreze cu mai multi furnizori si meseriasi, ȋn speranta ca vor iesi mai ieftin. Ȋn acest context, numarul ȋnselaciunilor este tot mai mare, ȋn special ȋn cazul contractorilor din mediul online. Reprezentantii companiei Vindem-ieftin.ro prezinta cazuri si exemple ale unor ȋnselaciuni frecvente si sfaturi despre cum pot fi evitate.

,,Atunci cand o oferta suna prea bine pentru a fi adevarata, de regula vorbim despre o pacaleala. Preturile si termenele de livrare pentru servicii sau materiale de constructii sunt oarecum similare, ȋn piata. Daca cineva va ofera o lucrare/produse la jumatate din bani sau timp, din start trebuie sa va puneti un semn de ȋntrebare. Este evident ca fie calitatea nu este cea dorita, fie vanzatorul nici nu are intentia de a livra ceea ce a promis. Va prezentam cateva dintre ȋnselatoriile ale caror victime au fost clientii nostri, ȋnainte de a ajunge la noi”, spune Cosmin Raileanu, CEO Casa de Comenzi Vindem-ieftin.ro. 

Cazul 1 – plata online, materialele nu au mai sosit

Un constantean care ȋsi construia o casa pe litoral a descoperit o oferta online de nerefuzat pentru caramizi. A fost atras de pretul redus si de promisiunile vanzatorului care sustinea ca provin dintr-un surplus de stoc. Dupa plata in avans, vanzatorul a promis livrarea in maxim o saptamana. Zilele au trecut, iar clientul a ramas cu fundatia gata, asteptand caramizile care nu au mai sosit. Incercarile de contact s-au dovedit inutile, site-ul furnizorului fiind dezactivat, iar telefonul inchis permanent.

Cazul 2 – lucrare ,,la cheie”, abandonata dupa prima zi 

Un client din Iasi a cautat o firma de izolatii care sa ofere un pachet „la cheie”. A gasit o oferta tentanta online, cu poze impresionante si testimoniale convingatoare. A semnat un contract si a achitat un avans. O echipa s-a prezentat la fata locului, a inceput lucrarile, dar dupa prima zi, nu s-a mai intors. Familia a ramas cu casa in dezordine si cu promisiuni neindeplinite.

Cazul 3 – avans ȋncasat, muncitorii nu s-au prezentat

Conducerea unei asociatii de proprietari din Brasov, impreuna cu locatarii, au decis reabilitarea termica a blocului. Dupa o cercetare online, au ales o firma cu preturi competitive. Reprezentantii firmei, bine pregatiti si convingatori, au prezentat un plan detaliat si au colectat avansuri de la locatari. Cu incredere reinnoita, locatarii au asteptat inceperea lucrarilor. Nu numai ca lucrarile nu au inceput, dar firma a devenit inaccesibila.

Sfaturi pentru a evita inselaciunile

,,Actuala legislatie romaneasca nu ofera suficiente mecanisme de protectie pentru victimele ȋnselaciunilor, lasandu-le adesea in situatia de a naviga printr-un sistem juridic complicat si costisitor. Recuperarea prejudiciilor poate dura ani de zile, iar sansele de reusita sunt foarte mici. Cel mai sanatos este ca fiecare client sa verifice cu atentie furnizorul de la care vrea sa cumpere. Am pregatit o serie de sfaturi, bazate pe experienta noastra si a clientilor, pentru a evita eventuale ȋnselaciuni, ȋn procesul de constructie sau amenajare a casei”, completeaza Cosmin Raileanu.

  1. Verificati identitatea companiei – asigurati-va ca firma are un sediu real, un numar de telefon valid si un site cu recenzii pozitive de la clientii anteriori;
  2. Nu platiti integral in avans – evitati sa faceti plati integrale inainte de livrare. In schimb, alegeti sa platiti un avans rezonabil si restul sumei dupa livrarea sau finalizarea serviciilor;
  3. Ȋncheiati un contract in forma scrisa – orice tranzactie sau acord trebuie sa fie in forma scrisa si detaliat fiecare aspect al acordului;
  4. Consultati un avocat – daca aveti nelamuriri sau suspiciuni, consultati un avocat inainte de a incheia orice afacere;
  5. Fiti atenti la detalii – daca o oferta este cu mult sub pretul pietei, cel mai probabil este falsa;
  6. Cereti minim trei oferte – in acest fel, le veti putea compara si lua cea mai buna decizie de achizitie;
  7. Separati manopera de materiale – ofera transparenta asupra intregului proiect, dar si a fiecarei etape in parte.

Vindem-ieftin.ro ȋsi doreste sa educe consumatorii cu privire la potentialele riscuri atunci cand achizitioneaza materiale sau servicii de constructii. Ȋn acelasi timp, compania militeaza pentru achizitii sigure, ȋn mediul online, si pentru o legislatie care sa protejeze cumparatorii ȋn fata vanzatorilor rau intentionati.

 

Despre Vindem-ieftin.ro

Vindem-ieftin.ro este primul market network din domeniul materialelor de constructii din Romania, care functioneaza pe vanzare consultativa. Compania a inregistrat o cifra de afaceri de 15 milioane de euro la finalul anului 2022 si estimeaza o crestere accelerata in urmatorii ani.