Marcus Aurelius “Cerceteaza structura lucrurilor din lume si invata a deosebi in ele materia, forta activa si scopul lor”
Locuinta reprezinta coltul nostru de lume, este un vis pentru care dedicam mult timp, energie, resurse financiare. Cel putin 8-12 h in fiecare zi le petrecem acasa. Prin urmare, locuinta este o componenta importanta a vietii noastre, este un loc de care ne atasam si in care ne odihnim .
Conceptul de locuire este reglementat de multe legislatii, normative, conditii tehnice, de context, de sit. Legea nr. 114/1996 stabileste principalele componente ale unei locuinte, fie casa sau apartament. Pe langa aceasta exista norme referitoare la sanatate, mediu, vecinatati, confort termic, regulamente locale si de urbanism care au ca scop o locuire mai buna.
Scopul acestui articol este de a oferi o serie de 10 instrumente simple pentru verificarea preliminara a unui plan, a unui spatiu destinat locuirii. Acest articol simplifica si rezuma o parte din notiunile din domeniu a.i. sa invatam sa analizam obiectiv, sa castigam timp si sa reusim sa clasificam optiunile pe care le avem. Apoi sa luam decizii rationale. Aceste 10 instrumente au la baza ruleta, matematica pentru calcul lungimi, suprafete si volume.
10 principii pentru analiza unei locuinte
-
Calcul tipuri de suprafete
Adesea, dupa cuvantul suprafata nu este precizat de care este. De retinut este ca Suprafata construita nu este egala cu Suprafata utila sau Suprafata locuibila. Intre acestea diferente sunt majore!
Daca vorbim de deviz si bugetul investitiei, vorbim de suprafete construite, care includ si peretii exteriori si interiori. Suprafata utila este cea pe care o folosim efectiv si la care este important sa ne raportam cand dimensionam si mobilam un spatiu. Intre suprafata construita si cea utila, diferenta poate fi si de 20-30% in functie de anul construirii, de grosimea peretilor, de sistemul constructiv.
Suprafata utila se obtine prin adunarea suprafetelor camerelor unei case.
Suprafata locuibila rezulta din suma ariilor camerei de zi si a dormitoarelor.
Suprafata construita inglobeaza toate incaperile, balcoanele, logiile, cotele parte din spatiile comune, precum si suprafata peretilor interiori si exteriori.
-
Verificarea suprafetelor utile minime pentru camere
Legea locuintei prezinta pentru fiecare incapere dimensiuni minime incat aceasta sa poata fi folosita confortabil, sa poata fi usor de mobilat, sa asigure volumul de aer necesar pentru fiecare persoana.
De exemplu pentru 4 persoane intr-o locuinta, rezulta urmatoarele suprafete utile
Destinatie | Dormitoare | Living | Bucatarie | Loc de luat masa | Bai | Depozitare | Hol | S utila min |
S. utila minima | 24 m² | 19 m² | 5,5 m² | 3,5 m² | 6,5 m² | 3,5 m² | 74 m² |
Din motive de dimensiuni ale pieselor de mobilier ale unui dormitor, suprafata de numai 12 m² este destul de mica pentru nevoile actuale. Recomandarea este ca un dormitor sa porneasca de la 14-16 m² utili.
In cazul unui spatiu deschis, in care bucataria, locul de luat masa si camera de zi sunt gandite impreuna, suma acestora conduce spre o camera de minimum 28 m².
Pentru o bucatarie cu insula, este necesar sa majoram suprafata acesteia din motive de functionale. Recomandare este de a avea minimum 16 m² dedicati bucatariei care de multe ori este centrul fiecarei petreceri. Pentru optimizarea fluxurilor, forma de patrat ajuta mult.
In plus, pentru o casa mai este necesara cel putin o camera tehnica, iar aceasta porneste de la minium 7-8 m² in functie si de dimensiunea totala a casei. De asemenea, sunt urile si urmatoarele spatii:
- Spalatorie/uscatorie – 7 m²;
- Camara inchisa alaturata bucatariei – 5-6 m²;
- Vestibul – 5-6 m².
-
Existenta locurilor pentru depozitare
Una dintre cele mai mari probleme actuale ale clientilor nostri care decid sa isi construiasca ei o casa este insuficienta spatiilor pentru depozitare: nise, dressinguri, dulapuri, camari, debarale. Peste 90% din temele de proiectare pe care le definim prevad spatii de depozitare.
Ce este important pentru a putea amplasa un dulap cu o dimensiune standard este sa existe o nisa adanca de 60 cm a.i. sa se poata aseza un umeras. Ideal este spatiul in care se poate amplasa un dulap este sa fie multiplu de 60 cm pentru a putea folosi sisteme uzuale de mobilare.
In functie de destinatia incaperilor sunt necesare spatii de depozitare pentru: intrare-vestibul, dormitoare, pe holuri, nisa sau zona dedicata pentru masina de spalat rufe, uscator, cosuri de rufe, detergenti, aspirator, produse de curatenie.
Si pentru bucatarii se aplica aceeasi modulare pe 60 cm, tot pentru eficienta si confort.
-
Prezenta luminii
Lumina joaca un rol esential pentru confortul locuirii si pentru sanatatea noastra. In plus, un spatiu cu multa lumina naturala va fi perceput ca fiind mai mare. Studiile arata ca mai mult de 80% din timp il petrecem la interior.
Fiecare camera de locuit are nevoie de soare, aer proaspat, vedere deschisa spre exterior. Lumina sudului, de vest si de est este potrivita mai ales pentru camerele de zi. Dubla orientare aduce un plus si din punct de vedere al ventilatiei naturale.
-
Bransarea la utilitati – apa – canalizare, energie electrica
Rezolvarea racordarii la apa si canalizare la o retea publica este in continuare o problema in multe zone, inclusiv in jurul marilor orase in care s-a construit foarte mult in ultimii 30 de ani.
Multe zone rurale duc lipsa de infrastructura de apa si canalizare. De asemenea, exista multe situri izolate, cu peisaje foarte frumoase, dar fara
In functie de zona, investitia pentru a avea apa, canalizare si electricitate pe o parcela poate ajunge la mii de euro. Sfatul este sa se ia in calcul aceste aspecte de la inceput.
-
Detalii care conteaza
Un exemplu simplu in acest sens este latimea holurilor de minimum 1.20 m conform legii locuintei. Acest “detaliu” are implicatii pe ergonomie si usurinta de a folosi spatiile. In caz contrar, chiar si un mobilier obisnuit poate fi o problema de montaj.
Daca aveti nevoie intr-o zona si de un dulap, de exemplu la intrare, atunci dimensiunea minima este de 180 cm (120 cm hol + 60 cm dulap)
De asemenea, dimensiunea de 120 cm permite ca doua persoane sa poata trece usor una pe langa cealalta.
-
Inaltimea libera & volumul de aer/persoana – min. 15 mc. / persoana / camera
Pentru confortul locuirii si pentru sanatatea noastra, pentru a respira, legea prevede ca fiecare camera locuibila sa aiba un volum minim de 15 mc/persoana.
De exemplu, suprafata minima a unui dormitor de 12 m² este corelata cu inaltimea minima de 2.55 m a unei camere , rezultand 12 m² x 2.55 m = 30,6 m³, deci poate fi folosit de maximum 2 persoane.
Daca inaltimea este mai mica, cu numai 10 cm, atunci nu mai rezulta 30 m³ si senzatia o sa fie de lipsa de aer, de spatiu apasator si mic.
-
Diferenta dintre mansarda vs. Pod
Atunci cand optam pentru acoperis inclinat, rezulta fie un pod, fie o mansarda in functie de destinatia si de inaltimea libera la interior a spatiilor rezultate. Podul nu este un spatiu locuibil spre deosebire de mansarda. Pentru putea fi folosita, mansarda are nevoie de o inaltime libera de utilizare pentru circulatii mai mare de 1.90 m. Atentie ca la o mansarda, suprafata utila este considerata numai cea care are o inaltime peste 190 cm. De asemenea, mansarda este un spatiu incalzit si care necesita o buna termoizolare.
-
Distantarea fata de vecini
De ce sunt necesare distante (retragerile ) de minime fata de limita de proprietate pentru ?
Sunt mai multe motive care tin de insorire pe toate laturile, riscul de incendiu, protectia la zgomot, intimitate. Regulamentul de urbanism prevede de obicei pentru o casa parter cu etaj o retragere de 3-5 m fata de limitele de proprietate.
Daca vorbim de cladiri inalte precum blocurile, atunci distantele dintre cladiri se majoreaza.
-
Acordati-va timp
O casa, un apartament reprezinta o investitie pe termen lung. Este bine sa nu va grabiti, sa analizati mai multe optiuni, fiecare cu plusurile si minusurile aferente. Un aspect important al confortului de zi de zi este accesul facil la transportul in comun, magazine, parcuri, scoli, spitale, locul de munca.
Este necesar sa verificati actele, documentele care stau la baza construirii precum autorizatie de construire, avize, acorduri, cartea tehnica a constructiei, documentele privind lucrarile ascunse, etc.
In concluzie, fiecare dintre cele 10 principii are mai multi pasi la randul lor si sunt doar o analiza preliminara. Scopul este de a va ajuta sa faceti deosebiri intre optiunile pe care le aveti si sa alegeti informat si din punct de vedere tehnic. Fiecare pas necesita atentie, timp si rabdarea de a decide privind pe termen lung.
Articol preluat din blogul echipei de arhitectură studio ae – architecture & evolution care a identificat si comunicat o serie de 10 principii usor de urmarit atunci cand analizati o locuinta.
Mai multe articole si informatii gasiti pe site-ul www.studioae.eu
Partener Principal
MATEK Build Smart