Home Topics Arhitecti, Ingineri Arhitectura adaptiva: solutia optima pentru viitorul constructiilor
Arhitectura adaptiva: solutia optima pentru viitorul constructiilor

Arhitectura adaptiva: solutia optima pentru viitorul constructiilor

0

Modernitatea prezinta diverse provocari in contextul schimbarilor socio-economice dinamice, al dezvoltarii durabile, al cerintelor climatice sau al resurselor naturale din ce in ce mai limitate. In acelasi timp, progresul tehnologic ne ofera oportunitati incredibile de dezvoltare a constructiilor, iar acest lucru ne va permite sa fim cu un pas inaintea schimbarilor. Acesta este, fara indoiala, fenomenul arhitecturii adaptive. 

Arhitectura care raspunde schimbarilor

Arhitectura adaptiva este capacitatea de a adapta cladirile la nevoile utilizatorilor, la mediu si la alte facilitati. Spre deosebire de designul traditional, designul adaptiv este pur si simplu deschis schimbarii, ceea ce este in mare masura permis de tehnologie. In practica, cladirea este tratata ca un sistem care, pe baza datelor referitoare nu numai la utilizatorii insisi, ci si la conditiile meteorologice, preturile energiei sau alte informatii externe, este capabil sa isi adapteze capacitatile la multe criterii.

Designul arhitecturii adaptive se bazeaza pe diferite justificari. Ele pot avea un caracter cultural – de exemplu, teatre, sali de concerte sau alte obiecte folosite pentru arta, al caror spatiu poate fi adaptat, de exemplu, la designul scenei si la numarul de persoane. Al doilea tip de justificare este de natura sociala – scopul este de a avea grija de confortul tuturor utilizatorilor unui anumit loc, de a adapta cladirea la limitarile spatiale, de a asigura confortul termic si de a gestiona cantitatea de energie utilizata responsabil. O alta justificare poate fi data de nevoile organizationale, care fac cladirea adaptabila atat la schimbarile pe termen scurt, cat si la cele pe termen lung. Un exemplu este reprezentat de birourile pentru companiile ai caror angajati isi indeplinesc sarcinile in regim hibrid. Exista un alt tip de justificare – comunicarea interpersonala. Arhitectura adaptiva, cu ajutorul solutiilor digitale, este conceputa pentru a sprijini gestionarea persoanelor dintr-un anumit spatiu, pentru a imbunatati contactul acestora, de exemplu, prin utilizarea tehnologiei de conferinta.

Fabrica Norblina, Varsovia, Polonia. Sisteme utilizate: MB-SR50N HI+

De 6 ori da pentru arhitectura adaptiva

In ultimii ani, arhitectura adaptiva a castigat cu siguranta popularitate. Motivele sunt numeroase.

  1. In primul rand, industria constructiilor genereaza aproximativ 40% din emisiile de carbon, iar arhitectura adaptiva limiteaza clar procesul de construire a cladirilor noi si de demolare a cladirilor vechi – aderarea la principiile sale asigura o durata de viata lunga.
  2. In al doilea rand, va permite sa planificati mai bine peisajul urban nu numai cu ajutorul unor cladiri noi, functionale, ci si cu ajutorul unor obiecte vechi, neutilizate, creand astfel spatiu care, in ciuda trecerii timpului, pot continua sa deserveasca comunitatea.
  3. In al treilea rand: adaptarea in arhitectura sporeste confortul utilizatorilor, oferindu-le un spatiu personalizat in functie de nevoile lor, acces bun la infrastructura necesara, zonele verzi sau transportul public, minimizand in acelasi timp interferenta cu mediul.
  4. In al patrulea rand: nu permite risipa, atat in ceea ce priveste energia, cat si in ceea ce priveste terenurile de constructie in sine, care lipsesc in orase mari.
  5. In al cincilea rand: este rentabil din punct de vedere al investitiilor si optimizeaza cheltuielile cu energia ale cladirii.
  6. In cele din urma, in al saselea rand, arhitectura adaptiva este o promisiune moderna de securitate si, in fata crizelor succesive, permite stabilitatea in sectorul nevoilor de baza.

Solutii pentru toata lumea de la Aluprof

Functionalitatea imobilelor comerciale, cat si a celor rezidentiale se realizeaza, printre altele, prin utilizarea materialelor ecologice, a mobilierului multifunctional, a solutiilor inteligente pentru locuinte si a surselor regenerabile de energie, prin utilizarea sistemelor inteligente de automatizare a cladirilor sau prin controlul fatadelor folosind ferestre si perdele.

In constructia adaptiva, eficienta energetica este extrem de importanta – se estimeaza ca, din cauza pierderilor prin tamplarie, cladirea poate pierde pana la 30% energie. Prin urmare, peretii de tip montant-traversa din sistemul MB-SR50N vor fi perfecti, ceea ce va va permite sa creati geamuri spectaculoase. In afara de problema eficientei energetice, fatada vitrata nu numai ca ofera o mai buna iluminare a interiorului, ci creste si valoarea estetica a unei investitii date si garanteaza o vedere clara a imprejurimilor imediate. Este cu siguranta apreciata de vizitatorii centrului cultural suedez Sara, care gazduieste: o sala de concerte, un hotel, un spa si un restaurant. Pasiunea scandinava pentru constructia din lemn combinata cu solutii ingineresti moderne a produs un exemplu spectaculos de implementare a ideii de constructie durabila.

Sara Kulturhus, Skellefteå, Suedia. Sisteme utilizate: MB-86 SI, MB-SR50N, MB-SR50N OW

In arhitectura adaptiva, planificarea urbana are dimensiunea unui sistem gata sa accepte orice suprapuneri care sunt conditionate de nevoile utilizatorilor spatiului urban. Acesta este motivul pentru care aspectul renovarii cladirilor si utilizarea potentialului acestora sunt atat de importante aici. Transformarea unei inchisori darapanate din secolul al XVIII-lea intr-un hotel de lux din Cornwall, Anglia, a permis nu numai salvarea unui obiect valoros din punct de vedere arhitectural, ci si dezvoltarea unei afaceri, oferirea de noi locuri de munca si activarea comunitatii locale prin afluxul de trafic turistic. Facilitatea a folosit ferestre din aluminiu cu sistemul MB-Slimline – acestea au asigurat o izolare termica si acustica ridicata si s-au potrivit perfect aspectului istoric al cladirii.

Solutii moderne pentru cresterea eficientei energetice a cladirii renovate au fost utilizate si in cazul reabilitarii garii din Havířov. Datand de la mijlocul secolului al XX-lea, cladirea, dupa aproape 50 de ani, si-a extins semnificativ functionalitatea publica, devenind un complex sportiv si de recreere. Caracterul industrial si modern a fost obtinut datorita utilizarii ferestrelor si usilor din aluminiu in sistemul MB-70HI cu izolatie termica crescuta.

Sala garii, Havířov, Republica Ceha. Sisteme utilizate: MB-70HI, MB-SR50N

Secretul crearii unui birou ideal este impartirea functionala a spatiului, adaptarea interioarelor la nevoile organizatiei si ale angajatilor sai. Munca in conditii sanatoase si confortabile a fost si mai apreciata dupa izbucnirea pandemiei, iar angajatorii au observat ca, cu cat biroul este decorat mai bine, cu atat mai eficienta este munca. Peretii despartitori – ficsi si deschisi – din sistemul de aluminiu MB-EXPO sunt perfecti pentru crearea unor astfel de spatii. Datorita lor, puteti separa birouri pentru munca, sali de conferinte, locuri de lucru in echipa, sali de relaxare sau cabine telefonice. Acest sistem este, de asemenea, foarte potrivit pentru facilitatile comerciale, permitandu-va sa separati spatiul pentru expozitii de produse, de exemplu, in magazine sau showroom-uri.

ZREMB – modernizare prin reconstructia unei cladiri de birouri, Poznań, Polonia Sisteme utilizate: MB-EXPO, MB-59S CasementMB-SR50N IW, MB-SR50N EFEKT, MB-86 ST, MB-45MB-78EI

Sa construim un viitor mai bun!

Constructia adaptiva ofera oportunitati fara precedent pentru obtinerea de noi efecte spatiale. Exista studii care demonstreaza ca obiectele interactive stimuleaza o persoana sa actioneze. In contextul dezvoltarii durabile, acest tip de arhitectura imbunatateste calitatea vietii locuitorilor, optimizeaza costurile, protejeaza resursele naturale si reduce impactul daunator al productiei asupra mediului. Cu toate acestea, in ultimii ani am intampinat (si intampinam inca) multe dificultati, de exemplu in sectoarele economic, energetic sau comercial, marcate de incertitudine sociala in raport cu securitatea economica. Deci, intrebarea este daca suntem gata sa ne indepartam de formele standard ale caselor si sa ne asumam dezvoltarea pe termen lung a constructiei adaptive.

Clientii nostri doresc nu doar fie pregatiti pentru schimbari, cat si sa fie cu un pas inaintea lor, iar asta este ceea ce permite constructia adaptiva. Progresul tehnologic ne ofera mari oportunitati de a crea noi solutii arhitecturale si, astfel, de a face viata oamenilor mai buna. Tendinta arhitecturii adaptive se potriveste perfect cu tamplaria din aluminiu Aluprof, care este durabila, sigura pentru mediu, eficienta din punct de vedere energetic si respecta chiar si cele mai stricte standarde de constructie si de mediu. Ca lider al inovarii in aceasta bransa, suntem responsabili pentru dezvoltarea oraselor sigure si functionale ale viitorului, iar pentru ca astfel de orase sa fie create, trebuie sa adaptam cladirile individuale la nevoile investitorilor si ale mediului. Trebuie sa construim un viitor mai bun chiar acum, spune Hubert Nuckowski de la Aluprof.

Articol sponsorizat de Aluprof

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com